За статистикою, за рік один українець з'їдає 2,3 кілограма морозива. Більшу частину, зрозуміло, влітку, адже морозиво – один з найприємніших способів охолодитися в літню спеку. А морозиво у вафельному стаканчику – ще й один з найдешевших.
В новому випуску програми "Ранок з Україною" на телеканалі "Україна" експерти з якості харчових продуктів розказали, як вибрати якісне морозиво і на що в насамперед варто звернути увагу.
Якщо в минулому столітті вибір такого морозива був невеликий, тепер варіантів і смаків безліч!
"Вибираючи морозиво, я б звертала увагу на відсутність будь-яких штучних барвників і консервантів. Споживачі не повинні бачити в складі штучні ароматизатори ", – коментує харчовий технолог Олена Сидоренко.
Дивіться відео, як вибрати фруктове морозиво:
Варто звернути увагу також на стандарти виготовлення морозива. Існує два основні стандарти: ДСТУ: 4733 – стандарт натурального морозива з молочних жирів і ДСТУ: 4735 – морозиво з комбінованим складом, тут дозволяється використовувати рослинні жири. Такі варіанти пломбіру відрізняються не тільки складом, але і ціною і навіть кольором.
"Морозиво з комбінованим складом сировини на вигляд більш привабливе. Воно дуже біле – завжди біліше натурального з молочних жирів ", – зазначила експерт.
Більш дешеве морозиво з комбінованим складом відрізняється і смаком.
"Різниця просто настільки протилежна, дуже відчутна! І особливо післясмак. До того ж, покриває язик такою плівкою, характерною для суміші жирів рослинного походження. Вершкового смаку немає – просто солодкий смак ", – зазначає харчовий технолог.
Що стосується морозива з фруктовими добавками, пам'ятайте – додавання ароматизатора дає яскравий, але неприродний смак і аромат, а ще ставить під сумнів якість ягід і фруктів, які використовувалися.
Найсмачнішим і найліпшим за складом варіантом є натуральний пломбір у стаканчику. Вафельні ж стаканчики за складом і, власне, за смаком однакові. Але і тут є моменти, на які варто звернути увагу. Експерти рекомендують перевіряти продукт перед тим, як купити, ретельно обстеживши упаковку.
"Якщо була пошкоджена упаковка – це вже неправильне зберігання. Якщо деформований стаканчик – неправильне зберігання. Якщо стаканчик розм'якшений – це також свідчить про те, що морозиво заморожувалося-розморожувалося ", – розповіла експерт з прав споживачів Ольга Котехова.
Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом домашнього ванільного морозива .