25 грудня католики у всьому світі відзначають Різдво . У цей день прийнято збиратися всією сім'єю за святковим столом.
Дивіться відео про різдвяні традиції різних країн:
Традиційні різдвяні страви у католиків відрізняються в залежності від країни, але зазвичай це запечена птиця, салати і гарніри з зимових овочів, десерти і гарячі напої. Ми зробили невелику добірку класичних рецептів.
Запечена качка з яблуками, журавлинним соусом і лимонним рисом
Час приготування:
- 2 години
Інгредієнти:
Для качки:
- Качка вагою близько 2-х кг
- 3-4 кислих зелених яблука
- Сіль, перець – за смаком
Для соусу:
- 500 г журавлини
- 200 г коричневого цукру
- 1 паличка кориці
- 5 бутонів гвоздики
- Цедра і сік одного лимона
- 180 г портвейну
Для рисового гарніру:
- 2 чашки рису басматі
- 4 чашки води
- 1 ст. л. рослинного масла
- 1 ст. л. лимонного соку
- Цедра 1/2 лимона
- 1 головка часнику
- 1 гілочка чебрецю
- 1 ч. л. морської солі
Спосіб приготування:
- Потрошенную качку промити зовні і всередині, натерти сіллю і перцем.
- Яблука промити, видалити серцевину, розрізати на четвертинки, нафарширувати ними качку.
- Помістити качку в форму для запікання, налити 0,5 склянки води, накрити фольгою.
- Запікати на максимальній температурі близько 1,5 години, періодично поливаючи виділився жиром. Коли буде качка майже готова, зняти фольгу і дати підрум'янитися.
- Для журавлинного соусу всі складові скласти в глибоку каструлю, довести до кипіння і варити 15-20 хвилин. Остудити, вийняти цедру, корицю і гвоздику.
- Зробити гарнір. Рис промити до чистої води. Покласти в каструлю мультиварки рис, холодну воду, рослинне масло, сік і подрібнену цедру лимона (тільки жовту частину), цілу головку часнику, чебрець і сіль.
- Готувати в режимі "Молочна каша", після сигналу вийняти часник і чебрець, рис перемішати.
- Подавати запечену качку разом з журавлинним соусом і рисом.
Шведський салат з оселедця і буряка
Час приготування:
- 20 хвилин
Інгредієнти:
- 2 філе слабосоленої оселедця
- 1 велика варений буряк
- 4 середні варені картоплини
- 1 невелика цибулина
- 2 невеликих свіжих огірочка
- 3 гілочки кропу
Для заправки:
- 150 мл жирної сметани
- 1 ст. л. лимонного соку
- 1 ч. л. меду
- Сіль перець
Спосіб приготування:
- Філе оселедця нарізати невеликими шматочками, буряк, картопля і огірки – кубиками.
- Цибулину очистити і нарізати півкільцями. Кріп вимити, обсушити й подрібнити.
- Змішати в салатниці оселедець, буряк, картоплю і огірки. Посолити, поперчити за смаком.
- Перемішати сметану з лимонним соком і медом. Заправити салат і посипати його кропом.
Смажена брюссельська капуста з беконом
Час приготування:
- 25 хвилин
Інгредієнти:
- 4 смужки бекону
- 2 ст.л. масла
- 450 г брюссельської капусти, розрізаної навпіл
- 1/2 великий цибулини, нарізаної
- Сіль і мелений чорний перець
Спосіб приготування:
- Обсмажте бекон у великій сковороді на середньому вогні до хрусткої скоринки.
- Перекладіть на тарілку, застелену паперовим рушником, потім грубо наріжте.
- У тій же сковороді з беконом жир розтопіть масло на сильному вогні.
- Додайте цибулю і брюссельську капусту і готуйте, періодично помішуючи, поки кочанчики не стануть золотисто-коричневими, 8-10 хвилин.
- Приправте сіллю і перцем за смаком, поверніть бекон в сковороду і перемішайте. Подавайте смажену брюссельську капусту негайно.
Яблучний трайфл від Даші Малахової
Час приготування:
- 30 хвилин
Інгредієнти:
- 150 г сиру маскарпоне
- 1-2 червоних солодких яблука
- 50 г пісочного печива
- 20 г вершкового масла
- 1 ч. л. рослинного масла
- Кориця
- Цукор
- Жменя фундука або волоських горіхів
Спосіб приготування:
- Почистіть яблука, видаліть середину і наріжте середніми шматочками.
- На розігріту сковорідку додайте по чайній ложці олії і вершкового масла. Обсмажте яблука, додавши цукор і корицю до смаку.
- Потім додайте горішки і половину раскрошенного печива. Ще трохи обсмажте і можна вимикати.
- Приготуйте крем – збийте міксером сир маскарпоне і вершки.
- Розкладіть по склянках. Покладіть на дно склянки печиво, яке ви не обсмажували, далі крем і яблучну суміш.
Пряний різдвяний глінтвейн від Джеймі Олівера
Час приготування:
- 30 хвилин
Інгредієнти:
- 2 клементина
- 1 лимон
- 1 лайм
- 200 г дрібного цукру
- 6 бутонів гвоздики
- 1 паличка кориці
- 3 свіжих лаврових листки
- 1 мускатний горіх
- 1 стручок ванілі
- 2 зірочки анісу
- 2 пляшки К'янті або інше італійського червоного вина
Спосіб приготування:
- Всі цитрусові помийте і обсушіть. За допомогою овочечистки зріжте смужки шкірки.
- Розігрійте велику каструлю на середньому вогні, додайте цитрусові кірки і вичавіть сік з клементинов.
- Додайте гвоздику, корицю, лавровий лист і дрібку натертого мускатного горіха. Розріжте навпіл стручок ванілі уздовж і додайте в каструлю. Потім додайте досить червоного вина, щоб покрити цукор.
- Варіть, поки цукор повністю не розчиниться в червоному вино, потім доведіть до кипіння. Продовжуйте кип'ятити на слабкому вогні протягом 4-5 хвилин, поки у вас не вийде гарний густий сироп.
- Зменшіть вогонь до низького, додайте бадьян і вино. Нагрівайте його протягом 5 хвилин на слабкому вогні.
- Готовий глінтвейн процідіть і вилийте в жароміцні келихи.
Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептами смачних салатів на Різдво . "Сьогодні" також писали, як приготувати різдвяний кекс з апельсинами і шоколадом .