Сіль, або хлорид натрію, – натуральна сполука, яку можна зустріти всюди: від продуктів харчування до наших сліз. Її часто називають "білою смертю", проте сіль допомагає поповнити запас натрію в організмі. Дефіцит цього мікроелемента загрожує зниженням артеріального тиску і небажаними змінами в гормональному фоні. Те ж саме стосується і калію, який міститься в морській солі. Достатня кількість в організмі цього елемента знижує ризик інсульту та інших серцево-судинних захворювань.
"Результати дослідження показують, що помірне вживання солі добре впливає на стан серцево-судинної системи. А ось надлишок і дефіцит цього продукту є небезпечними", – говорить професор Ендрю Менте з Університету імені Макмастера в Канаді.
Головна шкода, пов'язана зі споживанням солі, визначається надмірною кількістю, в якій вона використовується людьми. Надлишок солі в раціоні призводить до проблем в роботі серцево-судинної системи, набряків, виразкової хвороби та остеопорозу.
Дивіться відео, як правильно використовувати сіль:
Вчені дізналися, що морська і кам'яна сіль краще, ніж звичайна кухонна, яка втрачає цінні речовини в процесі обробки. Однак найкориснішою для здоров'я назвали рожеву гімалайську сіль, повідомляє портал Food News.
Її видобувають в передгір'ях Гімалаїв, а також в регіоні Пенджаб (Пакистан). До складу рожевої солі, крім натрію, входять йод, залізо, калій, кальцій, магній. Вона не піддається промисловій обробці, тому є найчистішою.
Споживання гімалайської солі сприяє активному виведенню токсинів, тамує біль та поліпшує природні механізми контролю рівня цукру в крові, додали експерти.
Нагадаємо, раніше ми розповідали про користь і шкоду морської солі, а також повідомляли, скільки можна споживати солі на день.