Приготування їжі на пару – найкорисніший спосіб кулінарної обробки. Так продукти зберігають не тільки свій натуральний колір, запах, форму і смак, але і велику частину мікроелементів і вітамінів, що містяться в сирому продукті. Для обробки парою не потрібно масла і бульйону, тому їжа не насичується жирами.
Дивіться відео про правила здорової вечері:
Омлет на пару
Час приготування:
- 20 хвилин
Інгредієнти:
- 3-4 яйця
- 1/2 склянки молока
- Сіль
Спосіб приготування:
- Яйця і півсклянки молока збити, посолити і помістити в пароварку на 15 хвилин.
- Такою ж сумішшю можна залити гречану або рисову кашу або шинку.
Риба в пароварці з лимоном і зеленню
Час приготування:
- 45 хвилин
Інгредієнти:
- 1 тушка хека
- Сіль, перець – за смаком
- Приправи для риби – на смак
- Лимон – 1/2 шт.
- Зелень – кілька гілочок
- Нарізана цибуля – 1 шт.
Спосіб приготування:
- Тушку хека натерти сіллю і приправами для риби.
- На дно пароварки викласти зелень (петрушку, кріп, зелену цибулю, розмарин) і нарізану кільцями цибулю. У рибі зробити надрізи і заповнити їх тонкими скибочками лимона.
- Включити пароварку і готувати рибу 25-30 хвилин.
Китайські пельмені на пару з креветками
Час приготування:
- 1 годину
Інгредієнти:
Для тесту:
- 70 г рисової муки
- 30 г борошна з клейкого рису
- 70 г кукурудзяного крохмалю
- 30 картопляного крохмалю
- 110 г окропу
Для начинки:
- Креветки
- Зелена цибуля
- Кунжутна олія
- Картопляний крохмаль
- Тертий корінь імбиру
- Сіль
- Чорний перець
Спосіб приготування:
- Всі сухі інгредієнти для тіста перемішати і заварити крутим окропом. Багато що залежить від якості самої муки і крохмалю, так що якщо тісто виходить густуватим, потрібно просто додати ще трохи окропу.
- Після того як тісто готове, воно має настоятися близько 20-30 хвилин, для виділення клейковини.
- Креветки почистити, подрібнити на фарш і перемішати з іншими інгредієнтами. Трохи крохмалю в самому фарші необхідно для того, щоб начинка не пустила сік під час готування і тісто не розмокнуло.
- Після того як тісто настоялося, його треба розкачати до напівпрозорого стану. Якщо не вдається досягти прозорості, можна додати трохи оливкового масла. До речі, краще виходить розкачувати, присипаючи качалку крохмалем.
- Помістіть начинку всередину тіста і надайте ту форму, яка вам до душі. Це може бути форма мушлі, мішечка, кульки, і будь-яка інша.
- Готуються дім-сами на пару 4-5 хвилин. Цю закуску також готують з м'ясної, рибної та овочевою начинкою.
Соковиті курячі котлети на пару
Час приготування:
- 40 хвилин
Інгредієнти:
- 400 г курячого філе
- 1 цибулина
- 4 шматочки черствого хліба без кірки
- 1/2 склянки молока
- 1 яйце
- Рослинна олія
- Сіль, перець за смаком
Спосіб приготування:
- Куряче філе вимити, обсушити і провернути через м'ясорубку. Це краще зробити два рази. Хліб розмочити в молоці, потім злегка віджати. Цибулю очистити і дуже дрібно нарізати.
- Розігріти на сковороді трохи олії і обсмажити цибулю, 5 хвилин.
- Змішати в мисці курячий фарш, вимочений в молоці хліб, обсмажену цибулю і яйце. Приправити сіллю і перцем. Ретельно вимісити фарш. Вологими руками виліпити з фаршу невеликі круглі котлетки.
- Готувати котлетки на пару приблизно 20 хвилин.
Овочеве рагу на пару
Час приготування:
- 30 хвилин
Інгредієнти:
- 3 різнокольорових солодких перці
- 100 г цвітної капусти
- 2 цибулини
- 1 морква
- 2 зубчики часнику
- 1 помідор
- 2 ст.л. порізаної зелені базиліка, розмарину і чебрецю
- 3-4 ст.л. олії
- Сіль, перець – за смаком
- Зелень петрушки
Спосіб приготування:
- Солодкий перець і моркву наріжте соломкою, помідор – кубиками, цибулю – півкільцями, часник розітріть з сіллю. Викладіть на дно парової корзини фольгу, змастіть її рослинним маслом.
- Викладіть капусту, перець, морква, цибуля і часник і варіть на пару 5 хвилин. Потім додайте помідори, розмарин, базилік і чебрець і варіть ще 5 хвилин.
- Викладіть в глибоке блюдо, підсолити, полийте олією, перемішайте і поставте в тепле місце на 10 хвилин. При подачі посипте зеленню петрушки.
Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом апельсинового пудингу на пару . "Сьогодні" також писали, як варити буряк на пару .