Шакшука – типовий сніданок в Ізраїлі, Тунісі та Азербайджані. Цю страву готують з яєць, помідорів, гострого перцю, цибулі і приправ, а до столу подають разом з салатом, пітою або хумусом.
У кожному домі шакшука різна. Як правило, її готують з 10-12 яєць на великій сковороді – на всю сім'ю.
Шакшука з фетою і гострим перцем
Час приготування:
- 45 хвилин
Складові:
- 4 ст. л. олії
- 1 велика цибулина
- 4 солодких перці різних кольорів
- 4 стиглих помідора або 400 мл консервованих різаних
- Невеликий стручок зеленого гострого перцю
- 1 ч. л. солодкого соусу чилі
- Сіль
- Цукор
- Мелений чорний і червоний перець
- 4 яйця
- 100 г фети або бринзи
- Нарізана свіжа зелень (петрушка або кінза)
Спосіб приготування:
- Цибулю почистити і дрібно нарізати. Перець нарізати кубиками, гострий перець – тонкими кільцями.
- Помідори залити окропом, дати постояти кілька хвилин, зняти шкірку і нарізати кубиками.
- Розігріти сковороду з олією, обсмажити цибулю до м'якості. Додати дрібку цукру і нарізаний перець; смажити ще кілька хвилин. Потім покласти в сковороду помідори, соус чилі і тушкувати, час від часу помішуючи, близько 15 хвилин. Приправити до смаку і акуратно перемішати.
- Дерев'яною ложкою зробити виїмки в овочевій суміші і розбити в них яйця. Білки злегка вмішати в суміш; жовтки посолити і поперчити.
- Не перемішуючи, готувати ще 10 хвилин або до тих пір, поки яйця не будуть готові.
- Зняти з вогню, додати в сковороду нарізану кубиками або розкришену фету. Посипати шакшуку зеленню і відразу ж подавати.
Шакшука з баклажанами на сковороді
Час приготування:
- 1 година
Складові:
- 1 баклажан
- 2 шт. ріпчастої цибулі
- 1 болгарський перець
- 3 помідори
- 3 зубчики часнику
- 1 гострий перець
- 2-3 яйця
- Пряна зелень
- Оливкова олія
- Сіль, мелений чорний перець
Дивіться відео, як приготувати смачний омлет:
Спосіб приготування:
- Невеликий баклажан почистити від шкірки, нарізати соломкою, посолити і залишити на 30 хвилин.
- Потім добре віджати і обсмажити на великій сковороді в невеликій кількості оливкової олії до золотистого кольору.
- Ріпчасту цибулю почистити, нарізати півкільцями, додати до баклажанів і готувати до м'якості.
- Болгарський перець помити, очистити від насіння, нарізати соломкою і додати в сковорідку.
- Помідори ошпарити окропом, зняти з них шкірку. М'якоть нарізати невеликими кубиками, додати до овочів і тушкувати до випаровування рідини, постійно помішуючи.
- Часник почистити, дрібно порубати і додати в сковорідку.
- Гострий перець помити, розрізати уздовж, видалити насіння, потім тонко нарізати і додати до овочів, посолити, поперчити і перемішати.
- Ложкою зробити поглиблення в овочах до самого дна і акуратно вбити в них яйця. На мінімальному вогні довести яйця до готовності і зняти з вогню.
- Шакшуку подавати гарячою, щедро посипавши пряною зеленню.
Проста шакшука від ведучого Григорія Германа
Час приготування:
- 30 хвилин
Складові:
- 50 мл олії
- 1 банка консервованих томатів або 2 свіжих помідора
- 3 ст.л. томатної пасти
- 5 яєць
- 2 цибулини
- 4 шт. консервованого перцю
- 3 зубчики часнику
Суміш спецій:
- Мускатний горіх
- Паприка
- Копчена паприка
- Кумин
- Сіль
- Цукор
- Зелень
Спосіб приготування:
- Цибулю очистити і нарізати кубиками, обсмажити до прозорості на олії.
- Скибочки хліба натерти часником і підсушити на окремій сковороді.
- Додати до цибулі подрібнені томати, часник і болгарський перець. Потім додати томатну пасту і тушкувати до м'якості овочів. Всипати спеції за смаком і перемішати.
- Зробити в овочевий суміші поглиблення і розбити в них яйця. Накрити фольгою і залишити на 5 хвилин, щоб яйця схопилися.
- Подавати шакшуку разом з часниковими тостами.
Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом лаваша з яйцем і сиром на сковороді . Сьогодні.Lifestyle також писали, як приготувати яєчні кекси з грибами і сиром .