На Різдво закінчується 40-денний піст, і господині готують святкову вечерю з великою кількістю м'ясних страв. Варять холодець, роблять крученики, начиняють ковбаси, запікають птицю і м'ясо, засолюють окісти.
Дивіться відео, як святкують Різдво в Європі:
Як і на Святий вечір, в центрі столу ставлять кутю, але тепер в неї можна додавати масло, молоко і вершки. В давнину вважалося, що чим багатша (тобто смачніша і ситніша) кутя, тим кращим буде врожай і добробут у сім'ї.
Багата кутя з вершками і коньяком
Час приготування:
- 3 години
Калорійність:
- 232 ккал
Інгредієнти:
- Крупа пшенична – 200 г
- Вершки – 125 г
- Мак – 125 г
- Горіхи очищені – 50 г
- Родзинки – 50 г
- Коньяк – 1-2 ст.л.
- Ваніль
- Цукор
- Мед
Спосіб приготування:
- Родзинки промийте і замочіть в коньяку.
- Перебрану і промиту крупу зварити до м'якості протягом двох годин, відцідити, охолодіть.
- Мак залийте окропом і прогрійте до м'якості. Процідіть через густе сито, обсушити, пропустіть через м'ясорубку.
- Перемішайте мак з пшеницею. Додайте подрібнені горіхи, родзинки разом з коньяком, вершки, ванілін, цукор і мед за смаком. Перемішайте.
Корисна порада
Вершки можна замінити молоком, а також заправити ще гарячу пшеницю шматочком вершкового масла.
Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати яблучний рулет на Різдво з горіхами і корицею.