I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

Хачапурі: як приготувати апетитні сирні коржі

Ароматні хачапурі з тягучою сирною начинкою – одна з найвідоміших страв Грузії

У кожній області Грузії хачапурі готують по-своєму. Рецептів цієї страви існує безліч: імеретинскі, мегрельські, аджарські, рачинські. Найвідомішими різновидами є, напевно, імеретинські (закриті, круглої форми), мегрельські (відкриті) з сиром сулугуні і аджарські у вигляді човника з яйцем. Взагалі, незважаючи на те, що назва страви походить від слів "хачо" (сир) та "пурі" (хліб), начинка у коржів далеко не завжди робиться з м'якого або твердого сиру: існують рецепти хачапурі з начинкою з квасолі, бекону, м'яса або риби.

Втім, сирна начинка поширена особливо широко. Для неї використовується имеретинский сир чкінті-квелі, а також сири сулугуні, кобійський, чанах. Також підходять осетинський сир і бринза. Оскільки всі ці сири відносяться до групи розсольних, їх зазвичай вимочують у воді для поліпшення смаку перед приготуванням.

Реклама

Правильне тісто для хачапурі

Хачапурі з сиром
Хачапурі з сиром

Класичний рецепт хачапурі не передбачає використання дріжджів. Тісто робиться на основі грузинського кисломолочного продукту – мацоні. Якщо мацоні немає, то його замінюють кефіром, сметаною, кислим молоком. Хачапурі з такого бездріжджового тіста обсмажуються на сковороді.

Читайте також:

Реклама

В останні роки навіть на батьківщині хачапурі, в Грузії, для приготування цієї випічки використовується дріжджове тісто. Хачапурі з дріжджового тіста випікаються в духовці. Ще одне нововведення – коржі з сиром з листкового тіста. Цей вид тіста ніколи не був традиційним для Грузії, але, тим не менш, хачапурі з листкового тіста виходять дуже смачними.

Приготування тіста на основі мацоні або інших кисломолочних продуктів має свої особливості. Дуже важливо не перекласти борошна: тісто має бути м'яким і пластичним, але при цьому не липким. Тому в більшості рецептів кількість борошна вказується лише приблизно: слід орієнтуватися перш за все на консистенцію тіста. Борошно і мацоні (кисле молоко, сметана або кефір) – це основні інгредієнти. До них також додають іноді сіль, трохи цукру, яйце, вершкове масло або олію, соду.

Дивіться відео, як зробити смачні хачапурі:

Реклама

Замісивши тісто, його обов'язково залишають "відпочити". За цей час клейковина борошна розбухає, і тісто стає більш однорідним і податливим. Вистойка тіста не триває занадто довго: досить залишити його на півгодини, присвятивши цей час підготовці начинки. Втім, деякі кулінари рекомендують, навпаки, залишати тісто надовго, навіть на ніч в холодильнику, щоб досягти найкращого результату.

Начинка для хачапурі

У аджарські хачапурі кладуть сире яйце
У аджарські хачапурі кладуть сире яйце

Для приготування хачапурі можна використовувати будь-який розсольний або твердий сир. Коржі також смачні з сумішшю сирів або з начинкою з сиру, змішаного з творогом. Якщо сир дуже солоний, його нарізають скибочками і вимочують у воді протягом двох-п'яти годин перед приготуванням начинки.

Іноді в начинку додають дрібно посічену зелень – наприклад, кріп, петрушку або кинзу. Також часом в начинку кладуть ціле яйце або тільки жовток для клейкості. Додавання в сирну начинку цілого яйця – відмінна риса аджарських хачапурі. Спочатку формується пиріг з сиром у формі човника, а потім, коли хачапурі вже майже спечеться (цей різновид прийнято випікати в печі або духовці), в його середину розбивається сире яйце. Білок яйця повинен затвердіти, а жовток – залишитися напіврідким: в нього умочують відламані шматочки тіста.

Для сванських хачапурі, які називають також кудбарі, начинка готується інакше. М'ясний фарш перемішується з дрібно нарізаною ріпчастою цибулею, сіллю і спеціями (підійдуть хмелі-сунелі, пажитник, перець). Такі хачапурі також випікають в духовці, а не смажать на сковороді. Час випічки залежить від готовності м'ясного фаршу. Найкраще використовувати начинку з рубаної молодої свинини, яка готується швидше, ніж яловичина або баранина.

Приготування хачапурі

Хачапурі по-мегрельськи
Хачапурі по-мегрельськи

Хачапурі можуть бути круглими або квадратними, відкритими або закритими, у вигляді човника або складеними в формі конверта.

Спочатку слід розкачати корж з тіста і покласти на середину начинку. Використовувати занадто велику кількість начинки небажано: хачапурі можуть порватися. Після цього сир загортається в тісто, і за допомогою качалки готовий корж трохи розкочується. Хачапурі не повинні бути занадто товстими, особливо при приготуванні на сковороді, щоб вони могли пропектися рівномірно.

Хачапурі з дріжджового тіста не випікається, а смажиться на сухій сковороді на слабкому вогні. Олію при смаженні використовувати не потрібно: це зробить скоринку хачапурі надмірно хрусткою. Найкраще накрити під час приготування сковороду кришкою, щоб коржі присмажилися рівномірно. Коли нижня сторона коржа підрум'яниться, хачапурі слід перевернути і продовжити обсмажування. Готові коржі рясно змащуються з усіх боків вершковим маслом. Це пом'якшує тісто і надає йому додаткового аромату.

Коржі з дріжджового або ж листкового тіста випікають в духовці. Для приготування коржів середнього розміру досить 20-30 хвилин при температурі 180 ºC. Готові хачапурі обов'язково змащують маслом.

Нагадаємо, раніше Сьогодні.Lifestyle розповідали, як приготувати хачапурі з трьома видами сиру. Ми також писали, як зробити ліниві хачапурі на сковороді.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти