Тарт Татен – це перевернутий пиріг з карамеллю. Найчастіше його печуть з яблуками. Це один з найулюбленіших і популярних французьких десертів.
За легендою, пиріг є випадковим винаходом однієї з сестер Татен, які в XIX столітті тримали в провінції однойменний готель. Згідно з легендою, жінка похапцем поставила пиріг в піч "навиворіт", і так і подала його до столу. Гості були в захваті.
Французький яблучний пиріг з карамеллю
Час приготування:
- 2 години
Калорійність:
- 149 ккал на 100 г
Інгредієнти:
- Борошно – 200 г
- Вершкове масло – 175 г
- Крижана вода – 5 ст. л.
- Сіль – 1 щіпка
- Ванілін – 1 пакетик
- Цукор – 150 г
- Тверді яблука – 1 кг
Спосіб приготування:
- Просіяти борошно і натерти в неї 100 г холодного масла. Додасть сіль, половину пакетика ваніліну. Поступово додаючи воду, замісити тісто. Загорнути його в харчову плівку і поставити в холодильник на півгодини.
- Яблука очистити від шкірки і розрізати на четвертинки.
- На сковороді, в якій буде випікатися пиріг, розтопити 75 г вершкового масла і цукор на слабкому вогні. Коли цукор почне темніти по краях, розмішати суміш ложкою і посипати ваніліном.
- Зняти сковороду з вогню і викласти по колу четвертинки яблук.
- Повернути сковороду на мінімальний вогонь на 10-15 хвилин. Розмішувати не потрібно.
- Розігріти духовку до 180 ºС.
- Тісто розкачати в пласт товщиною близько 4 мм. Накрити їм яблука, зайве тісто загорнути всередину, близько бортиків. Зверху наколоти виделкою.
- Випікати близько 40 хвилин – до зарум'янювання тіста. Потім дістати з духовки і дати кілька хвилин постояти. Провести ножем між пирогом і стінками форми. Накрити великим блюдом і швидко перевернути. Весь пиріг повинен опинитися на блюді.
- Подавати пиріг теплим, доповнивши вершковим морозивом.
Корисна порада
⠀
Яблука можна замінити грушами, абрикосами, сливами або персиками.
Дивіться відео, як приготувати тарт Татен за рецептом Олексія Суханова:
Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом Татена з абрикосами і корицею . Крім цього, "Сьогодні" писали, як зробити цей французький пиріг зі сливами .