Салат "Грибна поляна" – популярна страва для новорічного столу. Його склад може бути практично будь-яким. Особливість салату полягає в тому, що він викладається шарами і прикрашається маринованими грибами, найчастіше печерицями.
Дивіться відео, як приготувати листковий салат із креветками:
У будь-якому випадку, салат "Грибна поляна" – страва ситне і дуже святкова. Щоб салат краще тримав форму, його потрібно як слід охолодити перед подачею.
Салат "Грибна поляна" з копченою куркою
Час приготування:
- більше 3 годин
Складові:
- Солоні огірки середнього розміру – 6 шт.
- Зелена цибуля – 1 пучок
- Варена або копчена куряча грудка
- Майонез – 250 г
- Кукурудза солодка консервована – 1 банка
- Петрушка – 1 пучок
- Кріп – 1 пучок
- Яйця варені – 4 шт.
- Сир (натертий на тертці) – за бажанням
- Мариновані гриби, цілі – 400 г
- Картопля варена – 4 шт.
Спосіб приготування:
- На дно салатника укладаємо перший шар – мариновані печериці з баночки (викладати ніжками вгору).
- Потім другий шар: ріжемо побільше зелені (петрушка, кріп, зелена цибуля), змащуємо майонезом.
- Третій шар: яйця тремо на тертці, додаємо майонез.
- Четвертий шар: кладемо кукурудзу, змащуємо майонезом.
- П'ятий шар: куряче м'ясо дрібно ріжемо, знову додаємо майонез.
- Шостий шар: солоні огірочки дрібно ріжемо, змащуємо майонезом.
- Сьомий шар: варену картоплю тремо на тертці.
- Закриваємо салатник кришкою і ставимо в холодильник, щоб просочився, на 3-4 години.
- Перед подачею на стіл накриваємо салатник тарілкою, перевертаємо догори ногами і обережно прибираємо салатник, так щоб салат залишився на тарілці, а шапки грибів будуть зверху.
Салат "Грибна поляна" з опеньками
Час приготування:
- більше 3-х годин
Складові:
- Опеньки, мариновані або солоні – 150 г
- Картопля – 150 г
- Куряча грудка – 250 г
- Солоні огірки – 3 шт.
- Яйця – 3 шт.
- Майонез – 100 г
- Зелена цибуля – 30 г
Спосіб приготування:
- На дно глибокої салатниці викладайте солоні опеньки. Викладайте їх шапками вниз, готовий салат буде виглядати акуратнішим.
- Зверху викладіть порізану зелену цибулю. Промажте зелену цибулю майонезом, а зверху викладіть порізану дрібними кубиками варену картоплю. Промажьте майонезом і цей шар.
- Наступним шаром стане дрібно порізана варена куряча грудка. Акуратно промажте шар майонезом, потім викладіть шар натертих варений яєць і знову майонез.
- Останнім шаром викладіть дрібно нарізані солоні огірки і намажте їх майонезом. Розрівняйте салат і відправте його в холодильник на 1 годину. Охолоджений салат переверніть на широке блюдо.
Салат "Грибна поляна" з корейською морквою
Час приготування:
- більше 3-х годин
Складові:
- Мариновані печериці – 170 г
- Корейська морква – 170 г
- Картопля – 3-4 шт.
- Куряче філе – 200 г
- Яйце – 4 шт.
- Твердий сир – 100 г
- Майонез – 100 г
- Сіль за смаком
- Кріп, зелена цибуля, листя салату
Спосіб приготування:
- У глибоку і рівну форму викласти мариновані печериці шапками вниз. Викладати їх треба щільно один біля одного.
- Кріп і зелену цибулю вимити, струсити зайву вологу і дрібно нарізати. Рясно посипати зеленню гриби.
- Картоплю відварити "в мундирі", очистити і натерти на середній тертці. Викласти наступним шаром, рівномірно розподіляючи по поверхні.
- За смаком посолити, а потім викласти 1-2 ст.л. майонезу і розрівняти.
- Викласти корейську моркву. Майонезом змащувати її не потрібно.
- Поверх викласти куряче філе. Його необхідно відварити в підсоленій воді, а потім нарізати невеликим кубиком.
- Зверху потрусити натертим твердим сиром і змастити майонезом.
- Відварити круто яйця, очистити від шкаралупи, натерти на дрібній тертці. Яйця викласти заключним шаром.
- Верх змастити майонезом і залишити салат у формі на кілька годин у прохолодному місці, а потім викласти на блюдо.
- Верх трошки присипати подрібненим кропом.
