Без пасок неможливо уявити собі свято Великодня, яке в 2020 році православні християни відзначатимуть 19 квітня. Їх можна купити, а можна спекти самостійно.
Всі продукти для пасок мають бути кімнатної температури, тому їх краще дістати з холодильника за кілька годин. У приміщенні, де ви будете замішувати тісто, не повинно бути протягів. І, звичайно, гарний настрій – одна з важливих умов смачної домашньої паски.
Паска на Великдень на кефірі
Час приготування:
- більше 3-х годин
Калорійність:
- 310 ккал на 100 г
Складові:
- 1 л кефіру
- 3 ст.л. сухих дріжджів
- 200 г вершкового маргарину
- 200 г вершкового масла
- 200 г сметани
- 4 склянки цукру
- 1 ч.л. солі
- 2 ст.л. рослинної олії
- 2-2,5 кг борошна
- Ванільний цукор або ванільний екстракт
- 6-8 яєць
- Ізюм – за смаком
Дивіться відео, як спекти галицьку паску:
Спосіб приготування:
- Зробити опару. Підігріти кефір до температури 37-38 ºС. Додати 1/2 склянки цукру, 2 склянки просіяного борошна і дріжджі. Добре перемішати, накрити рушником і поставити в тепле місце на півгодини. Опара повинна піднятися і вкритися бульбашками.
- Білки відокремити від жовтків. Жовтки розтерти з цукром, а білки збити з сіллю в пишну піну.
- В опару додати сметану, м'які масло і маргарин, перемішуючи все рукою.
- Додати жовтки з цукром, потім білки з сіллю і ванільний екстракт.
- Поступово додати просіяне борошно і місити тісто до тих пір, поки воно не буде прилипати до рук. Руки змастити олією.
- Додати родзинки. Їх необхідно попередньо промити, обсушити і обваляти в борошні.
- Накрити тісто рушником і поставити підходити, поки воно не збільшиться в два рази. Після цього обережно обім'яти. Тісто опуститься для нового підйому.
- Після другого підйому тісто ще раз обім'яти і розкласти по підготовлених формочках, заповнюючи їх на третину. Зверху змастити паски холодною водою за допомогою пензлика і накрити плівкою або рушником.
- Після того, як тісто в формочках підніметься на три чверті, поставити паски в духовку, розігріту до 180 ° С. Випікати паску до золотистого кольору: невеликі паски – близько 30 хвилин, великі – близько 45-50.
- Покрити паски улюбленою глазур'ю.
Як зробити білкову глазур для паски
Один білок збити зі склянкою цукру або цукрової пудри до щільної білої піни. Нанести на теплу паску і посипати прикрасами. Залишити до застигання глазурі.
Нагадаємо, раніше "Сьогодні" писали, що готують на православний Великдень . Ми також розповідали, як зробити кольорову глазур для пасок .