Сметанний крем і медові коржі – класичне поєднання, знайоме з дитинства. Але медовий торт можна зробити смачнішим, якщо додати в тісто шоколад.
Дивіться відео, як приготувати сметанник без випічки:
Бажано використовувати темний какао-порошок без цукру – так смак десерту буде насиченішим.
Шоколадний медовик: рецепт
Час приготування:
- більше 3-х годин
калорійність:
- 385 ккал на 100 г
Складові:
Для коржів:
- 275 г борошна
- 50 г вершкового масла
- 35 г какао-порошку
- 75 мл меду
- 100 г коричневого цукру
- 2 яйця
- Сік половини лимона
- 0,5 ч.л. соди
Для сиропу:
- 50 г води
- 25 г коричневого цукру
- 1 ч.л. коньяку
Для крему:
- 500 г сметани 30%
- 125 г цукрової пудри
- 1 ч.л. ванільного екстракту або ванільного цукру
Спосіб приготування:
- Для коржів мед, цукор і вершкове масло нагріти, дочекатися, коли цукор майже розчиниться. Яйця збовтати віночком. Суміш зняти з вогню, додати яйця, добре розмішати.
- Додати соду, розмішати. Влити сік лимона і всипати борошно і какао. Швидко перемішати. На повільному вогні заварити тісто (це забере 3-4 хвилини). Викласти в миску, присипану борошном, накрити харчовою плівкою і прибрати в холодильник до охолодження.
- Як тільки тісто охолоне до кімнатної температури, вийняти його, розділити на шість частин, розкатати до товщини 2-3 мм прямо пергаменті. Вирізати коло за формою діаметром 20 см, наколоти виделкою. Випікати разом з обрізками при 180 ºС 4-5 хвилин. Так вчинити з усіма коржами.
- Змішати всі інгредієнти для сиропу, довести до кипіння і розчинення цукру.
- Коли коржі охолонуть, приготувати крем. Холодну сметану збити з цукровою пудрою. Відкласти відразу 3-4 ст.л. крему для верху і прибрати в холодильник.
- Зібрати торт в кільці або в формі. На дно покласти корж, просочити за допомогою пензлика, викласти крем. Повторити шари. Зверху повинен виявитися корж. Змащувати його не треба. Коржі трохи придавити рукою і відправити в холодильник на 3-4 години.
- Зняти форму або кільце. Обмазати боки і верх кремом. Обрізки подрібнити качалкою і обсипати верх і боки. Надіслати просочуватися в холодильник на ніч.
Корисна порада
Для крему можна використовувати 250 мл вершків жирністю 33-35% і 250 мл сметани жирністю 20%. А якщо у вас немає сметани достатньої жирності, додайте в крем пакетик згущувача для вершків.
Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати медовик з шоколадом . "Сьогодні" також ділилися рецептом медовика з халвою .