Різдво – одне з найважливіших для християн свят . Головна роль на столі традиційно відводиться куті. Її оточують різноманітні м'ясні, рибні та овочеві блюда. Ми поділимося рецептами апетитних гарячих страв на будь-який смак.
Дивіться відео, як приготувати пряну свинину з грибами:
Качка з яблуками в духовці
Час приготування:
- 1.5 години
Інгредієнти:
- Качка – 1 тушка
- Мед – 1 ст.л.
- Яблука кислі – 1 кг
- Сіль за смаком
- Гірчиця – 1 ст.л.
- Перець чорний – за смаком
- Оливкова олія – за смаком
- Вода – 1 склянка
Спосіб приготування:
- Качку ретельно вимити й обсушити за допомогою паперового рушника.
- Добре натерти тушку меленим перцем, сіллю і оливковою олією (зовні і всередині).
- Шкіру на грудях качки нарізати у вигляді діагональної сітки.
- Яблука помити, розрізати на четвертинки, помістити всередину качки.
- Взяти дві дерев'яні шпажки і хрест-навхрест закріпити вільні кінці розрізу тушки.
- Взяти деко для запікання, помістити в центр качку грудкою вгору і налити води приблизно на 1 см.
- Відправити качку в духовку, розігріту до 180 °С. Приблизно через 40 хвилин, коли качка почне зверху підрум'янюватися, відкрити духовку і полити поверхню жиром, який виділився в воду. Якщо вода википіла, додати ще. Качка постійно повинна знаходитися в рідині. Чим частіше ви будете поливати качку, тим соковитіше вона буде.
- Приблизно за 10 хвилин до готовності птиці змішати гірчицю з медом, змастити тушку і відправити назад в духовку ще на 10 хвилин.
- Готовій качці дати постояти 20 хвилин, і тільки потім перекласти на блюдо. Прибрати шпажки. На гарнір до птиці можна подати картоплю або рис.
Свинячий рулет з курагою
Час приготування:
- 45 хвилин
Інгредієнти:
- 400 г свинячої вирізки
- 200 г кураги
- 2 ст.л. рослинного масла
- 1 ст.л. желатину
- Сіль, перець, спеції – за смаком
Спосіб приготування:
- Свинячу вирізку зачистити і розрізати уздовж навпіл, чи не дорізаючи до кінця. Відбити кухонним молотком.
- Посолити, поперчити. Посипати спеціями для м'яса або шашлику. Потім посипати порошковим желатином. Він потрібен, щоб "зв'язати" м'ясо. Так воно не буде розпадатися при нарізці.
- Зверху викласти смужкою попередньо замочену курагу. За допомогою харчової плівки згорнути м'ясо в рулет.
- Змастити олією і загорнути у фольгу.
- Поставити в розігріту до 180 °С духовку на 25 хвилин.
- Потім розрізати і декорувати як святкове блюдо.
Запечений лосось з гірчицею і медом
Час приготування:
- 30 хвилин
Інгредієнти:
- 680-900 г філе лосося
- 1 1/2 столової ложки меду
- 1 1/2 столової ложки гірчиці діжонської
- 3 зубчики часнику, подрібнених
- 3 столові ложки оливкової олії
- 1 столова ложка лимонного соку
- 1 столова ложка нарізаного свіжого кропу
- Дрібка солі
Спосіб приготування:
- Розігрійте духовку до 205 ºC.
- У маленькій мисці змішайте мед, гірчицю, часник, 2 столові ложки оливкової олії, лимонний сік, кріп і сіль.
- Застеліть деко фольгою. Змастіть філе лосося з обох сторін оливковою олією. Покладіть філе шкірою вниз (якщо на філе є шкіра) на фольгу. Змастіть рибу медово-гірчичною сумішшю за допомогою кулінарного пензлика.
- Поставте в духовку і запікайте при температурі 205 ºC протягом 8-10 хвилин або до тих пір, поки він не приготується (не перетримуйте лосося!). Це нормально, якщо риба залишається трохи сирою в центрі. Коли ви дістанете її з духовки, залишкове тепло приготує філе до кінця.
Нагадаємо, раніше "Сьогодні" повідомляли, як правильно вийти з Різдвяного посту . Ми також розповідали, як зробити гарний різдвяний вінок .