Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.
Прийняти
Головна Сьогодні

Кому потрібно їсти ожину: користь і шкода ягоди

Мити ожину потрібно безпосередньо перед вживанням, а до цього краще зберігати свіжою в холодильнику

Алергікам їсти ожину не варто. Фото
Алергікам їсти ожину не варто. Фото
Фото: Pixabay

Сезон ожини починається в середині літа. У теплі місяці ви можете без проблем знайти її на ринках і в супермаркетах. Але цими ягодами можна (і потрібно!) насолоджуватися круглий рік, якщо заготовити їх на зиму.

Дивіться відео, як приготувати домашнє вино з ожини:

Ваш організм буде вам вдячний, тому що поживна цінність ожини дійсно вражає. Тому поспішайте включити цю ягоду – свіжу або заморожену – в свій раціон.

Чим корисна ожина для здоров'я

Ожина, як чорниця і журавлина, багата антиоксидантами, які захищають організм від раку. Вона допомагає зміцнити нервову систему, протистояти стресам. Показана ожина і діабетикам, вуглеводів у ній небагато, і складаються вони в основному з фруктози. Ожина насичена мінеральними речовинами, в ній є мідь, марганець, магній, калій, кальцій. Регулярне вживання ягід ожини підвищує імунітет.

Фото: Pixabay

В ожині вітамінів групи Р міститься значно більше, ніж в малині. Вона багата не тільки дуже важливими для організму людини пектиновими речовинами і біофлавоноідами, а й органічними кислотами – лимонною, винною, саліциловою, яблучною. Крім вітамінів групи Р, ожина містить вітаміни А, В1, В2, Е, С і РР, а також залізо і дубильні речовини.

Ожина малокалорійна: в 100 грамах ягід міститься лише 43 ккал.

Кому не можна їсти ожину

Ягода не має спеціальних протипоказань, однак у деяких людей вживання ожини викликає алергічну реакцію. Симптоми можуть з'явитися як через кілька хвилин, так і через кілька діб після прийому, і виражаються в нудоті і набряку слизових.

Як вибирати і готувати ожину

Ожину можна додавати в йогурт
Ожину можна додавати в йогурт
Фото: Pixabay

Ожина відрізняється солодким, трохи пряним смаком. З неї роблять десерти, напої, компоти, варення і вино. Крім цього, її можна заморозити – з цукром або без.

Купуючи ожину, важливо пам'ятати, що це досить ніжна ягода. Мити її слід безпосередньо перед вживанням в їжу, а до цього краще зберігати свіжою в холодильнику не більше семи днів.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, чим корисна чорниця для здоров'я. "Сьогодні" також ділилися  рецептом пирога з ожиною і йогуртом.

Всі подробиці в спецтемі Правильне харчування: користь і шкода продуктів

Читайте найважливіші новини в Telegram, а також дивіться цікаві інтерв'ю на нашому YouTube-каналі.

Джерело: Ivona

Новини партнерів

Загрузка...

Популярні статті

Новини партнерів