Ризото – одна з найпопулярніших страв в Північній Італії, чимось схожа на плов. Вона готується з рису з м'ясним, овочевим або рибним бульйоном.
Справжнє ризото можна приготувати тільки з певних сортів рису. Найкраще підійдуть італійські: арборіо, карнаролі і віалоне нано. Вони надають страві необхідну текстуру і не розварюються, вбираючи велику кількість вологи.
Ризото з кроликом від Юлії Висоцької
Час приготування:
- 2 години
Інгредієнти:
- 400 г м'яса кролика без кісток
- 250 г рису арборіо
- 2 помідори
- 2 ріпчасті цибулі
- 2 стебла селери
- 1 морква
- 1 головка молодого часнику
- 15 оливок без кісточок
- 70 г сала
- 6 гілочок розмарину
- 100 мл сухого червоного вина
- 3 ст. л. оливкового масла
- 3 горошини запашного перцю
- 1 лавровий лист
- 1/4 ч. л. меленого перцю
- 1 1/2 ч.л. морської солі
Спосіб приготування:
- Часник, моркву і цибулину почистити і крупно нарізати. Один стебло селери розрізати на кілька частин.
- Помістити підготовлені овочі в каструлю, додати лавровий лист, запашний перець і 1/2 ч. ложки солі, залити все водою і зварити бульйон.
- Сало тонко нарізати. Решту цибулю і селеру подрібнити.
- У важкій і глибокій сковороді розігріти оливкову олію і обсмажити сало. Коли сало зазолотиться, додати цибулю і селеру і смажити на невеликому вогні.
- М'ясо кролика вимити, просушити, нарізати невеликими шматочками, приблизно 5х5 см, і відправити в сковороду.
- Помідори натерти на тертці. Додати їх в сковороду з половиною розмарину і вином. Накрити кришкою і тушкувати на повільному вогні близько 40 хвилин (до готовності кролика). Якщо рідина википатиме, влити трохи вина або бульйону.
- Насипати в сковороду рис і оливки. Коли рис вбере соус, почати додавати бульйон. Постійно помішувати і стежити за тим, щоб рідини було не надто багато – рис не повинен плавати в бульйоні. Посолити і поперчити, готувати ризото 18-20 хвилин.
- Додати в готове ризото трохи оливкового масла, посипати розмарином.
Ризото з білими грибами і шпинатом
Час приготування:
- 1 година
Інгредієнти:
- 400 г білих грибів
- 300 г рису арборіо або карнаролі
- 1 цибулина
- 1 пучок шпинату
- 1 зубчик часнику
- 1 л бульйону
- 150 мл білого сухого вина
- 3 ст.л. тертого пармезану
- 2 ст.л. вершкового масла
- Дрібка солі
Спосіб приготування:
- Заморожені білі гриби приготуйте за інструкцією на упаковці, потім наріжте на шматочки.
- Цибулю очистіть і дрібно порубати. У шпинату видаліть стебла, листя дрібно наріжте і бланшуйте дві хвилини в гарячій воді, відкиньте на друшляк.
- У глибокій сковороді розігрійте столову ложку вершкового масла на середньому вогні і обсмажте розчавлений зубчик часнику хвилину, видаліть його.
- Викладіть на сковороду цибулю і смажте три хвилини до прозорості, не допускаючи пригорання. Додайте гриби, посоліть, смажте дві хвилини.
- Рис викладіть до грибів, перемішайте і готуйте три хвилини. Влийте вино і дайте йому випаруватися майже повністю.
- Підігрійте бульйон і порціями (по одному ополоник) додавайте в рис, даючи вбратися, постійно помішуючи. Варіть так рис 20 хвилин на повільному вогні, помішуючи.
- У готовий рис додайте бланширує шпинат, вершкове масло і тертий сир, перемішайте, готуйте хвилину і вимкніть вогонь.
Ризото з гарбузом без вершків
Час приготування:
- 1 година
Інгредієнти: ⠀
- 300 г гарбуза
- 100 г рису
- 1 цибулина
- 1 зубок часнику
- Кілька гілочок петрушки
- 50 г вершкового масла
- 50 г пармезану ⠀
- 0,5 л м'ясного або овочевого бульйону ⠀
- 2 ст. л. олії
- Сіль за смаком ⠀
Спосіб приготування:
- Гарбуз помити, очистити від шкірки і насіння і нарізати дрібними кубиками. ⠀
- Цибуля, часник і зелень дрібно порізати, пасерувати цибулю на рослинній олії, потім додати гарбуз і обсмажити її, помішувати, 10-15 хвилин до м'якості. ⠀
- На сковороді розігріти вершкове масло, всипати туди промитий рис і прогріти його дві-три хвилини.
- Невеликими частинами додавати в рис гарячий бульйон, готувати 15-20 хвилин. ⠀
- Перекласти в сковороду з рисом обсмажену гарбуз, часник, зелень, перемішати і пару хвилин потомити на повільному вогні.
- Посипати тертим сиром, накрити кришкою і залишити настоятися 10-15 хвилин. ⠀
Ризото з морепродуктами
Час приготування:
- 30 хвилин
Інгредієнти:
- 200 г рису арборіо
- 400 г суміші морепродуктів
- 700 мл овочевого бульйону
- 200 мл вершків
- 3 шт. цибулі-шалот
- Сіль, мелений перець
- 100 мл білого вина
Спосіб приготування:
- Розігріти сковороду з олією, і пасерувати цибулю до прозорості.
- Додати промитий рис, злегка обсмажити. Влити біле вино і готувати до випаровування рідини.
- Потім невеликими порціями вливати бульйон, часто помішуючи. Нову порцію додавати, тільки коли попередня випарується.
- Влити вершки, промиті морепродукти, посолити і готувати ще три-п'ять хвилин. Готове ризото повинно нагадувати дуже густий суп.
- Подавати ризото гарячим, посипавши свіжою зеленню.
Різотто з яловичиною та овочами
Час приготування:
- 40 хвилин
Інгредієнти:
- 2 зубчики часнику
- 1 ст. л. суміші нарізаних свіжих трав
- 1 ріпчаста цибуля
- 20 г оливкової олії
- 1 бульйонний кубик
- 1 морква
- 1 цукіні
- 1/2 червоного перцю
- 500 г тонкої яловичої вирізки, нарізаної кубиками по 1 см
- 1 банка нарізаних кубиками помідорів
- 2 ст. л. томатної пасти
- 200 г рису арборіо
- 500-750 мл води
- Сіль, перець
- Пармезан
Спосіб приготування:
- Доведіть воду до кипіння і розчиніть в ній бульйонний кубик.
- Наріжте дрібними кубиками цибулю, часник, морква, стручковий перець і цукіні.
- Нагрійте оливкову олію на середньому вогні у великій сковороді. Обсмажте цибулю і часник на сковороді до м'якості.
- Додайте моркву, перець і цукіні разом з усіма іншими інгредієнтами (крім бульйону і рису) і готуйте протягом декількох хвилин.
- Всипте промитий рис, перемішайте і готуйте ще хвилину.
- Влийте чашку бульйону і варіть до тих пір, поки рідина майже не вбереться, час від часу помішуючи.
- Продовжуйте помішувати і додавати по одній чашці бульйону за раз, поки вся рідина не вбереться і рис не стане м'яким.
- Подавайте ризото відразу після приготування, посипавши тертим пармезаном.
Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати ризото з лисичками . "Сегодня" також ділилися рецептом ризото від Гордона Рамзі .