Головна цінність хурми полягає в тому, що вона максимально корисна в холодну пору року, коли більшість ягід і фруктів або відійшли або вирощені в тепличних умовах не мають реальної користі.
Дивіться відео про властивості хурми:
Користь хурми для здоров'я
Хурма містить глюкозу, сахарозу, йод, магній, натрій, кальцій, марганець, залізо. У великих кількостях в хурмі присутня вітамін А, який сприяє запобіганню онкологічних захворювань; вітамін Р, що зменшує крихкість судин; вітамін С (його в ягоді 53%), що володіє загальнозміцнюючою дією. У ній багато пектину, який корисний для травної системи, а тому є важливим компонентом багатьох дієт, показаних при розладах травлення.
Доведено, що в хурмі вдвічі більше корисних мікроелементів і харчових волокон, ніж у яблуках, які з повним правом претендують на звання "короля фруктів". Крім того, в помаранчевій ягоді багато антиоксидантів, органічних кислот, дубильних речовин, плоди містять велику кількість вуглеводів і білків.
Проти яких захворювань виступає хурма
- Онкологічне захворювання. Оскільки в помаранчевій хурмі багато бета-каротину і вітаміну А її рекомендують для профілактики онкологічних захворювань.
- Анемія, недокрів'я. Великий вміст заліза сприяє запобіганню цих захворювань і поліпшення якості крові. Вагітним жінкам варто включати хурму в раціон щодня.
- Хвороби щитовидної залози. Як відомо, для профілактики захворювань щитовидної залози рекомендовані йодовмісні продукти. Хурма – один з безпрецедентних лідерів багатого йодом списку продуктів.
- Мочекам'яна хвороба. Хурма сприяє формуванню в організмі калій-натрієвого балансу і сприяє виведенню з організму зайвих солей натрію, так як має сечогінний ефект. Також великий вміст калію в хурмі, знижує вірогідність утворення каменів.
Кому не можна вживати хурму
- Хурму не можна їсти при спайках в кишечнику і запорах, оскільки танін, що міститься в ній, може провокувати гостру непрохідність.
- Хурма протипоказана при панкреатиті і захворюваннях 12-палої кишки;
- В'язкі речовини, що входять до складу хурми, здатні сповільнювати обмін речовин. Тому плодами не варто захоплюватися тим, хто схильний до повноти і швидкого набору ваги;
- Фрукт не можна їсти дітям до десяти років: танін утворює з шлунковим соком в'язку суміш, що призводить до проблем з травленням;
- Медики не радять вживати хурму при діабеті через високий вміст природних цукрів;
- Під час вагітності рекомендується помірне вживання хурми: як і інших яскраво забарвлених фруктів, вона може викликати алергічну реакцію.
І ще одне правило, яке не можна ігнорувати: хурму не можна поєднувати з холодною водою і молоком, адже це може призвести до розладу шлунка.
Як вибрати хурму
Шанувальників у цього фрукта було б набагато більше, якби всі вміли її правильно вибирати. Якісний плід гладкий, м'ясистий, насиченого кольору. Про його стиглість свідчить м'якість. Недостиглі плоди містять багато таніну і тому дуже терпкі. Це означає, що перш ніж ласувати ними, потрібно дочекатися поки вони дозріють при кімнатній температурі, тобто, стануть м'якими. Можна перед вживанням витримати плоди близько 12 години в теплій воді – це усуне терпкий смак.
Рецепт салата з хурми
Час приготування:
- 30 хвилин
Складові:
- 6-7 мандаринів без кісточок
- 2 великих медових хурми
- 200 г м'якого козячого сиру
Для заправки:
- 2 ст.л. оливковогї олії
- 2 ч.л. меду
- 1 ч.л. діжонської гірчиці
- 1 ст.л. лимонного соку
- 3 ч.л. джему з апельсина, фейхоа або інжиру (за бажанням)
Спосіб приготування:
- Мандарини почистити і видалити білі плівки. Великі часточки розрізати навпіл.
- Очищену хурму нарізати середніми шматочками.
- Перемішати всі інгредієнти для заправки.
- Відправити на тарілку хурму та мандарини, чайною ложкою викласти зверху м'який козячий сир.
- Полити салат заправкою, дати йому настоятися 10-15 хвилин і подавати.
Нагадаємо, раніше вчені заявили, що хурма зміцнює зір краще моркви.