I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

Хлібний Спас-2021: ТОП-5 рецептів домашнього хліба

На Третій Спас готують випічку з борошна нового врожаю. Нижче знайдете рецепти сирно-цибулевого в мультиварці, французького з житнього та пшеничного борошна, домашнього багета, бездріжджового на кефірі, хліба з журавлиною і насінням
Як повернути свіжість хлібу та правильно його зберігати
Як повернути свіжість хлібу та правильно його зберігати / Фото: Unsplash

Третій Спас, він же Горіховий, він же Хлібний святкується 29 серпня. Цього дня заведено пригощати одне одного найрізноманітнішою випічкою з горіхами, а ще – випікати домашній хліб з борошна нового врожаю. Нижче знайдете рецепти, які зможуть задовольнити найвибагливіших. Це і бездріжджовий хліб, і з цибулею і сиром, і домашній багет.

Житній хліб з журавлиною і насінням

Житній хліб з журавлиною і насінням
Житній хліб з журавлиною і насінням

Реклама

Складові

  • 200 г житнього борошна
  • 300 г пшеничного борошна
  • 350 мл теплої води
  • 2 ч. л. солі
  • 1 ст. л. цукру
  • 100 г сушеної журавлини
  • 1-2 ст. л. очищеного насіння соняшнику
  • 1 ст. л. олії
  • 1,5 ч. л. сухих дріжджів

Спосіб приготування

  1. Змішайте дріжджі з борошном, додайте сіль і цукор.
  2. Поступово влийте теплу воду, починаючи заміс тіста.
  3. Викладіть тісто на присипаний борошном стіл і місіть, доки воно не стане м'яким і майже не липнутиме до рук.
  4. Сформуйте кулю, накрийте її харчовою плівкою і поставте в тепле місце підходити.
  5. Журавлину залийте теплою водою на 15 хвилин, промийте та висушіть.
  6. Тісто, що підійшло, знову викладіть на притрушений борошном стіл, додайте журавлину і насіння соняшнику. Місіть тісто до рівномірного розподілу журавлини і насіння.
  7. Знову сформуйте кулю і поставте в тепле місце на 1 годину.
  8. Тісто, що підійшло, примніть, сформуйте буханець. Зверху зробіть надрізи і готуйте в попередньо розігрітій до 220 градусів духовці 5 хвилин. Зменшіть нагрів до 200 градусів і випікайте до готовності.

Читайте також:

Реклама

Бездріжджовий хліб на кефірі

Хліб на кефірі
Хліб на кефірі

Складові

  • 1 чашка цільнозернового борошна
  • 0,5 чашки житнього або кукурудзяного борошна
  • 1 чашка кефіру, йогурту або ряжанки
  • 0,5 ч. л. солі
  • 0,5 ч. л. соди
  • 1 ст. л. рідкого меду або цукру
  • Кунжут, насіння льону або насіння соняшнику – за бажанням

Спосіб приготування

Реклама
  1. Взяти чашку ємністю 250-300 мл і відміряти інгредієнти.
  2. У миску просіяти всю борошно, додати сіль і соду.
  3. Сюди ж насипати кілька ложок кунжуту або іншого насіння.
  4. У чашці кефіру розчинити ложку меду і вилити в борошно. Добре розмішати.
  5. Готове тісто розмішати ложкою.
  6. Прямокутну форму для кексу або хліба змастити маслом.
  7. Вилити тісто у форму, накрити рушником і залишити в теплому місці на годину.
  8. Відправити хліб в розігріту до 220 градусів духовку на 20 хвилин. Потім зменшити температуру до 180 градусів і готувати ще 40 хвилин.
  9. Готовність перевірити дерев'яною шпажкою. Перед подачею хліб остудити.

Домашній багет

Багет домашній
Багет домашній

Складові

  • 600 мл теплої води
  • 1 кг хлібного борошна
  • 50 мл олії
  • 3 ч. л. крупної солі
  • 2 ст. л. цукру
  • 15 г сухих дріжджів

Спосіб приготування

  1. Борошно просіяти і змішати з дріжджами.
  2. Теплу воду перемішати з іншими інгредієнтами і, поступово додаючи борошно, замісити тісто. Накрити серветкою і поставити в тепле місце на 2 години.
  3. Тісто, що підійшло, прим'яти і розділити на три частини.
  4. Кожен шматок тіста розкачати в прямокутний корж і згорнути в рулет, надаючи форму багета.
  5. Укласти батони на змащене маслом деко і зробити зверху надрізи гострим ножем. Випікати в розігрітій до 200 градусів духовці 30 хвилин.
  6. Перед подачею хліб остудити.

Французький хліб з житнього та пшеничного борошна

Французький хліб з житнього та пшеничного борошна
Французький хліб з житнього та пшеничного борошна

Складові

  • 2 склянки пшеничного борошна + для замішування
  • 1 склянка житнього борошна
  • 2 ч. л. сухих дріжджів
  • 1 ст. л. цукру
  • 1 1/2 ч. л. солі
  • 280 мл води

Спосіб приготування

  1. Змішати і просіяти в миску пшеничне і житнє борошно. Перемішати із сухими дріжджами. У центрі зробити поглиблення, по краях насипати сіль, цукор. Вливаючи в поглиблення теплу воду, замісити тісто. Якщо воно сухувате, додати трохи води.
  2. Перенести його на присипану борошном поверхню і енергійно місити приблизно 7-10 хвилин, доки не стане гладким і однорідним.
  3. Покласти тісто в миску, злегка змащену олією, і покрутити, щоб з усіх боків покрилося олією.
  4. Накрити харчовою плівкою і дати підійти в теплому місці.
  5. Потім прим'яти, злегка вимісити і сформувати буханець або овальні булочки.
  6. Покласти на деко, накрите пекарським папером, накрити плівкою і дати ще раз підійти впродовж 30-45 хвилин.
  7. Відправити в духовку, попередньо нагріту до 190 градусів, і випікати до готовності.

Читайте також:

Сирно-цибулевий хліб у мультиварці

Хліб з сиром та цибулею
Хліб з сиром та цибулею

Складові

  • 2 ч. л. сухих дріжджів
  • 400 г борошна
  • Сіль і цукор – по 1 ч. л.
  • 1 склянка води
  • 4 ст. л. олії
  • 120 г сиру
  • 1 велика цибулина
  • Невеликий шматочок вершкового масла

Спосіб приготування

  1. Нарізати цибулю півкільцями і підрум'янити на сковороді з додаванням олії до золотистого кольору, поперчити.
  2. Твердий сир натерти крупно на тертці.
  3. Змішати в окремій ємності борошно, дріжджі, цукор і сіль, додати теплу воду, тертий сир, обсмажену цибулю, 2 ст. л. олії і перемішати.
  4. Замісити тісто і помістити його в змащену вершковим маслом чашу.
  5. Увімкнути на 2 хвилини режим "Підігрів" або "Йогурт" (щоб тісто швидше піднялося, потрібно його нагріти до 40 градусів). Залишити під кришкою на 1 годину.
  6. Далі увімкнути режим "Випічка" на 30 хвилин. По закінченню програми необхідно перевернути хліб і пекти його ще 30 хвилин.

Також приготуйте пиріжки з овочами – самоси. Як це зробити – дивіться у відео.

Ще один рецепт хліба до Спасу – з горіхами і журавлиною – знайдете тут.

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти