Кутя – головна страва на столі на Святвечір. Продукти, з яких вона готується, мають особливе значення: зерно є символом воскресіння, мед вважається емблемою здоров'я і благополуччя, а мак символізує достаток у сім'ї.
Дивіться відео, як відзначають Святвечір:
Традиційну кутю варять на плиті, але цю ритуальну кашу можна зробити і в мультиварці. Пропонуємо вам два рецепти – з пшеницею і з рисом.
Рецепт куті в мультиварці
Час приготування:
- більше 3-х годин
Інгредієнти:
- 1 стакан пшениці
- 4 склянки води
- 1 ч. л. цукру
- Дрібка солі
- Мак, мед, горіхи, родзинки, курага – за смаком
Спосіб приготування:
- Пшеницю перебрати і промити. Можна попередньо замочити її на ніч.
- Викласти крупу в чашу мультиварки, додати сіль і цукор. Залити водою.
- Закрити кришку, встановити режим "Рис" або "Крупа". Готувати 1,5-2,5 години, час від часу перевіряючи готовність. Після сигналу надлишки води злити.
- Під час приготування куті в мультиварці мак потрібно залити окропом на 30 хвилин. Потім воду злити і розтерти його з цукром за допомогою ступки або блендера.
- Додати підготовлений мак, перемішати. Закрити кришку мультиварки і залишити на режимі "Підігрів" на 10 хвилин.
- При подачі за бажанням додати мед, рубані горіхи, курагу, родзинки.
Рецепт приготування куті з рису в мультиварці
Час приготування:
- 1 година
Інгредієнти:
- 1 склянка рису
- 2,5 склянки води
- 0,5 ч.л. солі
- 3 ст.л. родзинок
- 2 ст.л. маку
- 1,5 ст.л. цукру
- 1 ч.л. ванільного цукру
Спосіб приготування:
- Необхідно взяти склянку будь-якого рису і кілька разів сполоснути під водою, вона повинна стати прозорою.
- Висипати в мультиварку рис, налити воду, посолити і перемішати. Закрити кришку, готувати в режимі "Каша" 20 хвилин.
- В цей час родзинки висипати в глибоку тарілку, залити гарячою водою на 3-5 хвилин, потім воду злити.
- Мак залити окропом в глибокому посуді і накрити кришкою, витримати 10 хвилин. Взяти дрібне ситечко і видалити воду з маку, насипати до нього цукор і ванільний цукор. Добре розтерти мак з цукром за допомогою ложки або подрібнити в блендері.
- Коли рис буде готовий, то потрібно висипати до нього цукрово-макову суміш і розпарені родзинки, добре розмішати до однорідності. Мультиварку залишити в режимі "Підігрів" на 10-15 хвилин.
- Потім кутю з рисової крупи можна подавати до вечері. За бажанням полийте ложечкою меду або посипте подрібненими горіхами.
Корисна порада
Сухофрукти для куті потрібно попередньо замочити в теплій воді і промити. А горіхи можна підсушити на сковороді без масла.
Нагадаємо, раніше "Сьогодні" повідомляли, як правильно вийти з Різдвяного посту. Ми також розповідали, як зробити гарний різдвяний вінок.