Креветки мають не тільки приголомшливий смак, але і масу корисних властивостей. Це багате джерело білка, в них є кальцій, необхідний для кісткової тканини. У делікатесі міститься велика кількість йоду, який запобігає захворюванням щитовидної залози.
Один з кращих способів приготувати креветки – це потушкувати їх у вершково-часниковому соусі з додаванням вина. Виходить легке і ароматне блюдо, яке можна подати на святкову вечерю.
Креветки у вершковому соусі з часником
Час приготування:
- 30 хвилин
Калорійність:
- 140 ккал на 100 г
Інгредієнти:
- 500 г великих креветок
- 1 ст. л. олії
- 1 цибулина
- 1 зубчик часнику
- 50 мл білого вина
- 400 мл вершків високої жирності
- 100 г пармезану (або будь-якого твердого сиру)
- Паприка, свіжа зелень, перець і сіль за смаком
Дивіться відео, як приготувати тайську локшину з креветками:
Спосіб приготування:
- Очистити креветки: видалити голову, хвіст, "ноги" і зняти панцир, видалити кишкову вену. Вона темного кольору і добре помітна. На креветці треба зробити невеликий надріз, кінчиком ножа підчепити вену і вийняти.
- Після обробки морепродукти краще укласти в крижану воду.
- Добре розігріти сковороду або сотейник з олією. Як тільки воно прогріється, креветки можна викладати в сотейник, приправивши їх сіллю і перцем. Обсмажування не повинно бути тривалим, інакше креветки стануть сухими і жорсткими. В середньому цей процес займає близько чотирьох хвилин.
- Після закінчення обсмажування креветки потрібно вийняти з сотейника і викласти на їх місце цибулю, нарізану невеликими кубиками, і подрібнений зубчик часнику. Обсмажувати цибулю слід до золотистого відтінку.
- Потім до цибульний-часниковою суміші потрібно влити вино і тушкувати її до тих пір, поки не випарується третина рідини. Відразу ж після цього в сотейник необхідно додати вершки і готувати ще пару хвилин. Під весь час приготування соус потрібно періодично помішувати, щоб уникнути його пригорання.
- Через цей проміжок часу до соусу потрібно додати сир, натертий на тертці, і приправити паприкою, сіллю і перцем, після чого продовжити тушкувати ще три хвилини і додати готові креветки.
- Тушкувати блюдо потрібно ще кілька хвилин, а потім вимкнути і залишити під закритою кришкою на деякий час. Якщо креветки мають форму літери "С" – значить готові, якщо згорнулися в "О" – ви їх перетримали.
- Подавати морепродукти в вершково-часниковому соусі слід, прикрасивши зеленню. Вони можуть виступати як самостійне блюдо, а можна супроводити їх відповідним гарніром, наприклад пастою.
Корисна порада
Щоб урізноманітнити смак страви, рекомендується поєднувати креветки з іншими морепродуктами, наприклад, з морськими гребінцями і шматочками омарів. Їх аромати добре доповнюють один одного і відмінно поєднуються з вершково-часниковим соусом.
Нагадаємо, раніше "Сьогодні" ділилися рецептом салату з креветок з черрі і руколою . Ми також писали, як приготувати пасту з креветками і цукіні .