Яблучний штрудель – класика світових десертів. У рідному місті штруделя – Відні – зберігається найперший його рецепт. У 17-му столітті це був молочно-вершковий рулет із сирною начинкою. Сьогодні варіантів штруделя не злічити, але класичним був і буде штрудель з родзинками і корицею. Подається це диво з кулькою морозива. Уся заковика в приготуванні – це тісто, яке треба витягувати-розтягувати до прозорості. Кондитери австрійських ресторанів вчаться цього роками. Але, коли дуже хочеться, можна спекти штрудель удома. І, звісно, вдосконалюватися щоразу.
Яблучний штрудель з родзинками
Інгредієнти (на 6 порцій):
- 1 кг кислих яблук
- 100 г мелених ванільних сухарів
- 250 г цукру
- 100 г вершкового масла
- лимонний сік
- кориця
- 1 ст. л. коньяк або інший алкоголь
- 200 г родзинки
Для тіста:
- 1 ст. л. соняшникової олії
- 1 яйце
- 300 г борошна
- 100 мл теплої води
- крапля оцту
- сіль
Спосіб приготування:
- Борошно просіяти і дати трохи постояти, щоб воно "наповнилося" повітрям. Додати яйце, масло, сіль за смаком, розвести 100 мл теплої води (з додаванням краплі оцту) і перемішати все до отримання крутого тіста.
- Родзинки замочити в теплій воді.
- Замішувати бажано руками, без використання міксера. Місити тісто слід доти, доки воно не стане легко відходити від рук. Сформувати кулю, змастити її оливковою або соняшниковою олією, загорнути у фольгу і залишити під підігрітою ємністю або під рушником на 20-30 хвилин.
- Яблука помити, почистити, видалити серцевину і нарізати на тонкі часточки, а після перемішати з цукром і корицею в друшляку, встановленому над мискою. Потім змішати з родзинками і з алкоголем. Закрити перевернутою тарілкою, поставити гніт (наприклад, літрову банку з водою). Сухарі обсмажити в олії до золотистого кольору.
- На столі розкласти лляну підстилку, викласти тісто, посипати борошном і розкачати качалкою. Потім тісто обережно розтягнути руками в різних напрямках – воно має бути дуже тонким. Товстіший край треба відрізати.
- Розтягнуте тісто скропити соком лимона і посипати сухарями. Розподілити яблучну масу на 2/3 поверхні тіста. Згорнути штрудель з допомогою рушника.
- Обережно викласти на деко, попередньо змащене вершковим маслом, поставити в духовку, розігріту до 200 градусів, на 30 хвилин.
- Готовий штрудель посипати просіяною цукровою пудрою.
Тут знайдете рецепт найніжнішого баскського чизкейку.