Окрошка – це холодний суп, який приходить на зміну ситним першим стравам у спекотну пору року. Вона отримала свою назву від слова "кришити". Рецептів приготування окрошки дуже багато, однак всі вони засновані на одному принципі.
Найпопулярніші інгредієнти окрошки – огірки, редис, зелень і варена картопля. Також холодний суп можна готувати з вареним м'ясом, курятиною або рибою. Всі ці продукти заливають квасом, кефіром, сироваткою або газованою водою.
Окрошка: рецепт класичний на сироватці
Час приготування:
- 1 година
Інгредієнти:
- Сироватка – 1 л
- Шинка – 100 г
- Філе куряче – 150 г
- Яйця курячі – 3 шт.
- Цибуля зелена – 100 г
- Кріп свіжий – 50 г
- Редиска – 100 г
- Огірки свіжі – 150 г
- Сметана – 150 г
- Сіль – 1,5 ч. л.
Спосіб приготування:
- Куряче філе помити, покласти у підсолений окріп і відварити протягом 20 хвилин, а потім остудити.
- Курку і шинку нарізати невеликими кубиками.
- Редиску й огірки ретельно вимити, розрізати уздовж на 4 частини, після чого тонко нашаткувати впоперек.
- Яйця відварити протягом 10 хвилин, рахуючи від початку закипання води, опустити в холодну воду, почистити, остудити і нарізати кубиками.
- Зелену цибулю і кріп вимити в проточній воді, обсушити і дрібно нарізати.
- Зелень викласти в миску і посипати сіллю. Суміш трохи розім'яти.
- Всі підготовлені інгредієнти викласти в миску або супницю.
- Все перемішати, залити сироваткою і знову перемішати.
- Окрошка на сироватці готова. Подаючи, у кожну тарілку покладіть сметану.
Дивіться відео, як приготувати смачну окрошку:
Окрошка: рецепт класичний на кефірі
Час приготування:
- 1 година + час на охолодження
Інгредієнти:
- 5 картоплин середнього розміру
- 150 г якісної вареної ковбаси
- 4 середні огірки
- 4 шт. середньої редиски
- 3 курячі яйця
- 50 г зеленої цибулі
- 500-700 мл кефіру
- 500-700 мл мінеральної води
- Свіжа зелень
- Сіль
Спосіб приготування:
- Кефір попередньо охолодити і вилити в будь-яку посудину. Потім розбавити його мінеральною водою, щоб він був не дуже густим, і перемішати.
- Відварити яйця круто, остудити і почистити.
- Картоплю помити і відварити в шкірці. Дати охолонути і зняти шкірку.
- Яйця і картоплю нарізати кубиками. Такими ж кубиками порубати ковбасу.
- Огірки, редис і зелень порізати трохи дрібніше.
- Всі інгредієнти ретельно перемішати, а потім посолити.
- Отриману суміш поставити в холодильник на кілька годин.
- Перекласти підготовлені інгредієнти в тарілки і залити сумішшю кефіру і мінеральної води. Прикрасити зеленню і подавати.
Окрошка: рецепт класичний з ковбасою
Час приготування:
- 1,5 години
Інгредієнти:
- Квас хлібний – 1-1,5 л
- Варена ковбаса – 200 г
- Картопля – 3 шт.
- Яйця -3 шт.
- Свіжий огірок – 2-3 шт.
- Редис – 5-6 шт.
- Кріп – 1 пучок
- Цибуля зелена – 1 пучок
- Сметана – 4-5 ст. л.
- Сіль – 1/2 ч. л.
Спосіб приготування:
- Картоплю і яйця відварити, остудити і почистити.
- Зелень, огірки і редиску промити і обсушити.
- У миску нарізати кубиками яйця і картоплю. Додати кубиками нарізану ковбасу. Додати кубиками нарізані огірки, редиску і дрібно нашатковану зелень.
- Посолити і заправити сметаною.
- Додати квас і добре перемішати. Дати окрошці настоятися в холодильнику 30-40 хвилин. Подавати до столу з хріном.
Окрошка: рецепт приготування на білому квасі
Час приготування:
- 30 хвилин
Інгредієнти:
- 1 л білого квасу
- 5 варених яєць
- 6-8 шт. редису
- 1 пучок кропу
- 1 пучок зеленої цибулі
- 2 свіжі огірки
- 200 г сметани
- Сіль, перець
Спосіб приготування:
- Варені яйця почистити, огірки і редиску помити і зрізати кінчики.
- Натерти підготовлені інгредієнти на тертці або нарізати дрібними кубиками.
- Зелень помити і подрібнити.
- Перемішати яйця, редис, огірки і зелень у мисці. Посолити і поперчити за смаком, додати сметану і добре перемішати.
- Залити окрошку білим квасом, перемішати і поставити остуджуватися в холодильник.
Окрошка: рецепт класичний на квасі
Час приготування:
- 40 хвилин
Інгредієнти:
- Свинина варена – 100 г
- Язик телячий варений – 100 г
- Шинка – 100 г
- Куряче філе варене – 100 г
- Квас хлібний – 1 л
- Кефір 2,5% – 0,5 л
- Сметана – 2 ст. л.
- Картопля варена – 2 шт.
- Огірок свіжий – 1 шт.
- Яйце – 3 шт.
- Гірчиця столова – 1 ст. л.
- Хрін білий – 0,5 ст. л.
- Редис – 5 шт.
- Зелень кропу – 1 пучок
- Цибуля зелена – за смаком
- Сіль – за смаком
Спосіб приготування:
- Відваріть картоплю (краще в кожушках) і яйця, остудіть.
- Картоплю натріть на тертці або поріжте кубиками.
- Огірок почистіть від шкірки і натріть на тертці.
- Яєчні білки натріть на тертці, а жовтки окремо розітріть із сіллю і гірчицею.
- Редис наріжте кружальцями або натріть на тертці (можна обійтися і без нього).
- З'єднайте жовтки з квасом і кефіром, ретельно перемішайте, додайте туди картоплю, огірок і зелень, розтерту із сіллю.
- Всі види м'яса наріжте кубиками і додайте в основу для окрошки. Перед поданням покладіть у кожну тарілку по пів ложки сметани.
Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати борщ. Сьогодні.Lifestyle також ділилися рецептом гаспачо. .