I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

Курс на смак і якість без хімії

Нові технології дозволяють зробити тепличні овочі такими ж смачними і корисними, як літні овочі з грядки

Зараз в супермаркетах цілий рік можна купити овочі не по сезону. Зрозуміло, що багато з них вирощені в теплицях. Але якщо раніше до слова "тепличні" споживачі ставилися з негативом і була маса забобонів, що ці овочі несмачні і нашпиговані хімією, то на сьогоднішній день ситуація інша: тепличні овочі можуть спокійно конкурувати по натуральності, смаковим якостям і зовнішньому вигляду з овочами, вирощеними у відкритому ґрунті. Про те, що сучасні технології дозволяють вирощувати безпечний продукт європейського рівня, розповіли на Уманському тепличному комбінаті (УТК), що виробляє огірки і помідори під брендом "Гордій". Продукція комбінату не один десяток років займає лідируючі позиції на полицях українських супермаркетів.

Більшість українців розуміють, що без добрив і створення певних умов нічого не виросте. На УТК з цим згодні, але тільки з одним винятком: рослини в теплицях харчуються такими ж мінеральними речовинами, як і у відкритому ґрунті, але в теплицях добрива повинні бути в оптимальному балансі, що дозволить виробляти продукт, аналогічний по корисним і смаковим якостям ґрунтовим овочам. Саме тому виробники, які дбають про якість продукції, дотримуючись цього балансу, уникають застарілих технологій і зайвої хімії на користь біометодів.

1/3

Це не тільки покращує якість продукції, але й оптимізує витрати, навіть з огляду на високу вартість біометода.

"Незважаючи на суворі карантинні заходи, в теплицях можуть з'являтися різні шкідники, і вже тривалий час в боротьбі з ними ми застосовуємо не хімію, а біометод – розвішуємо спеціальні липучки, підсаджуємо на рослини корисних комах, які знищують шкідників і т.п. Наприклад, велику роботу робить жучок макролофус: він харчується шкідниками, при цьому сам не становить загрози врожаю", – розповідає головний технолог і начальник лабораторії ґрунтів, води і добрив при УТК Антоніна Гордій, фахівець зі стажем більше 40 років.

Проте, за словами Антоніни Гордій, на ринку є і той товар, який тільки зміцнює віру покупців, що тепличні овочі несмачні. Виробляють такі овочі, як вона переконана, по-старому, не адаптуючи природні умови зростання до тепличних.

"До речі, особисто ми вживаємо в їжу тільки власну продукцію, оскільки дбаємо про здоров'я, а в якості наших овочів більш ніж упевнені. Але трапляється спробувати і "чужі" овочі. Нещодавно для інтересу куштували тепличні турецькі помідори. І це небо і земля в порівнянні з нашими. Ось вони якраз і мають аромат чогось хімічного і до того ж були не кращі на смак. Виробники, мабуть, не дуже переймаються тим, щоб "підтягти" свій продукт до якісного рівня", – додала вона.

За словами Миколи Гордія, директора Уманського тепличного комбінату, на виробництві впроваджені різні технологічні вдосконалення, які роблять продукцію більш екологічною і конкурентоспроможною. Одне з них, наприклад, полягає в тому, що для вирощування рослин застосовується кокосовий субстрат – повністю органічний продукт, який покращує смакові якості плодів.

"Сьогодні ми експлуатуємо найсучасніші теплиці європейського зразка. В основному це технології наших нідерландських колег, які вважаються одними з кращих в світі. У них реалізовані новітні розробки і досягнення в галузі вирощування овочів у закритому ґрунті. Це і інноваційна конструкція самої теплиці, що дозволяє підвищити світловий потік більш ніж на 10% в порівнянні з теплицями попереднього покоління, і складна комп'ютеризована система підтримки мікроклімату, і енергозберігаюча технологія використання парникових газів, і система досвічування, і ще дуже багато інших унікальних і новаторських рішень, що дозволяють істотно підвищити не тільки врожайність, а і якість продукції, знизивши енерго- і трудовитрати", – пояснив Микола Гордій.

Саме завдяки цим факторам продукція комбінату займає тверді позиції на ринку, а споживачі їй довіряють. До речі, розвінчали на УТК ще один міф, що кращий товар йде на експорт, а той, що "на трієчку" – залишається українцям. "Що на експорт, що на український ринок товар йде абсолютно однаковий, високої якості, за яку ми відповідаємо і що підтверджується 10-річним досвідом сертифікації за міжнародним стандартом GlobalG.A.P. Ми багато уваги приділяємо сортуванню та пакуванню продукції, щоб зберегти товарний вигляд і високі споживчі якості. Різниця тільки в тому, що за кордоном покупці віддають перевагу чітко визначеним і звичним для них видам томатів і огірків, – пояснив директор УТК. – Наш щоденний пріоритет – безпека продукту, його високі смакові якості і задоволення покупця".

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти