В наші дні все більше людей наважуються перейти на вегетаріанський спосіб життя. Мотиви найрізноманітніші: від проблем зі здоров'ям до турботи про благополуччя тварин, від екологічних причин до бажання бути в тренді. При цьому існує поширений міф, що вегетаріанські страви нудні та несмачні.
Відомий кухар і суддя кулінарного шоу "МастерШеф" Володимир Ярославський упевнений, що це не так. Про це він написав у своєму Instagram. Але з овочами, корінцями, травами і листям необхідно буде трохи попоратися: подумати, як додати смаку або аромату, щоб збагатити враження від рослинної їжі.
Тут є кілька способів:
- Овочі повинні бути красиво і добре обсмажені – це вже відразу інший продукт. Як для пюре, так і для рагу або використання цілком. Для розуміння – порівняйте смак сирої і смаженої цибулі;
- Використовуйте різні рослинні олії – від смачної оливкової до екзотичних: кунжутної, горіхової;
- Додавайте прянощі і спеції. Можна використовувати як готові суміші (рас-аль-ханут, пасти або сухі суміші різних карі, грузинські суміші хмелі-сунелі і уцхо-сунелі), так і окремі аромати – кардамон, зіру, корицю;
- Використовуйте всілякі пряні трави: розмарин, чебрець, свіжий естрагон, зелень фенхеля. Пюре з кропу або петрушки додасть стравам незвичайний смак;
Є ще один секретний інгредієнт для приготування овочів – соєвий соус. Справжній ферментований продукт дасть вам непередаване відчуття повноти смаку, бо багатий на природний "умамі".
- Якщо ви любите азіатську кухню, використовуйте водорості, не забувайте про цедру і сік цитрусових. Всі азіатські аромати і смаки дуже добре працюють з овочами.
Коли ви змінюєте продукти тваринного походження на рослинні, підбирайте схожий за складом і структурою аналог: наприклад, вершкове масло легко замінити кокосовим.
Не плутайте вихідний продукт. У Володимира Ярославського часто запитують, чи можна замінити пшеничне борошно на мигдальне. У відповідь він пропонує порівняти смаки пшениці та мигдалю.
"Глютен і крохмаль і горіх – тут не спрацює така пряма заміна", – впевнений шеф-кухар.
Дивіться відео і дізнайтеся, чим вегани відрізняються від вегетаріанців:
Нагадаємо, раніше Володимир Ярославський ділився секретами приготування бульйонів.