Як квітучий травень для бджіл, так і липень для збору лисичок. Ці гриби унікальні, і не тільки своїм гарним зовнішнім виглядом, але і поживністю. Зустріти свіжі лисички в магазині не завжди вдається, тому краще шукати їх на ринкових прилавках.
Збирати гриби – справа непроста. Лисички ростуть не у всіх лісах, переважно в хвойних. Головне, не збирати гриби вздовж дороги, тому що вони легко вбирають шкідливі речовини.
Лисички можна переплутати з псевдолисичками, які краще не їсти. Назвати їх отруйними не можна, скоріше, це гриб низької якості, який у деяких людей може викликати розлад шлунка. А розрізняють їх досвідчені грибники за кольором. Псевдолисички – більш помаранчеві, з абрикосовим відтінком.
Якщо лисички молоді та правильно зібрані, вони є найбагатшими вітамінами грибами. Концентрація вітаміну А в лисичках майже така ж, як у моркві. А вітаміну С трохи менше, ніж в цитрусових. Ще лисички містять багато цинку і міді, які важливі для процесів кровотворення в організмі.
Тож лисички точно варто спробувати. А найсмачніші вони смажені або тушковані, хоча їх додають і в салати, і в сметану. Сушені лисички можна змолоти і використовувати як приправу.
Рецепт смажених лисичок в сметані
Час приготування:
- 30 хвилин
Складові:
- 350 г лисичок
- 1 червона цибулина
- 150 мл вершків або сметани
- Маленький пучок петрушки
- 30 г вершкового масла
- 2 ст.л оливкової олії
- Сіль, перець за смаком
- 1/2 лимона
Спосіб приготування:
- Вершкове масло розтопити, додати оливкову олію.
- Покласти гриби і нарізану цибулю, посолити, поперчити. Смажити близько 8 хвилин, поки цибуля і гриби не почнуть карамелізуватися.
- Додати нарізану петрушку, влити вершки. Довести до кипіння і готувати ще хвилину.
- Щедро видавити лимонний сік, за бажанням ще раз посолити і поперчити.
Нагадаємо, раніше ми писали, як зробити ризото з лисичками, а також ділилися рецептом пасти з оливками і лисичками.