Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.
Прийняти
Головна Сьогодні

Журавлина: користь і шкода осінньої ягоди

Завдяки своїм корисним властивостям журавлина знайшла широке застосування при лікуванні різних захворювань

Журавлина містить багато вітаміну С
Журавлина містить багато вітаміну С
Фото: freepik.com

Журавлина – популярний суперфуд. Найчастіше її вживаюь у вигляді соусу або соку. Журавлину також додають до начинок пирогів, запіканок і десертів. Її калорійність становить 28 ккал на 100 г.

Дивіться відео, якими ягодами краще ласувати восени і взимку:

Ягоди журавлини – цінний харчовий і лікувальний продукт. Для американців журавлина – святкова ягода, без якої не обходиться жоден День Подяки.

Користь журавлини

Журавлина містить антиоксиданти
Журавлина містить антиоксиданти
Фото: Pixabay

Журавлина багата на вітаміни, пектинові речовини, органічні кислоти і цукри. Ця осіння ягода містить:

  • Лимонну, бензоевую, яблучну, хінну, олеанову кислоти, а також в незначних концентраціях щавлеву і бурштинову кислоти;
  • Вітаміни. Особливо вона багата на вітамін С;
  • Фруктозу і глюкозу, в меншій мірі – сахарозу;
  • Біофлавоноїди;
  • Бетаїн;
  • Макроелементи та макроелементи.

Ягоди журавлини корисні при різних хворобах. Вони сприяють:

Журавлина корисна для судин
Журавлина корисна для судин
Фото: Pexels

  • Зниженню рівня холестерину в сироватці крові, що визначається, ;
  • Зміцненню стінок судин;
  • Попередженню формування атеросклеротичних бляшок на стінках дрібних і середніх артерій;
  • Запобіганню утворенню тромбів;
  • Підвищенню працездатності;
  • Зменшенню запальних процесів.

Речовини, що входять до складу ягід, мають антибактеріальні властивості. Це пов'язано з тим, що вони перешкоджають прикріплення мікроорганізмів до слизистих оболонок, що вистилають різні органи.

Журавлина застосовується при інфекційно-запальних процесах сечовивідного тракту. На тлі її прийому всередину при циститах зменшуються дизуричні прояви (прискореного, хворобливого сечовипускання).

Шкода журавлини

Журавлину не можна їсти при гастриті
Журавлину не можна їсти при гастриті
Фото: Pixabay

У деяких випадках від застосування журавлини слід відмовитися. Її не варто вживати:

  • При призначенні препаратів, які зменшують згортання крові (наприклад, варфарину, дабігатрану). Ягода підсилює їх дію, що може призвести до підвищеної кровоточивості;
  • Спільно з продуктами, в яких містяться великі концентрації щавлевої кислоти (щавель, шпинат, томати, петрушка, буряк), оскільки журавлина підсилює виділення з сечею її солей (оксолатів). Це може сприяти утворенню каменів у пацієнтів, які страждають на сечокам'яну хворобу;
  • При гастритах з підвищеною секреторною активністю і загостреннях виразкової хвороби, що вражає не тільки шлунок, але і також дванадцятипалу частину кишки.
  • Також не рекомендується застосовувати журавлину і продукти, що містять її, якщо є індивідуальна непереносимість ягоди. Це може призвести до розвитку алергічних реакцій.

Пиріг з журавлиною тертий

Тертий пиріг з журавлиною
Тертий пиріг з журавлиною
Фото: Depositphotos

Час приготування:

  • 1 година 20 хвилин

Калорійність:

  • 419 ккал на 100 г

Інгредієнти:

Для начинки:

  • 2 яйця
  • 300 г бороша
  • 200 г масла
  • 1/2 ч. л. розпушувача
  • 70 г цукру
  • 2 ст. л. сметани 10%
  • Дрібка солі

Для начинки:

  • 300 г журавлини
  • 5 ст. л. цукру
  • 4-5 ст. л. цукрової пудри
  • 70 г крохмалю

Спосіб приготування:

  1. Яйця збийте з цукром.
  2. Додайте м'яке вершкове масло, сметану и перемішайте.
  3. Всипте крахмал, сіль і розпушувач. Перемішайте, додайте частинами борошно і замісіть еластичне тісто.
  4. Розділіть на дві нерівні частини. Більшу частину загорніть у плівку і поставте до холодильника на 1 годину.
  5. Меншу частину загорніть в харчову плівку і поставте до морозилки на півгодини.
  6. Ягоди при необхідності розморозьте, змішайте з цукром і розімніть в пюре.
  7. Більшу частину тіста розкачайте, викладіть у форму і зробіть невеликі бортики.
  8. Розподіліть по всій формі з тістом начинку.
  9. Меншу частину тіста натріть на тертці і розподіліть поверх журавлини.
  10. Випікайте в розігрітій до 180 °С духовці 35-40 хвилин, до золотистого кольору. Дістаньте і трохи остудіть.
  11. Посипте журавлинний пиріг просіяною цукровою пудрою.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як спекти хліб з сушеною журавлиною. "Сьогодні" також ділились рецептом соусу з журавлини.

Всі подробиці в спецтемі Правильне харчування: користь і шкода продуктів

Читайте найважливіші новини в Telegram, а також дивіться цікаві інтерв'ю на нашому YouTube-каналі.

Джерело: womenclub.ru

Новини партнерів

Загрузка...

Популярні статті

Новини партнерів