Морква – справжнє джерело вітамінів і мікроелементів . Її використовують для приготування супів, салатів і других страв, додають в десерти і напої.
Але як же зберігати моркву в домашніх умовах, в приватному будинку, на дачі або квартирі? Способів існує дуже багато.
Головне правило – зібраний урожай слід обов'язково просушити і впорядкувати: прибрати зіпсовані і підгнилі плоди, щоб вони не заражали інші коренеплоди.
Зберігання моркви в вакуумних пакетах
Зберігати моркву в вакуумних пакетах в погребі не рекомендується, тільки в холодильнику, та й то вдасться це ненадовго, так як коренеплоди виділяють вуглекислий газ і можуть зіпсуватися.
У морозильній камері в вакуумних пакетах можна зберігати як цілу, так і подрібнену моркву. У такому випадку термін зберігання буде досить довгим, аж до півроку.
Зберігання моркви пакетах
Моркву можна зберігати в поліетиленових пакетах з вентиляційними отворами. Але, як показує досвід, в такій упаковці морква недовго залишатиметься свіжою і досить швидко почне загнивати. Інакше кажучи, спосіб підходить тільки для нетривалого зберігання (1-2 місяці).
Зберігання моркви у флязі
Для цього способу потрібна алюмінієва фляга, на дно якої поміщається тирса, що поглинає зайву вологу. Потім морква готується до зберігання – у неї потрібно відсікти близько сантиметра коренеплоду разом з бадиллям і "хвостик". Потім морква просушується, тримається добу в прохолодному місці і закладається в місце зберігання разом з мохом.
Дивіться відео, як зварити морквяний суп з імбиром:
Зберігання моркви в золі
Зберігання моркви в золі відмінно підходить для зберігання овоча в підвалі. Вам потрібно буде з'єднати золу і порошок крейди в пропорції 3: 1. Помістити суміш в дерев'яну ємність.
Моркву помити, видалити бадилля, просушити, укласти в золу з крейдою товстими кінцями догори і злегка присипати сумішшю. Завдяки крейді можна зупинити розмноження бактерій і надовго зберегти свіжість і смакові якості моркви.
Як зберігати моркву в харчовій плівці
Хочете зберегти моркву в харчовій плівці в погребі? Для цього моркву треба вимити, просушити і по 3-5 штуки, в залежності від розміру, загорнути в харчову плівку.
Зберігання моркви в мокрому піску
Для зберігання моркви найкраще підійде вологий пісок. Зробити мокрим розсипчастий пісок можна наступним чином: відро піску розбавляється одним літром води. Після того, як пісок зволожили, його викладають на днище ящика, висипають шар моркви, і назад покривають піском. Морква і пісок чергуються шарами.
Як зберігати очищену моркву в холодильнику
Вимита морква відмінно збереже свої якості на нижній полиці холодильника або в спеціальному відділі для овочів, якщо кожну морквину щільно обмотати харчовою плівкою. Плівка виключає потрапляння повітря і знижує вплив етилену, який сприяє не тільки дозріванню, а й перезрівання плодів.
Нарізану моркву можна зберігати в холодильнику до двох днів. Щоб уберегти її від висихання, покладіть в пакет з морквою вологу серветку.
Бланшировану моркву можна тримати в морозилці до року.
Нагадаємо, раніше ми писали, як правильно зберігати цибулю в домашніх умовах. Сьогодні.Lifestyle також ділилися секретами зберігання горіхів .