Яблучний пиріг – справжній символ осені! Юлія Висоцька пропонує приготувати його за традиційним скандинавським рецептом, який вона привезла з Данії.
Кисло-солодкі яблука, лимонний сік, кориця, тростинний цукор і ніжне вершкове масло – ця яскрава палітра ароматів і смаків так і манить з'їсти ще один шматочок. До столу пиріг подавайте з вершками або морозивом і не забудьте про ароматний гарячий чай.
Скандинавський пиріг з яблуками і родзинками
Час приготування:
- 1 година 40 хвилин
Калорійність:
- 635 ккал на порцію
Інгредієнти:
Для тіста:
- Борошно – 250 г
- Вершкове масло – 125 г
- Крижана вода – 60 мл
- Сіль морська – 5 г
Для начинки:
- Яблука – 9 шт.
- Ізюм – 80 г
- Цукор – 70 г
- Лимони – 1/2 шт.
- Кориця – 1/2 ч. л.
Для крихти:
- Волоські горіхи – 100 г
- Вершкове масло – 90 г
- Цукор коричневий – 80 г
- Борошно – 70 г
- Кориця – 1/4 г
- Мускатний горіх – 1 щіпка
- Гвоздика мелена – 1 щіпка
Дивіться відео, як спекти яблучний хліб:
Додатково:
- Вершки жирні – 100 мл
Спосіб приготування:
- Духовку попередньо розігріти до 180 °C.
- Ізюм замочити.
- Приготувати тісто: борошно змішати з сіллю, 125 г попередньо охолодженого вершкового масла нарізати дрібними кубиками, додати до борошна і вимішувати, потроху вливаючи 60 мл крижаної води. Коли тісто стане гладким і еластичним, прибрати його в холодильник на 30 хвилин.
- Яблука почистити і, видаливши серцевину, нарізати невеликими кубиками. З половинки лимона вичавити сік, полити нарізані яблука, додати родзинки, цукор і корицю, все перемішати.
- Охолоджене тісто викласти у форму і рівномірно розподілити, зробити кілька проколів виделкою, потім накрити папером для випічки, засипати будь-якими бобовими та випікати в розігрітій духовці 20 хвилин.
- Волоські горіхи порубати.
- Приготувати крихту: вершкове масло розтерти з коричневим цукром, всипати 70 г борошна, корицю, мускатний горіх і гвоздику, додати волоські горіхи, все перемішати.
- Вийняти форму з духовки, прибрати з коржа папір з бобовими, викласти на нього яблучну начинку, зверху рівномірно посипати вершково-горіховою крихтою і випікати пиріг ще близько години.
Як подавати десерт
Холодні вершки збити і подавати разом з готовим пирогом.
Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом яблучного пирога з листкового тіста, а також писали, як приготувати яблучний крамбл.