Рецептів пирогів зі сливами більше, ніж з будь-яким іншим фруктом. Для приготування смачної домашньої випічки бажано обирати сливи сорту "Угорка" – вони найсоковитіші й ароматні.
Сливовий пиріг з дріжджового тіста
Складові:
Для тіста:
- 375 г борошна
- 20 г свіжих дріжджів
- 1 ч.л. + 75 г цукру
- 125 мл молока
- 60 г вершкового масла
- 1/2 ст.л. лимонної цедри
- 1 яйце
- дрібка солі
Для начинки:
- 2 кг слив
- 2-3 ст. л. цукру
- 1-2 ч. л. меленої кориці
Рецепт приготування:
- Просіяти в миску борошно, зробити поглиблення, розкришити в нього дріжджі, всипати чайну ложку цукру, влити тепле молоко і розмішати, захопивши трохи борошна, щоб в поглибленні утворилася густа кашка. Поставити на 15 хвилин в тепле місце, щоб дріжджі спінилися.
- Додати в борошно розтоплене вершкове масло, цукор, сіль, цедру і яйце. За допомогою міксера замісити еластичне тісто (вимішувати 5-7 хвилин).
- Трохи помісити тісто вручну на посипаному борошном столі. Сформувати кулю, покласти в миску, накрити, залишити до збільшення об’єму вдвічі. Знову добре вимісити і відбити тісто на столі, щоб видалити великі бульбашки повітря. Знову накрити тісто і дати йому злегка підійти (близько 10 хвилин).
- Сливи помити, обсушити, розрізати навпіл або на четвертинки, видалити кісточки.
- Тісто розкачати на папері для випікання за розмірами дека, перекласти разом з папером на деко, сформувати невеликий бортик. Викласти на тісто сливи нахлистом.
- Випікати 20 хвилин в попередньо розігрітій до 200°С духовці. Посипати цукром, змішаним із корицею, і випікати ще 10 хвилин.
- Подавати пиріг теплим або холодним разом зі збитими вершками.
Американський сливовий пиріг
Складові:
- 3/4 склянки цукру
- 113 г вершкового масла
- 1 склянка борошна
- 2 яйця
- 1 ч. л. розпушувача
- дрібка солі
- 12 слив
- 2 ст. л. коричневого цукру
- 1 ч. л. кориці
Рецепт приготування:
- Розм'якшене вершкове масло збити з цукром. По одному додати яйця і сіль, знову збити.
- Додати просіяне борошно, змішане з розпушувачем. Вийде досить густе тісто.
- Готове тісто викласти в змащену або застелену пергаментом форму. Розкласти на тісті розрізані на половинки сливи (шкіркою донизу).
- В окремій чашці змішати 2 ст. л. цукру з 1 ч. л. кориці. Посипати сливи цукром.
- Поставити форму в розігріту до 180°С духовку і випікати до готовності 30-40 хвилин. Подавати сливовий пиріг теплим разом з кулькою ванільного морозива.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
Сливовий тарт Татен з корицею
Складові:
Для тіста:
- 200 г борошна
- дрібка солі
- 1 яйце
- 100 г вершкового масла
- 1-2 ст. л. молока або води
Для начинки:
- 500 г слив
- 90 г цукру
- 10 г ванільного цукру
- щіпка кориці
- 30 г вершкового масла
Рецепт приготування:
- Борошно розтерти разом з кубиками вершкового масла і сіллю, щоб вийшла суміш, схожа на хлібні крихти. Додати яйце і молоко, замісити тісто і скачати його в кулю. Відправити в холодильник на півгодини.
- Сливи помити, розрізати навпіл і видалити кісточки.
- Розтопити вершкове масло в сотейнику, додати цукор, ваніль і корицю. Готувати, поки суміш не почне пузиритися і ставати золотисто-коричневою. Вилити карамель у форму. Розкласти зверху половинки слив шкіркою догори.
- Розкачати тісто, викласти його зверху і підвернути краї. Запікати в розігрітій до 180 градусів духовці близько 45 хвилин або до золотистого кольору коржа.
- Готовий пиріг трохи остудити, накрити форму плоскою тарілкою і перевернути.
Пряний сливовий пиріг
Складові:
- 1 1/2 чашки борошна
- 2 ч. л. розпушувача
- 1/4 ч. л. солі
- 1/4 ч. л. меленого кардамону
- 75 г м'якого вершкового масла
- 3/4 чашки світло-коричневого цукру
- 2 великих яйця
- 1/3 чашки олії без запаху
- терта цедра 1 апельсина
- 1 1/2 ч. л. ванільного екстракту
- 8 слив, розрізаних навпіл
Рецепт приготування:
- Змішати борошно з розпушувачем, сіллю і кардамоном.
- Масло збити в пишний світлий крем, близько 3 хвилин. Додати цукор, збивати ще 2 хвилини. Додати по одному яйця, збиваючи по хвилині після кожного додавання.
- Додати олію, цедру і ваніль, перемішуючи міксером на середній швидкості. Всипати борошняну суміш в масляну, швидко перемішати.
- Форму для випічки застелити пергаментом. Перелити тісто у форму, розрівняти. Викласти сливи зрізом догори.
- Випікати при 180 С протягом 40 хвилин. Готовність перевірити зубочисткою. Остудити пиріг у формі протягом 15 хвилин, після чого перекласти на решітку.
Сливовий пиріг з мигдальним франжипаном
Складові:
Для коржа:
- 125 г вершкового масла
- 4 ст. л. цукру
- 250 г борошна
- 1 яйце
- 1 ч. л. розпушувача
- 1 пакетик ванільного цукру
Для начинки:
- 1 кг слив
- 3 ст. л. борошна
- 50 г меленого мигдалю
- 75 г м'якого вершкового масла
- 2 яйця
- 50 г цукру
- 1 пакетик ванільного цукру
Рецепт приготування:
- Борошно для коржа просіяти разом з розпушувачем, додати яйце, цукор, ваніль, дрібно нарізане вершкове масло і швидко порубати тісто ножем або в комбайні.
- Загорнути в харчову плівку і відправити на 30 хвилин в холодильник.
- Решту вершкового масла збити з цукром і яйцями, додати борошно, мелений мигдаль і ваніль, добре перемішати.
- Сливи розрізати навпіл, видалити кісточки. Кожну половинку надрізати уздовж до середини.
- Роз'ємну форму діаметром 26 см змастити вершковим маслом. Викласти тісто і сформувати бортики.
- Зверху викласти начинку, розрівняти. Придавлюючи, викласти сливи надрізаною частиною догори.
- Поставити пиріг в розігріту до 180°С духовку на 45-50 хвилин. Готовий пиріг остудити у формі.
Нагадаємо, раніше сайт "Сегодня" писав, як зробити і законсервувати сливовий соус на зиму. Ми також розповідали, як приготувати сливовий пиріг з медом і хрусткою крихтою.
Дивіться відео, як приготувати сливове вино в домашніх умовах: