Стейк – класика м'ясної кухні і страва, від якого не відмовиться жоден чоловік. Як навчитися його готувати, і чим він відрізняється від решти м'яса? Ми дізналися у шеф-кухаря одного зі столичних ресторанів Олексія Повторейка. Завдяки його порадам ви навчитеся смажити смачні стейки у себе вдома.
Як вибрати м'ясо для стейка
Існує більше 10 видів класичних стейків, але рибай – один з найпопулярніших. Його отримують зі спинної частини туші.
Щоб шматок м'яса перетворився на ідеальний стейк, потрібно правильно його вибрати. М'ясо повинно мати насичений червоний колір, довгасту форму і тонкі жирові прошарки по всьому шматку. Мінімальна товщина – 3-4 сантиметри, вага – від 350 грамів. А ось правило "чим молодша тварина, тим м'якше м'ясо" тут не працює. З м'яса тварин до двох років смачний стейк не вийде.
Щоб не помилитися з вибором, купуйте яловичину тільки у перевірених постачальників, тим більше, що м'ясо, призначене для стейка, має витримуватися 21 день при температурі + 2 ºС. У спеціальних магазинах це зроблять для вас заздалегідь.
Як правильно смажити стейк
Перед смаженням потрібно змастити майбутній стейк рослинною олією – це потрібно, щоб м'ясо не прилипало до поверхні. Крім того, рослинна олія діє як розпушувач.
Потім м'ясо слід зігріти. Для цього залиште його при кімнатній температурі на 15 хвилин. Не соліть, не перчіть і не маринуйте.
Стейк потрібно смажити тільки на розпеченій поверхні, по 2-3 хвилини з кожного боку. Ідеальна температура – 300 °С. Після утворення рум'яної скоринки можна солити, але тільки не дрібною сіллю "Екстра". Ресторатори віддають перевагу солі пластівцями, але її можна замінити звичайною кам'яною сіллю, пропущеною через млинок.
Перець також необов'язково використовувати найдорожчий. Підійде і наш, традиційний. Щоб він максимально розкрився, прогрійте горошини до появи аромату, остудіть і засипте в млинок для спецій.
В кінці потрібно змастити м'ясо вершковим маслом 82% жирності і присипати дрібкою цукру. Це зробить смак більш яскравим і насиченим.
Як подавати стейк
Перш ніж подавати стейк, зачекайте хвилину, і тільки потім викладайте на тарілку. Пам'ятайте, що ніякої смаженої картоплі поруч класичний стейк не терпить. Краще доповнення до м'яса – мікс-салат, кукурудза, овочі на грилі, а ще – келих сухого червоного вина.
Більш детально – дивіться в сюжеті:
Нагадаємо, раніше ми розповідали, як приготувати стейк ти-бон, а також ділилися рецептом соковитих відбивних з персиками.