Влітку ми намагаємося готувати страви, які б не зігрівали, а навпаки, приємно освіжає. Класичний представник холодних супів в наших широтах – це окрошка на квасі та кисляку. Ми поділимося з вами найкращими рецептами цього першого блюда.
Дивіться відео, як приготувати різні види окрошки:
Готуючи окрошку, важливо правильно поєднувати два види овочів: ситні і нейтральні (морква, відварена картопля, свіжі огірки), а також пряні і гострі (редис, цибуля, зелень і соління). Так смак холодного супу вийде збалансованим.
Збірна м'ясна окрошка на квасі
Складові:
- Яловичина (грудинка, лопатка) – 140 г
- Окіст – 100 г
- Язик яловичий – 80 г
- Хлібний квас – 720 г
- Зелена цибуля – 2 пучка
- Огірок – 2 шт.
- Картопля – 3 шт.
- Сметана – 1 ст.л.
- Яйце – 2 шт.
- Гірчиця – 2 ч.л.
- Цукор – 1 ст.л.
- Кріп – 2 пучка
- Сіль за смаком
Рецепт приготування:
- Яловичину, окіст, язик, картоплю і яйця відварюємо.
- Картоплю і м'ясо нарізаємо кубиками або соломкою.
- Огірки очищаємо від шкірки, нарізаємо їх і 1 яйце кубиками.
- Лук і кріп дрібно шаткуємо, розтираємо з яйцем, сіллю, цукром і гірчицею.
- Додаємо м'ясо, картоплю, огірки, кладемо сметану, ретельно перемішуємо.
- Заливаємо квасом, даємо настоятися протягом години. Кладемо в миски половинки яйця, заливаємо окрошку, додаємо кубик льоду.
Рецепт м'ясної окрошка на кефірі
Складові:
- Кефір – 600 г
- Вода кип'ячена – 600 г
- Яловичина (лопатка, грудинка) – 440 г
- Зелена цибуля – 150 г
- Огірок – 300 г
- Картопля – 270 г
- Яйце – 2 шт.
- Цукор – 20 г
- Сіль, кріп – за смаком
Рецепт приготування:
- Відварюємо м'ясо, яйця і картоплю.
- Огірки очищаємо від шкірки, нарізаємо кубиками, цибулю шаткуємо.
- Кефір змішуємо з теплою кип'яченою водою (можна взяти холодну мінеральну), додаємо сіль, цукор, ставимо в холодильник.
- Перед подачею кладемо в миску всі нарізані продукти, заливаємо кефіром з водою, посипаємо нарізаним кропом.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
Окрошка на сметані з квасом і квашеною капустою
Складові:
- Квашена капуста – 370 г
- Картопля – 400 г
- Хлібний квас – 1.3 л
- Морква – 100 г
- Зелена цибуля – 150 г
- Редис – 120 г
- Сметана – 40 г
- Яйце 2 шт.
- Гірчиця – 8 г
- Цукор – 20 г
- Сіль, зелень – за смаком
Рецепт приготування:
- Всі овочі нарізаємо кубиками, квашену капусту дрібно рубаємо, цибулю шаткуємо.
- Четверту частину цибулі розтираємо з сіллю. Яйця варимо круто, білки дрібно нарізаємо, жовтки розтираємо зі сметаною, гірчицею, сіллю, цукром, розводимо квасом.
- У цю суміш кладемо всі інші нарізані продукти, свіжу зелень і подаємо.
Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати окрошку на кефірі з вареною ковбасою. "Сьогодні" також ділилися рецептом окрошки на сметані з м'ясом.