Головна Сьогодні

Маковий Спас-2020: кращі рецепти святкової випічки

Свято Маковія відкриває низку літніх Спасів

Маковий Спас щороку відзначають 14 серпня. Його ще називають Перший Спас, Маковий Спас, Спасівка, Мокрий Спас, Спас на воді, Медове свято, Бджолине свято, Проводи літа і Маковія.

На Маковія в церкві освячують мед і стільники, воду, головки маку, а також букети польових трав. Крім цього, на Перший Спас готують домашню випічку з маком. Вона обов'язково повинна бути пісною, оскільки що 14 серпня розпочинається суворий Успенський піст, який триває два тижні.

Пісний рулет з маком: рецепт з дріжджового тіста

Дріжджовий рулет з маком
Дріжджовий рулет з маком
Фото: Depositphotos

Час приготування:

  • більше 3-х годин

Складові:

  • 250 г борошна
  • 125 мл води
  • 1 ст. л. цукру
  • 1 ст. л. олії без запаху
  • 1/4 ч. л. солі
  • Цедра 1/4 лимона або апельсина
  • Ванілін – на кінчику ножа
  • 5 г сухих дріжджів

Для макової начинки:

  • 1 чашка маку
  • 1/3 чашки родзинок
  • 1/3 чашки волоських горіхів
  • 1/3 чашки цукатів (або цедра 1/2 лимона або апельсина)
  • 2 ст. л. цукру
  • 2 ст. л. меду
  • 1 ст. л. крохмалю
  • Ванілін, кориця, кардамон – за смаком

Спосіб приготування:

  1. У глибокій мисці розтерти дріжджі з половиною цукру. Залишити на 10-15 хвилин.
  2. Замісити тісто, частинами додаючи воду, просіяне борошно, цукор, сіль, олію і дрібно натерту цедру. Воно повинно бути еластичним і не липнути до рук.
  3. Готове тісто накрити рушником і залишити підходити на 1 годину або до збільшення в об'ємі в два рази. Обім'яти і дати ще раз підійти протягом 30 хвилин.
  4. Відміряти мак за допомогою чашки ємністю 300 мл. Залити окропом, ретельно розмішати і відкинути на сито.
  5. Повернути мак в каструлю, залити 0,5 л окропу, довести до кипіння і варити, поки рідина повністю не вбереться.
  6. Відварений мак подрібнити за допомогою м'ясорубки або блендера. Змішати з родзинками, подрібненими горіхами, цукатами або цедрою, цукром, медом і крохмалем. Додати спеції.
  7. Розкачати тісто в пласт розміром 35х40 см. Начинку рівномірно розподілити по тісту, відступаючи 2-3 см від краю. Згорнути в рулет, добре защипати краї і викласти на застелене пергаментом деко швом вниз.
  8. Залишити на 1 годину, накривши рушником. Змастити рулет міцним солодким чаєм.
  9. Випікати маковий рулет 40-45 хвилин в розігрітій до 180 °С духовці.
  10. Готовий гарячий рулет з маком змастити цукровим сиропом, звареним з розрахунку 0,5 склянки цукру на 3 ст. л. води.

Булочки з маком до чаю: рецепт на Маковія

Булочки з маком
Булочки з маком
Фото: Depositphotos

Час приготування:

  • 2,5 години

Складові:

Для тіста:

  • 600 г борошна
  • 1,5 ч. л. сухих дріжджів
  • 3 ч.л. цукру
  • 0,5 ч. л. солі
  • 180 мл води
  • 180 мл газованої води
  • 4,5 ст. л. олії

Для начинки:

  • 300 г маку
  • 150-200 г цукру

Дивіться відео, як українці святкують Маковий Спас:

Спосіб приготування:

  1. Просіяти борошно в миску. Додати сухі дріжджі, сіль і цукор.
  2. Змішати просту воду з газованою, нагріти до 40 ºС.
  3. У борошні зробити лунку, додати олію і підігріту воду. Перемішати ложкою.
  4. Замісити м'яке тісто, накрити його рушником і залишити на годину в теплі.
  5. Залити мак окропом на 10 хвилин, відкинути на сито, щоб стекла зайва рідина. Після цього засипати цукром.
  6. Розігріти духовку до 190 °С.
  7. Розкачати тісто в пласт товщиною 5 мм на присипаній борошном поверхні і намазати начинкою.
  8. Згорнути в щільний рулет і розрізати на шматочки.
  9. Деко для випічки змастити олією і викласти булочки. Залишити в теплому місці на 15-20 хвилин.
  10. Заварити міцний солодкий чай і змастити булочки.
  11. Поставити деко в духовку на середній рівень.
  12. Випікати булочки протягом 25-30 хвилин або до готовності. Дістати їх і ще раз змастити солодким чаєм або посипати цукровою пудрою.

Шулики з маком: рецепт

Шулики з маком
Шулики з маком
Фото: Depositphotos

Час приготування:

  • більше 3-х годин

Складові:

Для тіста:

  • 3 склянки борошна
  • 1 склянка теплої кип'яченої води
  • 0,5 ч.л. солі
  • 0,5 ч.л. соди
  • 0,5 ч.л. лимонної кислоти

Для заправки:

  • 200 г маку
  • 6-7 ст. л. цукру або меду
  • 500 мл гарячої кип'яченої води

Спосіб приготування:

  1. Мак залити окропом, щоб він набряк.
  2. Борошно змішати з сіллю, содою і лимонною кислотою, влити воду і замісити густе тісто.
  3. Розділити його на дві частини, розкачати в кола приблизно 1-1,5 см завтовшки. Проткнути виделкою в декількох місцях.
  4. Добре розігріти сковороду, викласти тісто і відразу зменшити вогонь до мінімуму. Випікати на сухій сковороді під кришкою з двох сторін до готовності.
  5. Процідити мак, подрібнити його за допомогою блендера або м'ясорубки. Коли мак дасть молочко, додати цукор і воду.
  6. Остиглі коржі нарізати ромбиками 2х2 см.
  7. Залити шулики заправкою і дати настоятися протягом декількох годин, час від часу помішуючи.

Пісний торт з маком

Маковий торт
Маковий торт
Фото: Pixabay

Час приготування:

  • 3 години

Складові:

Для тіста:

  • 2 склянки води
  • 1 склянка цукру
  • 0,5 склянки меду
  • 5 ст.л. олії
  • 2,5 склянки борошна
  • Цедра 1 лимона
  • 3 ст.л. маку
  • 2 ст.л. какао-порошку
  • 10 г розпушувача

Для крему:

  • 250 мл кокосового молока
  • 4 ст.л. цукру
  • 2 ст.л. кукурудзяного крохмалю
  • Цукровий сироп або сироп від варення

Спосіб приготування:

  1. Мак замочити на 30 хвилин в окропі.
  2. Для тіста змішати цукор, воду, масло і мед. Всипати частинами борошно, просіяне з розпушувачем.
  3. Розділити тісто на три частини. В одну додати цедру, в другу – мак, а в третю – какао.
  4. Ложкою викласти тісто по черзі в змащену форму.
  5. Випікати 60-70 хвилин при 180 °С. Готовність перевірити зубочисткою.
  6. Для крему змішати в сотейнику цукор, кокосове молоко і крохмаль. Поставити на вогонь і, помішуючи, довести до загустіння. Дати охолонути.
  7. Готовий пиріг розрізати на два коржі. Коржі просочити сиропом, змастити кремом і дати настоятися протягом 30 хвилин. За бажанням прикрасити зернами граната.

Коржі з маком на Маковія: рецепт

Макові коржики
Макові коржики
Фото: Pinterest

Час приготування:

  • 3 години

Складові:

  • 1 склянка борошна
  • 40 г меду
  • 0.5 ч.л. соди
  • 60-70 г маку
  • 3 ст.л. цукру
  • 60 мл теплої води
  • 400 мл холодної води
  • Дрібка солі

Спосіб приготування:

  1. Мак залити окропом і залишити на півгодини.
  2. Столову ложку меду покласти в склянку, додати соду і залити теплою водою. Розмішати.
  3. Відокремити 2/3 борошна, змішати з медовою водою. Замісити тісто, поступово додаючи борошно, поки воно не перестане липнути до рук. Тісто має бути м'яким. Накрити рушником і залишити на 30 хвилин.
  4. Розкачати тісто завтовшки 0,2-0,5 сантиметра і тонким стаканом чи формою вирізати круглі печива і проколоти їх виделкою.
  5. Викласти коржики на деко, застелене пергаментним папером. Випікати в розігрітій до 180 °С духовці 10 хвилин.
  6. Приготувати макову заливку: злити воду, перетерти мак з цукром, залити холодною водою і розмішати, поки вода не стане білою.
  7. Скласти коржики в миску, залити маковою сумішшю і відправити в прохолодне місце настоюватися мінімум на 2 години.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як приготувати макову начинку для млинців і випічки. Сьогодні.Lifestyle також ділилися рецептом лимонно-макового кексу до чаю.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News
Джерело: Сьогодні

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Ми оновили правила збору та зберігання персональних даних

Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.

Прийняти