Сьогодні в будь-якому супермаркеті настільки великий вибір оливкової олії, що буває важко не розгубитися і обрати кращу. Ми розповімо, якою вона буває і на що звернути увагу при покупці.
Уважно вивчіть етикетку і зверніть увагу на наступні пункти:
Кислотність. Основним показником якості є її кислотне число: чим воно нижче, тим краща олія. Максимально допустиме – 3,3%.
Категорії. Оливкова олія буває трьох видів:
- Extra virgin olive oil. Продукт найвищої якості, масло першого холодного віджиму. Має приємний аромат, фруктовий присмак і зберігає всі корисні речовини, накопичені дозрілими плодами оливи. Кислотність не повинна перевищувати 1%.
- Virgin olive oil. Виходить при другому холодному віджиманні, має високу якість. Ароматом і кольором не поступається першій категорії. Кислотність – від 1 до 2%.
- Olive oil. Являє собою суміш очищеної (рафінованої) і натуральної олії. Поступається за смаком і користю перших двох. Кислотність – не більше 3,3%.
Призначення олії. Також етикетка інформує про те, для чого можна застосовувати конкретний вид олії. Наприклад, для салатів найкраще підійде екстра-клас, а для смаження – з домішкою рафінована.
Колір, смак і запах. Виробник може вказувати опис цих параметрів на етикетці (це, до речі, одна з ознак якісної олії). Олія може бути різних відтінків: від яскраво-жовтого до темно-золотого і зеленого. Колір залежить від сорту оливок (і відповідно, в якому районі країни вони ростуть), а також від того, на якому етапі зрілості вони були зібрані. Зелені оливки дають олії більш зеленуватий відтінок, а чорні – жовтуватий.
Чітких критеріїв смаку олія не має, так як багато залежить від сорту. Зате чого точно ви не повинні відчути, так це прогорклості або повного несмаку (таку олію називають "втомленою"). А ось в хорошій олії можна відчути легкий відтінок спецій.
Запах – безумовно приємний, з трав'янистими і терпкими нотками. Комусь в ньому відчувається яблучний аромат, комусь – мигдальний.
Термін та умови зберігання. Крім цих даних, які є обов'язковими, також може бути зазначено, що при температурі нижче +7°C (наприклад, в холодильнику олія кристалізуватиметься. Не полінуйтеся вдома потім перевірити – в пляшці повинні утворитися білі пластівці, які зникають при переміщенні.
Дані про виробника. Завжди вказується адреса виробника, а також координати імпортера (якщо такий є). На сьогоднішній день оливкову олію виробляють всюди, де є така можливість, але найкращою буде олія з країн басейну Середземного моря – Іспанії, Італії та Греції, а також Сирії, Ізраїлю та Туреччини. Природно, що зобов'язаний бути штрих-код, відповідний країні-виробнику.
Особливі нотатки. Найякісніші олії італійського походження мають спеціальну позначку: IGP (Indicazione Geografica Protetta) або DOP (Denominazione di Origine Protetta). Скорочення IGP говорить про зареєстроване географічне найменування, в якому здійснювався один з етапів створення олії за певними правилами. Відмітка DOP означає регіон походження оливкової олії. Який охороняється – а значить, весь етап створення олії проходив в одному регіоні за дуже суворими правилами.
Нагадаємо, раніше ми називали п'ять причин включити оливкову олію до свого раціону. Одна з них – оливкова олія корисна для мозку.