Головна Сьогодні

Як вибрати стиглий і солодкий кавун

Раніше серпня купувати кавуни не варто, оскільки біологічних період їх дозрівання – останній місяць літа

Кавун – ідеальний десерт для спекотного літнього дня. Ця ягода практично повністю складається з води, тому відмінно освіжає і втамовує спрагу.

Якісний кавун краще купувати не раніше серпня. Але навіть в сезон цю ягоду важливо вибирати правильно. Про що потрібно знати і на що звертати увагу, щоб кавун дістався стиглий і солодкий?

Як вибрати правильний кавун

Купувати кавуни краще не раніше серпня
Купувати кавуни краще не раніше серпня
Фото: Depositphotos

Коли? Хочемо попередити відразу: хоча кавуни і з'являються у продажу мало не в червні, раніше серпня купувати ягоду не варто – біологічні терміни дозрівання баштанних – останній місяць літа. Тому навіть якщо вам в червні попадеться солодкий і смачний кавун, немає ніякої гарантії, що він дійшов до кондиції природним шляхом – швидше за все його скоростиглість пояснюється тим, що виробник щедро напхав його нітратами.

Де? Ідеальне місце для покупки – намет поруч з полем, де вони ростуть. Але якщо таке поле вам недоступно, то вирушайте на ринок. А ось в супермаркеті будьте обережні – часто супермаркети закуповують їх ще незрілими. Нерідко кавуни продають поблизу доріг. Так, це зручно, але пам'ятайте, що кавун також як і інші фрукти і овочі, які тут продаються, вбирають пил і шкідливі гази автомобілів.

Об `єм. Кавуни бувають різних сортів – одні сорти більші за розміром, інші дрібніші. Тому запам'ятайте просте правило: з кавунів одного сорту потрібно вибирати кавун великий, але не величезний. Тобто, уникайте як дрібних кавунів – ці зазвичай ще не дозріли, так і гігантів – швидше за все вони перегодовані нітратами. Ідеальний кавун важить 6-10 кг.

Дивіться відео, як купувати кавуни і дині:

Зовнішній вигляд кавуна. Смуги стиглого кавуна повинні бути максимально контрастними, а сама кірка твердою і блискучою. Якщо кавун недозрілий, то його кірка буде м'якою, оскільки, коли ягода дозріває і вже не в змозі вбирати вологу, то її кірка твердне, ніби повідомляючи, що "все, я дійшов до кондиції".

Інший параметр зовнішнього вигляду кавуна – жовта, а іноді навіть помаранчева пляма. Це той самий бік, на якому кавун вилежувався на полі. Розмір цієї плями повинен бути для дрібних сортів 5 см, а для великих 10 см. Дуже велика пляма – це привід відмовитися від такого кавуна – ймовірно, йому не вистачало світла, коли він дозрівав, через що він виявиться несмачним. Не варто також брати кавун з білою плямою – такий, швидше за все, визрівав при несприятливих умовах і навряд чи буде смачним.

Нітрати в кавуні можуть викликати отруєння
Нітрати в кавуні можуть викликати отруєння
Фото: freepik.com

Хлопчик чи дівчинка? Можливо, ви пам'ятаєте з уроків біології, що кавун – ягода двостатева. Дівчата (їх можна впізнати по плоскому низу і широкому кружечку) смачніше, так як в них більше цукру, а кісточок менше. Менш смачні хлопчики мають опуклий низ, а на ньому маленький кружечок.

Поплескаємо, похрустимо, послухаємо. Вибрати кавун по звуку – справа тонка і вимагає певних умінь. Чтоби правильно вибрати кавун, потрібно вміти відрізнити глухий звук від дзвінкого. При постукуванні кавун повинен видавати дзвінкий звук – це свідчить про пористість м'якоті, а, значить, про стиглість кавуна. Крім того, стиглий кавун завжди наче пружинить під ударом. Спробуйте стиснути кавун – якщо при цьому він злегка потріскує, то це говорить про його зрілу і соковиту м'якоть.

Кавун на 80% складається з води Фото: pixabay.com
Кавун на 80% складається з води Фото: pixabay.com
Фото: freepik.com

Зверніть увагу на хвостик. Наявність хвостика або плодоніжки у вашого майбутнього кавуна – обов'язкова. Її відсутність повинна насторожити, можливо, її навмисно відірвали, щоб приховати погану якість кавуна. У хорошого зрілого плода вона повинна бути в міру жовта і суха, але не пересушена. Якщо плодоніжка у кавуна пересушена, то це може означати, що кавун зірваний і зберігається вже давно.

Розрізавши, придивіться до м'якоті. Стиглий кавун повинен мати насичений червоний колір. Однак фіолетовий відтінок повинен насторожити – такий плід перегодований нітратами. Насіння стиглого кавуна має темно-коричневий або чорний колір, а ось біле – ознака недостиглого плода. Волокна, якими пронизаний кавун, повинні бути білого кольору, а ось жовті знову-таки говорять про підвищену "нітратність" кавуна. М'якоть у правильно обраного кавуна буде при розрізанні іскритися крупинками, а у нітратного мати гладку поверхню.

Нагадаємо, раніше ми ділилися порадами, що приготувати з кавуна і дині, а також писали, як правильно заморозити кавуни на зиму .

Всі подробиці в спецтемі Правильне харчування: користь і шкода продуктів

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News
Джерело: LIKARINFO

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Ми оновили правила збору та зберігання персональних даних

Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.

Прийняти