Головна Сьогодні
Спецпроект

Як вибрати якісні сосиски та ковбасу: ТОП-5 головних чинників

У проєкті "Ми це їмо" за допомогою консультантів ТМ Бащинський розбираємося в тонкощах вибору ковбаси і сосисок

Зазвичай, всі покупки відбуваються в кінці робочого дня за принципом: прийшов, побачив, купив.

У списку продуктів, що купуються найчастіше, зазвичай: сосиски, сардельки, ковбаса – швидкі та зручні продукти. Ми дізналися про те, як відразу оцінити, чи гарний перед вами продукт.

1. Термін зберігання

В ідеалі – чим менше пролежав товар в магазині, перш ніж потрапити до вас на стіл, тим краще. Однак сучасна упаковка (наприклад, вакуумна або газова) дозволяє збільшити цей термін і зберегти при цьому всі якісні та поживні характеристики.

Максимальний термін зберігання якісного продукту – 30 днів для сосисок, сардельок, молочних ковбас і 3 місяці – для сирокопчених ковбас. Якщо термін зберігання більше – це повинно вас насторожити. Адже технологічно забезпечити більш тривале зберігання м'ясо-ковбасних виробів можливо тільки за рахунок великої кількості консервантів.

2. Колір

Для сосисок, сардельок оптимальним буде рожевий, світло-рожевий або навіть сіро-рожевий колір. І ось тут – увага – під "рожевим" ми розуміємо блідо-рожевий м'ясний відтінок. Але не яскраво-рожевий або навіть червоний.

Це один з найбільш стійких міфів при виборі м'ясної продукції: у споживача яскраво-рожевий колір асоціюється зі свіжістю і "м'ясностю" ковбаси. Знаючи про це, деякі виробники додають у свою продукцію більше барвнику – просто щоб догодити покупцям. А ось темний колір продукту скаже вам, що в складі набагато більше консервантів, ніж потрібно.

Що до копченої ковбаси, то її колір залежить від виду м'яса і рецептури виготовлення. Відразу насторожити вас повинні сині або зелені плями на продукті, в такому багато крохмалю. А колірним індикатором будуть жирові включення. Розглянути їх можна на зрізі ковбаси. Якісний продукт на зрізі буде мати білий жир, а неякісний – жир жовтого кольору.

3. Пружність та сухість

"Правильна" сосиска повинна бути пружною. Це означає, що після натискання форма її відновлюється вже через кілька секунд. Якщо цього не відбувається, швидше за все, в сосисках збільшено кількість білка і добавок. Оболонка сосиски повинна бути щільною, без пошкоджень, слизу, нальоту і цвілі, щільно прилягати до фаршу. Зверніть увагу, щоб оболонка була сухою, без липкої плівки.

Наліт допускається тільки на копченій та в'яленій продукції. У копчених ковбас, які лежать довгий час, оболонка стає зморшкуватою, і це норма.

Також вас повинна насторожити рідина в упаковці з сардельками або сосисками. Прозора рідина підкаже вам, що сосиски такі краще зварити або обдати окропом. А рідина будь-якого іншого кольору – про те, що варто покликати адміністратора магазину, щоб він оцінив товар на його придатність.

4. Запах

Яким повинен бути запах ковбасної продукції? З цим питанням ми звернулися до відомого українського виробника. Технологи м'ясокомбінату ТМ "Бащинський" розповіли, що в першу чергу від ковбаси, сосисок або сардельок повинен йти приємний і свіжий запах.

Спочатку ви повинні відчути запах м'яса, а ніяк не спецій. Якщо прянощі прямо-таки "б'ють в ніс", можливо за ними хочуть заховати сумнівність сировини або рецептура залишає бажати кращого.

Пам'ятайте, аромат диму або спецій повинен підкреслювати, але не перекривати запах м'яса. Надійний великий виробник чесний перед своїми покупцями.

5. Виробник

Сьогодні в Україні ковбасні вироби робляють безліч компаній: великі, середні, дрібні крафтового виробництва і, на жаль, є тіньовики. Причому останніх – близько 30%. І саме вони – постачальники яскраво-рожевої продукції з сильним запахом спецій і довгим терміном зберігання. Саме через сумнівних виробників ми так багато дорогоцінного часу проводимо в магазині, вивчаючи склад і терміни зберігання продуктів.

Куди краще – обрати свого надійного виробника. Тоді при виборі можна буде обмежитися тільки цим останнім пунктом – відразу вибирати продукцію тієї марки, якій довіряєш. Це заощадить час, забезпечить здоров'я близьких та допоможе нагодувати сім'ю швидко і смачно!

Дякуємо за консультацію ТМ Бащинський

Всі подробиці в спецтемі Ми це їмо

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Ми оновили правила збору та зберігання персональних даних

Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.

Прийняти