Запечена індичка – традиційна різдвяна страва в багатьох країнах світу. У рецепті від британського шефа Джеймі Олівера вона фарширується овочами, м'ясом і сухофруктами.
Смотрите видео про різдвяні традиції різних країн:
"Я вважаю, що індичку можна готувати не тільки на Різдво – насправді, якщо все зроблено правильно, вона годиться і для недільної вечері", – говорить Джеймі Олівер.
Запечена індичка з начинкою
Час приготування:
- більше 3-х годин
Калорійність:
- 572 на порцію
Інгредієнти:
- Індичка завважки 4-4,5 кг
- Щіпка шавлії
- 2 моркви
- 1 великий апельсин
- 50 г вершкового масла
- Щіпка мускатного горіха
- 12 стеблинок розмарину
- 1 головка часнику
- 4 середніх червоних цибулини
- 2 стебла селери
- 12 смужок бекону
- Жменя панірувальних сухарів
- Жменя кураги
- 300 г свинячого фаршу
- Цедра 1 лимона
- 1 яйце
- Морська сіль
- Мелений перець
- Оливкова олія
- 2 ст. ложки борошна
- 1 л курячого або овочевого бульйону
Спосіб приготування:
- Розігрійте духовку до 200 °С. У невеликій каструльці розігрійте оливкову олію, додайте шавлію, шість смужок бекону, два дрібно нарізані зубчики часнику і одну нашатковану цибулину.
- Обсмажуйте до золотистого кольору. Зніміть з вогню і додайте панірувальні сухарі і дрібно порізану курагу.
- Як слід охолодіть масу. Додайте свинячий фарш, лимонну цедру, яйце, мускатний горіх, сіль і перець. Все ретельно перемішайте.
- Загорніть в бекон, що залишився, один дрібно порізаний зубчик часнику і розмарин. Проткніть стегна і ноги індички ножем і рівномірно вкладіть отримані рулетики з бекону.
- Наріжте моркву і цибулини, що залишилися. Розмістіть індичку на блюді так, щоб шия була повернута до вас.
- Обітріть птицю паперовим рушником. Акуратно потягніть за край шкіри, що обтягує грудку, і почніть звільняти її від м'яса у напрямку до себе.
- Спорудивши "кишеню" між шкірою і м'ясом, начиніть її фаршем, акуратно підвертаючи кінці шкіри, щоб начинка не випала назовні.
- Зважте начинену індичку для розрахунку часу запікання (20 хвилин на 500 г). Натріть індичку оливковою олією і посипте сіллю і перцем.
- Навколо індички викладіть порізану цибулю, моркву, часник, що залишився. Накрийте фольгою і помістіть в центрі підігрітої духовки.
- Знизьте температуру до 180 °С і запікайте протягом розрахованого часу, або доти, доки з стегон не почне виділятися сік.
- На останніх 45 хвилинах приготування фольгу можна зняти, щоб індичка набула характерну хрустку скоринку.
Як подавати запечену індичку
Подавати індичку слід з картопляним пюре або овочами. До неї також підійде пряний журавлинний соус.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, як приготувати шашлички з індички в імбирному маринаді.