Салат "Грибна поляна" з курагою
Час приготування:
- 3:00
Складові:
- Цибуля ріпчаста – 1 шт
- Курага – 100 г
- Сир твердий – 150 г
- Філе куряче (відварне) – 300 г
- Яйця курячі (варені) – 3 шт
- Гриби (мариновані) – 250 г
- Цибуля зелена – 1 пучок
- Кріп – 1 пучок
- майонез
Спосіб приготування:
- На середину плоского блюда викласти вгору ніжками гриби.
- Дрібно нарізати зелений лук і кріп і розкласти навколо.
- Наступне коло – яєчний жовток. Білок натерти на тертці і розкласти на все блюдо.
- Курагу пропарити і нарізати соломкою. Викласти зверху і покрити майонезом.
- Куряче філе відварити, нарізати соломкою, зверху викласти мариновану цибулю, покрити майонезом.
- Твердий сир натерти на крупній тертці, покрити майонезом.
- Зверху накрити блюдом такого ж розміру і перевернути. Верхнє блюдо зняти.
- Поставити салат в холод на 2 години і можна подавати до столу.
Салат "Грибна поляна": готуємо вдома
Час приготування:
- більше 3-х годин
Складові:
- Печериці мариновані цілі – 400-450 г
- Куряче філе відварне (або відварна свинина, яловичина) – 300-350 г
- Яйця відварні – 3 шт.
- Картопля, зварена в мундирі – 3 шт.
- Морква відварна – 1-2 шт.
- Сир твердий – 100-150 г
- Огірки солоні/мариновані/свіжі – 2-3 шт
- Зелень петрушки – 1 пучок
- Цибуля зелена – 1 пучок
- Листя салату латук – 1 шт.
- Майонез – 200-250 г
- Лавровий лист (для варіння м'яса) – 1-2 шт.
- Сіль, перець – за смаком
Спосіб приготування:
- Насамперед поставити варитися все те, що вимагає варіння, а саме: картоплю, моркву, яйця і куряче філе. При варінні м'яса не забудьте додати лавровий лист, сіль і спеції, тоді м'ясо не буде прісним. Коли все звариться, повністю остудіть продукти.
- Підготувати печериці, помістити їх на сито або друшляк, добре промити і обсушити.
- Далі треба взяти глибоку ємність (з плоским дном) заввишки приблизно 5-6 сантиметрів. Застелити її харчовою плівкою, щоб потім легше було вийняти салат з ємності. Салат "Грибна поляна" викладається шарами.
- По дну миски акуратно розподілити мариновані гриби шапками вниз. З огляду на те, що нижній шар – це буде верх салату, та сама "поляна з грибочками".
- Далі потрібно дрібно нарізати зелену цибулю, подрібнити зелень петрушки і викласти наступним шаром на мариновані грибочки.
- Зварену картоплю в мундирі очистити і натерти на тертці. Потім рівномірно розкласти натерту картоплю поверх зелені. За смаком посолити, поперчити і змастити шаром майонезу.
- Зварені круто яйця натерти на тертці, розкласти рівним шаром. За своїм смаком посолити, поперчити і знову покрити шаром майонезу.
- Очистити варену моркву, натерти її на терці й укласти наступним шаром. Далі змастити моркву невеликим шаром майонезу.
- Нарізати огірки маленькими скибочками і рівномірно викласти їх поверх шару майонезу.
- Наступний шар – куряче м'ясо. Нарізати відварене куряче філе невеликими шматочками і розподілити зверху на огірочки. Куряче м'ясо можна трохи посолити, поперчити і знову змастити шаром майонезу.
- Твердий сир натерти на тертці, потім викласти його рівним шаром. Це буде останній нижній шар салату. Рясно змастити його майонезом.
- Накрити салат харчовою плівкою і поставити на кілька годин або на ніч в холодильник, щоб він встиг добре просочитися майонезом.
- Дістати салат з холодильника, прибрати харчову плівку, замість неї розподілити листя салату латук або будь-якого іншого салату, щоб красиві краї зеленого салату виходили за межі ємності.
- Далі перевернути миску із салатом на плоску тарілку так, щоб шар із печериць під плівкою виявився зверху. Звільнити салат від ємності, в якій він формувався, і акуратно прибрати з верхнього шару плівку.
Корисні поради з приготування салату "Грибна поляна"
- Щоб салат вийшов красивим, обирайте гриби однакового розміру;
- Із зелені підійдуть: зелена цибуля, кріп і петрушка;
- Салат "Грибна поляна" можна заправити домашнім майонезом ;
- М'ясною основою салату можуть бути: відварне, копчене або запечене куряче філе; шинка, ковбаса, відварна яловичина.
Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати крабовий салат з пекінською капустою .