Томатний сік на зиму можна легко приготувати на власній кухні, дотримуючись правил безпечної консервації. Для цього вам знадобляться стиглі і солодкі помідори. Смачна заготовка вийде не тільки з червоних, але і з жовтих або рожевих томатів.
Домашній томатний сік на зиму можна готувати з м'якоттю і без, а також додавати в нього різні приправи і спеції: часник, базилік, кріп, гострий і болгарський перець, оцет або лавровий лист. При правильному зберіганні в соку збережуться всі корисні властивості овочів.
Томатний сік на зиму з м'якоттю
Час приготування:
- 1 година
Складові:
- 1,2 кг помідорів
- 2 ч.л. солі
Спосіб приготування:
- Стиглі помідори ретельно помити, відкинути на друшляк і опустити на 1-2 хвилини в каструлю з киплячою водою.
- Після цього дістати томати і опустити їх в каструлю з холодною водою, також на 1-2 хвилини. Зняти шкірку.
- Використовуючи дерев'яний ложку, протерти очищені помідори через сито в емальований або скляний посуд.
- Процідити сік через складену в декілька шарів марлю, додати сіль. Банки для соку добре помити і простерилізувати.
- Розлити томатний сік по банках, накрити прокип'яченими металевими кришками і стерилізувати банки з соком. Час стерилізації змінюється в залежності від обсягу банки, чим обсяг більше, тим довше доведеться стерилізувати.
- Закатати гарячі банки з томатним соком кришками і перевернути догори дном до повного охолодження.
Дивіться відео, як зробити повидло з помідорів:
Томатний сік домашній без стерилізації на зиму
Час приготування:
- 1 година
Складові:
- 1 кг помідорів
- 2.5 г солі
Спосіб приготування:
- Помідори помити, на поверхні шкірки зробити хрестоподібний надріз. Обдати томати окропом, а потім – крижаною водою. Зняти шкірку і розрізати м'якоть на четвертинки.
- Потім подрібнити помідори за допомогою блендера або пропустити через м'ясорубку. Отриману томатну масу поставити на вогонь, додати сіль і довести до кипіння. Варити сік протягом 20 хвилин, знімаючи піну.
- Банки стерилізувати, кришки обдати окропом. У підготовлені банки налити киплячий томатний сік, закатати підготовленими кришками, перевернути догори дном, укутати в теплий плед і залишити на добу.
- Зберігати заготовки в погребі чи в коморі.
Солодкий томатний сік на зиму
Час приготування:
- 40 хвилин
Складові:
- 5 кг помідорів
- 4 ст.л. цукру
- 2 ст.л. кухонної солі без гірки
Спосіб приготування:
- Помідори помити і пропустити через соковижималку. Додатково вичавити макуху через кілька шарів марлі.
- Налити отриманий сік у велику каструлю. Додати на кожен літр соку 1 ст.л. цукру і 1 ч.л. солі.
- Помішуючи, довести томатний сік до кипіння. Варити 5-6 хвилин. Спробувати, за бажанням додати більше цукру або солі.
- Розлити киплячий томатний сік в підготовлені банки, не доходячи до країв посуду кілька сантиметрів.
- Відразу ж герметично закрити банки прокип'яченими кришками.
- Перевернути банки догори дном і накрити пледом. Залишити до повного охолодження.
- Зберігати в сухому прохолодному приміщенні далеко від сонячних променів.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, як приготувати помідори у власному соку . Сьогодні.Lifestyle також ділилися рецептами лечо на зиму .