Cирник – це популярний десерт Західної України. Його традиційно подають у багатьох львівських кав'ярнях, а також часто готують на свята місцеві жителі.
Крім класичного рецепту Львівського сирника, бувають також варіанти з додаванням апельсинової цедри, маку, ягід, горіхів і кокосової стружки.
Львівський сирник: класичний рецепт
Час приготування:
- 1.5 години
Складові:
- 500 г сухого жирного сиру
- 1 склянка цукру
- 130 г вершкового масла
- 4 яйця
- 1 столова ложка манної крупи
- 50 г родзинок
- 3 столові ложки сметани
- 2 столові ложки какао
- Цедра одного лимона
Спосіб приготування:
- Збити жовтки з цукром, додати манку, масло, родзинки і цедру лимона, після чого все ретельно перемішати.
- До отриманої суміші додати сир (якщо сир крупинками, пропустіть через м'ясорубку або подрібніть в блендері), все збити міксером на низькій швидкості не більше хвилини.
- Білки збити до густої білої піни і додати в сирну масу, акуратно перемішати і викласти у форму для запікання.
- У розігріту духовку поставити сирник, випікати 40-60 хвилин при температурі 180 °С.
- Поки сирник печеться, приготувати глазур. Столову ложку масла і 2 столові ложки цукру перемішати, поставити на невеликий вогонь, постійно помішуючи розтопити.
- Додати 3 столові ложки сметани і 2 столові ложки какао, перемішати до однорідності і довести до кипіння.
- Готовий сирник полити шоколадною глазур'ю і помістити в холодильник мінімум на 5 годин.
Дивіться відео, як вибрати якісний сир:
Львівський сирник з маком
Час приготування:
- 1.5 години
Складові:
- 1 кг сиру
- 250 г цукру
- 4 яйця
- 180 г вершкового масла
- 100 г маку
- По столовій ложці манної крупи і крохмалю
- 100 г родзинок
- Цедра одного лимона
- Ванільний цукор за смаком
- Цукрова пудра – для прикраси
Спосіб приготування:
- Сир перетерти з цукром і додати окремо збиті яйця, добре перемішати.
- До сирної маси додати манку, крохмаль, ванільний цукор, масло, цедру лимона і перемішати міксером.
- Додати кілька столових ложок сирної суміші в попередньо запарений і перетертий мак, ретельно перемішати і викласти у форму для запікання.
- Зверху викласти сирну масу, змішану з родзинками, і помістити в розігріту духовку.
- Випікати близько години при температурі 180 °С. Коли сирник охолоне, полити його шоколадною помадкою і посипати цукровою пудрою.
Львівський сирник з вишнею
Час приготування:
- 1.5 години
Складові:
- 500 г сиру
- 3 яйця
- 120 г цукру
- Цедра одного лимона
- 1 столова ложка крохмалю або стільки ж манної крупи
- 0.5 чайної ложки куркуми
- Півсклянки сушених вишень без кісточок
- Ванільний цукор – за смаком
Спосіб приготування:
- Сир, яйця, цукор і ванільний цукор перемішати в блендері.
- Додати куркуму, цедру лимона, крохмаль (манку) і збивати до однорідності.
- Залити сушену вишню окропом на 10 хвилин, обсушити і додати в сирну масу, перемішати і викласти у форму для запікання.
- Пекти протягом 50 хвилин при температурі 180 °С.
- Після випікання сирник необхідно охолодити, не виймаючи з форми, щоб він не розвалився. За бажання можна полити шоколадною глазур'ю.
Нагадаємо, раніше ми писали, як зробити Львівський сирник за рецептом Дарії Цвєк.