Салат на зиму з рисом – це відмінна домашня заготовка. Вона виручить, якщо вам потрібно буде терміново приготувати смачну вечерю.
Салати з рисом і овочами можна подавати як самостійну страву, використовувати в якості доповнення до вареної картоплі або запеченого м'яса. Час приготування будь-якого салату з рисом на зиму – близько години.
Салат з рисом на зиму "Лінивий плов"
Складові:
- Перець болгарський – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Паста томатна – 1 ст. л.
- Рис – 1 склянка
- Олія – 100 мл
Спосіб приготування:
- Вимити болгарський перець, видалити насіння. Нарізати овоч дрібними кубиками.
- Очистити і нарізати дрібними кубиками ріпчасту цибулю.
- Очистити і натерти на тертці моркву.
- Рис залити 2,5 склянками води. Довести воду до кипіння. Зменшити вогонь і варити рис 25 хвилин.
- На сковороду викласти всі підготовлені овочі, налити олію. Обсмажити овочі буквально 1-2 хвилини. Зверху на овочі викласти рис, додати відразу ж томатну пасту.
- Все добре перемішати. Тушкувати все разом на помірному вогні 10 хвилин.
- Вимити і простерилізувати скляну 0,5 л банку. Викласти в неї салат.
- Закрити і зберігати салат в темному і прохолодному місці.
Дивиться відео з рецептами смачних заготовок від Олексія Суханова:
Салат з рисом на зиму без оцту
Складові:
- Помідори – 3 кг
- Цибуля – 1 кг
- Перець – 1 кг
- Морква – 1 кг
- Круглий рис – 200 г
- Рослинна олія – 0,5 л
- Сіль – 1 ст.л. без гірки
- Цукор – 1 ст.л. або за смаком
Спосіб приготування:
- Помідори та моркву пропустити через м'ясорубку.
- Цибулю і перець дрібно порізати. Рис добре промити.
- У велику емальований посуд вилити олію, покласти сіль і цукор.
- Потім викласти підготовлені овочі і рис.
- Довести все до кипіння і варити протягом години на слабкому вогні. Періодично помішувати, щоб салат не пригорів.
- Готовий салат в гарячому вигляді розкласти по банках.
Салат з рисом на зиму без перцю
Складові:
- Кабачки – 3 шт.
- Часник – 4 зубчики
- Морква – 1 шт.
- Рис білий – 100 г
- Цибуля – 1 шт.
- Цукор-пісок – 30 г
- Томатна паста – 2 ст.л.
- Сіль – 1 ч.л.
- Олія – 3 ст.л.
- Перець чорний мелений – 0,5 ч.л.
Спосіб приготування:
- Рис промити, залити 5 склянками води і варити до напівготовності. Потім викласти в друшляк, промити водою.
- Кабачки помити, зняти шкірку і порізати кубиками. Цибулю нарізати кубиками, часник порубати ножем, моркву натерти на крупній тертці.
- Обсмажити в сковороді на олії моркву з цибулею протягом 5 хвилин.
- Додати кабачки, томатну пасту, сіль, цукровий пісок і мелений перець. Перемішати, накрити сковорідку кришкою і тушкувати 30 хвилин. За 5 хвилин до закінчення приготування покласти в салат рис і порізаний часник.
- Розкласти гарячий салат по стерилізованим банкам, закатати прокип'яченими кришками і перевернути догори дном. Накрити ковдрою і дати охолонути протягом 18 годин. Сховатина зберігання до вживання.
Салат на зиму з рисом, перцем і помідорами
Складові:
- Морква – 1 кг
- Цибуля – 1 кг
- Болгарський перець – 1 кг
- Помідори – 1 кг
- Рис – 1 склянка
- Рослинна олія -350 мл
- Оцет – 0,5 склянки
- Кухонна сіль – 1,5 ст.л.
- Цукор – 1 ст.л.
Спосіб приготування:
- Овочі добре помити і почистити.
- Рис промити і відварити 7-10 хвилин в підсоленій воді в співвідношенні 1: 3.
- Відварений рис промити під холодною водою, щоб він залишився розсипчастим.
- Моркву натерти. У велику ємність покласти моркву, влити олію, додати сіль, цукор і оцет.
- Тушкувати або обсмажувати на сильному вогні 10 хвилин.
- За цей час нарізати цибулю, додати його до моркви і тушкувати ще 5 хвилин.
- Додати нарізаний перець і тушкувати ще 5 хвилин.
- Довільно нарізати помідори, додати до інших овочів, тушкувати ще 5 хвилин.
- Всипати відварений рис, тушкувати разом 30 хвилин, періодично помішуючи.
- Банки добре помити і стерилізувати. Розкласти салат по банках і закатати. Із зазначених інгредієнтів виходить 10 баночок по 0,5 л або 5 літрових.
Салат з рисом і капустою на зиму
Складові:
- Рис – 100 г
- Капуста білокачанна – 300 г
- Помідори – 200 г
- Морква – 80 г
- Цибуля ріпчаста – 80 г
- Рослинна олія – 50 мл
- Оцет – 40 мл
- Сіль – 2,5 г
- Цукор 2,5 – г
- Часник – 5 г
Спосіб приготування:
- Цибулю і моркву почистити, помити під проточною водою, цибулю нарізати півкільцями, моркву – кубиками. Капусту тонко нашаткувати. Помідори помити, нарізати великими кубиками. Часник очистити, подрібнити ножем.
- Обсмажити цибулю і моркву на олії до м'якості, потім викласти капусту, накрити кришкою, тушкувати протягом 15 хвилин, періодично помішуючи інгредієнти, після чого додати помідори і продовжувати тушкувати ще 15 хвилин.
- За цей час з овочів виділиться досить соку. Викласти до овочів рис, додати цукор, сіль і часник, готувати під закритою кришкою на середньому вогні протягом 20 хвилин, за необхідності додати окріп.
- В кінці додати оцет, потримати на вогні 1-2 хвилини і розкласти салат по попередньо стерилізованим банкам. Закрити заготовки герметично, зберігати в погребі.
Салат з рисом на зиму з томатною пастою
Складові:
- Круглий рис – 1 склянка
- Томатна паста – 100 г
- Солодкий перець – 300 г
- Ріпчаста цибуля – 300 г
- Морква – 200 г
- Сіль – 20 г
- Цукор – 10 г
- Оцет – 1 ст.л.
- Рослинна олія – 150 г
Спосіб приготування:
- Дрібно посікти цибулю, натерти моркву і нарізати солодкий перець.
- Покласти овочі в каструлю, посолити їх, додати цукор і олію. Тушкувати овочі 20 хвилин на повільному вогні.
- Рис відварити майже до готовності, покласти в сито, щоб з нього стекла вода.
- Додати до овочів рис і томатну пасту. Тушкувати салат ще 15 хвилин і влити оцет. Перемішати, довести до кипіння і відразу вимкнути.
- Перекласти салат в підготовлені банки і закрити кришками.
Нагадаємо, раніше ми писали, як заготовити кабачки на зиму . Крім цього, Сьогодні.Lifestyle ділилися секретами консервації редису .