З перестиглих бананів виходять відмінні кекси, оладки, запіканки, смузі і навіть морозиво. Але найкращий варіант їх використовувати – приготувати ніжний банановий пиріг з карамельної заливкою.
Дивіться відео, як вибрати найсмачніші банани:
Такий десерт стане ідеальним доповненням до чашечки міцної кави. Банановий торт найсмачніше їсти в теплому вигляді, доповнивши кулькою ванільного морозива.
Банановий пиріг з карамеллю
Час приготування:
- 1.5 години
Складові:
- 130 г м'якого вершкового масла
- 150 г цукру (можна коричневого)
- 2 яйця
- 120 г сметани
- 150 г просіяного борошна
- 1.5 ч. л. розпушувача
- 1.5-2 стиглих банани
- Сік 1/2 лайма
- Ваніль або ванільний екстракт
Для карамелі:
- 120 мл вершків 35%
- 100 г цукру
Спосіб приготування:
- Міксером збити вершкове масло разом з цукром в пишний світлий крем (це займе близько 5 хвилин).
- Додати яйця по одному, кожен раз добре збиваючи.
- Додати сметану і ваніль. Збивати ще 1 хвилину.
- Потім порціями всипати борошно з розпушувачем, продовжуючи збивати міксером.
- Додати пюре з банана разом з соком лайма, перемішати.
- Духовку розігріти до 190 С. Форму діаметром 20 см змастити вершковим маслом, влити тісто і випікати протягом 40-45 хвилин.
- Дістати пиріг, дати злегка охолонути і перевернути, щоб низ виявився зверху.
- За 15 хвилин до готовності пирога зварити карамель: в маленьку каструлю насипати цукор і розтопити. Готувати до золотистого кольору. В окремій каструлі або в мікрохвильовій печі розігріти вершки. Коли цукор розтопиться до однорідності, влити теплі вершки. Варити до готовності, весь час розмішуючи.
- Наколоти пиріг дерев'яною шпажкою і залити карамеллю, щоб вона його просочила.
Як подавати банановий пиріг
Щоб трохи прибрати солодкість і надати десерту більш яскравий смак, прикрасьте банановий пиріг свіжими фруктами і ягодами: бананом, ківі, лохиною або малиною.
Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати корисні бананові оладки.