Запечена картопля шматочками по-селянськи – це завжди дуже просто, смачно і ситно. Її можна подавати як гарячу закуску або основну страву.
Чудовим доповненням до картоплі по-селянськи стануть всілякі соуси (гірчичний, кетчуп, сметанний), а також салати зі свіжих або маринованих овочів.
Картопля по-селянськи як у Макдональдсі
Час приготування:
- 40 хвилин
Складові:
- 7 шт. молодої картоплі
- Сухий часник
- 2 ст.л. рослинної олії
- Паприка
- Приправа для картоплі
- Сіль
Спосіб приготування:
- Молоду картоплю добре вимити, просушити паперовим рушником. Підготувати спеції.
- Картоплю нарізати уздовж на невеликі часточки. Викласти в глибокий посуд.
- Посипати сіллю, спеціями за смаком, обов'язково додати паприку, вона додасть картоплі красивий колір. Перемішати, щоб вся картопля була в спеціях.
- Додати олію і перемішати.
- Викласти картоплю в посуд для запікання в один шар, полити залишками олії з посуду, в якій була картопля зі спеціями.
- Поверх можна ще раз посипати паприкою.
- Запікати 30 хвилин при температурі 200 ° С.
Дивіться відео, як приготувати картоплю на мангалі:
Картопля по-селянськи на сковороді
Час приготування:
- 1 година
Складові:
- 750 г картоплі
- 4 цибулини
- 200 г сала, пророслого м'ясом
- 30 г вершкового масла
- 3 яйця
- 3 ст.л. молока
- Сіль, мелений перець
- Паприка
- 2 ст.л. нарізаної зеленої цибулі
Спосіб приготування:
- Картоплю помити, залити водою і довести до кипіння. Варити 20-25 хвилин, воду злити. Готову картоплю почистити і нарізати кружечками.
- Цибулю почистити і дрібно порізати.
- Чверть сала з прошарками м'яса нарізати кубиками і розтопити.
- Додати вершкове масло і тушкувати цибулю до м'якості. Додати шматочки картоплі і обсмажити до золотистого кольору.
- Яйця збити з молоком, сіллю, меленим перцем і паприкою. Залишки сала нарізати кубиками, змішати з зеленою цибулею і додати до яєчно-молочної суміші.
- Влити отриману масу в сковороду і обсмажити з двох сторін.
Картопля по-селянськи в рукаві
Час приготування:
- 1 година
Складові:
- 1 кг картоплі
- 10 зубчиків часнику
- 1/2 стручка чилі
- 50 мл олії
- Мелена паприка, перець, сіль – за смаком
Спосіб приготування:
- Картоплю помити, нарізати великими часточками вздовж.
- Почистити часник і кільцями нарубати приблизно половину стручка чилі.
- Щедро приправити сіллю, чорним меленим перцем, паприкою і олією, перемішати.
- Покласти все в рукав для запікання, стягнути по краях.
- На деку або в жароміцній формі відправити в розпечену духовку, запікати 30-40 хвилин при температурі 200°С.
- Розірвати пакет і готувати ще 10, щоб картопля підрум'янилась.
Картопля по-селянськи з м'ясом
Час приготування:
- 1.5 години
Складові:
- 1-1.5 кг картоплі
- 500-700 г м'яса (яловичини, телятини, свинини або курки)
- 1 цибуля
- 1-2 моркви
- 1 ст.л. гірчиці в зернах
- 3-4 ст.л. томатного соусу
- Сіль, перець
- Рослинна олія
Спосіб приготування:
- Картоплю почистити, нарізати кубиками або дольками.
- Цибулю і моркву почистити, нарізати невеликими шматочками.
- Обсмажити цибулю і моркву на олії до м'якості.
- М'ясо нарізати кубиками, обсмажити в окремій сковороді до золотистого кольору. Посолити, поперчити, за бажанням додати трохи соєвого соусу.
- Перемішати нарізану картоплю, м'ясо, цибулю, моркву, гірчицю і томатний соус. За бажанням ще раз приправити.
- Скласти все в рукав для запікання. Зав'язати кінці і готувати в розігрітій до 180°С духовці до м'якості картоплі. Він повинен легко протикати виделкою.
- Подавати картоплю з м'ясом гарячою.
Картопля по-селянськи в мультиварці
Час приготування:
- 50 хвилин
Складові:
- 1 кг картоплі
- 1 ч.л. петрушки
- 1 ч.л. кропу
- 1 ч.л. чебрецю
- 4 зубчики часнику
- 1-2 ч.л. солі
- 4 ст.л. рослинної олії
Спосіб приготування:
- Картоплю нарізати скибочками на 6-8 частин, змішати з дрібно нарізаним часником, кропом, петрушкою, чебрецем, соняшниковою олією і сіллю.
- Все перемішати і викласти в чашу мультиварки.
- Поставити режим "Випічка" або "Мультиповар" на 125 °С і готувати картоплю по-селянськи 40 хвилин.
Картопля по-селянськи в мікрохвильовці
Час приготування:
- 20 хвилин
Складові:
- 3 картоплини
- 2 ст. л. рослинної олії
- 1 ст. л. приправи для картоплі
- 3-4 ст. л. окропу
- 1-2 зубчики часнику
Спосіб приготування:
- Картоплю добре вимити щіткою і дати обсохнути.
- Кожну картоплину розрізати на 8 шматочків, помістити в каструлю, призначену для приготування в мікрохвильовій печі. Всипати приправу для картоплі (в неї входить і сіль).
- Влити олію і добре перемішати картоплю. Влити трохи окропу.
- Помістити форму з картоплею в мікрохвильовку, готувати 10 хвилин при повній потужності.
- Готову гарячу картоплю по-селянськи змішати з подрібненим часником.
- Подавати картоплю, посипавши зеленню.
Картопля по-селянськи: рецепт з грибами і салом
Час приготування:
- 45 хвилин
Складові:
- 1 кг картоплі
- 300 г грибів
- 200-300 г сала
- 2 ст.л. рослинної олії
- Сіль
Спосіб приготування:
- Картоплю почистіть і помийте.
- Гриби помийте і обсушіть паперовим рушником.
- Для приготування страви вибирайте сковороду з товстим дном або чавунну. Печериці наріжте тонкими пластинами, обсмажте на сковороді в олії 7-8 хвилин до готовності. Трохи посоліть. Готові гриби перекладіть в тарілку.
- У цю ж сковороду викладіть нарізане шматочками сало і смажте до стану шкварок. Картоплю наріжте кубиками і промийте холодною водою від крохмалю. Потім загорніть в паперовий рушник, щоб прибрати зайву вологу.
- Викладіть підготовлену картоплю на сковороду. Смажте картоплю на сильному вогні, періодично помішуючи. Коли картопля буде готова, посоліть за смаком.
- Додайте смажені гриби і акуратно перемішайте.
Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом молодої картоплі з м'ясом. Крім цього, ми писали, як зробити картопляну запіканку з грибами і фаршем у мультиварці.