Маковий Спас щороку відзначають 14 серпня. Він також носить назву Перший Спас, Маковий Спас, Спасівка, Мокрий Спас, Спас на воді, Лакомка, Медовий свято, Бджолине свято, Проводи літа і Маковей. На Маковея в церкві освячують мед і стільники, воду, головки маку, а також букети польових трав. Крім цього, на Перший Спас готують домашню випічку з маком. Вона обов'язково має бути пісною, бо 14 серпня розпочинається Успенський піст, який триває два тижні. Якщо ви не дотримуєтеся посту і плануєте пікнік, то в цьому матеріалі дізнаєтеся, де купити продукти за оптимальними цінами.
Пісний рулет з маком: рецепт з дріжджового тіста
Час приготування:
- більше 3-х годин
Складові:
- 250 г борошна
- 125 мл води
- 1 ст. л. цукру
- 1 ст. л. олії без запаху
- 1/4 ч. л. солі
- Цедра 1/4 лимона або апельсина
- Ванілін – на кінчику ножа
- 5 г сухих дріжджів
Для макової начинки:
- 1 чашка маку
- 1/3 чашки родзинок
- 1/3 чашки волоських горіхів
- 1/3 чашки цукатів (або цедра 1/2 лимона або апельсина)
- 2 ст. л. цукру
- 2 ст. л. меду
- 1 ст. л. крохмалю
- Ванілін, кориця, кардамон – за смаком
Спосіб приготування:
- У глибокій мисці розтерти дріжджі з половиною цукру. Залишити на 10-15 хвилин.
- Замісити тісто, частинами додаючи воду, просіяне борошно, цукор, сіль, олію і дрібно натерту цедру. Воно має бути еластичним і не липнути до рук.
- Готове тісто накрити рушником і залишити підходити на 1 годину або до збільшення в об'ємі вдвічі. Обім'яти і дати ще раз підійти протягом 30 хвилин.
- Відміряти мак за допомогою чашки ємністю 300 мл. Залити окропом, ретельно розмішати і відкинути на сито.
- Повернути мак в каструлю, залити 0,5 л окропу, довести до кипіння і варити, доки рідина повністю не вбереться.
- Відварений мак подрібнити за допомогою м'ясорубки або блендера. Змішати з родзинками, подрібненими горіхами, цукатами або цедрою, цукром, медом і крохмалем. Додати спеції.
- Розкачати тісто в пласт розміром 35х40 см. Начинку рівномірно розподілити по тісту, відступаючи 2-3 см від краю. Згорнути в рулет, добре защипати краї і викласти на застелене пергаментом деко швом вниз.
- Залишити на 1 годину, накривши рушником. Змастити рулет міцним солодким чаєм.
- Випікати маковий рулет 40-45 хвилин в розігрітій до 180 градусів духовці.
- Готовий гарячий рулет з маком змастити цукровим сиропом, звареним з розрахунку 0,5 склянки цукру на 3 ст. л. води.
Булочки з маком до чаю: рецепт на Маковія
Час приготування:
- 2,5 години
Складові для тіста:
- 600 г борошна
- 1,5 ч. л. сухих дріжджів
- 3 ч. л. цукру
- 0,5 ч. л. солі
- 180 мл води
- 180 мл газованої води
- 4,5 ст. л. олії
Для начинки:
- 300 г маку
- 150-200 г цукру
Спосіб приготування:
- Просіяти борошно в миску. Додати сухі дріжджі, сіль і цукор.
- Змішати просту воду з газованою, нагріти до 40 градусів.
- У борошні зробити лунку, додати олію і підігріту воду. Перемішати ложкою.
- Замісити м'яке тісто, накрити його рушником і залишити на годину в теплі.
- Залити мак окропом на 10 хвилин, відкинути на сито, щоб стекла зайва рідина. Після цього засипати цукром.
- Розігріти духовку до 190 градусів.
- Розкачати тісто в пласт завтовшки 5 мм на присипаній борошном поверхні і намазати начинкою.
- Згорнути в щільний рулет і розрізати на шматочки.
- Деко для випічки змастити олією і викласти булочки. Залишити в теплому місці на 15-20 хвилин.
- Заварити міцний солодкий чай і змастити булочки.
- Поставити деко в духовку на середній рівень.
- Випікати булочки протягом 25-30 хвилин або до готовності. Дістати їх і ще раз змастити солодким чаєм або посипати цукровою пудрою.
Шулики з маком: рецепт
Час приготування:
- більше 3-х годин
Складові для тіста:
- 3 склянки борошна
- 1 склянка теплої кип'яченої води
- 0,5 ч. л. солі
- 0,5 ч. л. соди
- 0,5 ч. л. лимонної кислоти
Для заправки:
- 200 г маку
- 6-7 ст. л. цукру або меду
- 500 мл гарячої кип'яченої води
Спосіб приготування:
- Мак залити окропом, щоб він набрякнув.
- Борошно змішати з сіллю, содою і лимонною кислотою, влити воду і замісити густе тісто.
- Розділити його на дві частини, розкачати в кола приблизно 1-1,5 см завтовшки. Проткнути виделкою в декількох місцях.
- Добре розігріти сковороду, викласти тісто і відразу зменшити вогонь до мінімуму. Випікати на сухій сковороді під кришкою з двох боків до готовності.
- Процідити мак, подрібнити його за допомогою блендера або м'ясорубки. Коли мак дасть молочко, додати цукор і воду.
- Остиглі коржі нарізати ромбиками 2х2 см.
- Залити шулики заправкою і дати настоятися протягом декількох годин, час від часу помішуючи.
Пісний торт з маком
Час приготування:
- 3 години
Складові для тіста:
- 2 склянки води
- 1 склянка цукру
- 0,5 склянки меду
- 5 ст. л. олії
- 2,5 склянки борошна
- Цедра 1 лимона
- 3 ст. л. маку
- 2 ст. л. какао-порошку
- 10 г розпушувача
Для крему:
- 250 мл кокосового молока
- 4 ст. л. цукру
- 2 ст. л. кукурудзяного крохмалю
- Цукровий сироп або сироп від варення
Спосіб приготування:
- Мак замочити на 30 хвилин в окропі.
- Для тіста змішати цукор, воду, олію і мед. Всипати частинами борошно, просіяне з розпушувачем.
- Розділити тісто на три частини. В одну додати цедру, в другу – мак, а в третю – какао.
- Ложкою викласти тісто по черзі в змащену форму.
- Випікати 60-70 хвилин за 180 градусів. Готовність перевірити зубочисткою.
- Для крему змішати в сотейнику цукор, кокосове молоко і крохмаль. Поставити на вогонь і, помішуючи, довести до загустіння. Дати охолонути.
- Готовий пиріг розрізати на два коржі. Коржі просочити сиропом, змастити кремом і дати настоятися 30 хвилин. За бажанням прикрасити зернами граната.
Коржі з маком на Маковія: рецепт
Час приготування:
- 3 години
Складові:
- 1 склянка борошна
- 40 г меду
- 0,5 ч. л. соди
- 60-70 г маку
- 3 ст. л. цукру
- 60 мл теплої води
- 400 мл холодної води
- Дрібка солі
Спосіб приготування:
- Мак залити окропом і залишити на півгодини.
- Столову ложку меду покласти в склянку, додати соду і залити теплою водою. Розмішати.
- Відокремити 2/3 борошна, змішати з медовою водою. Замісити тісто, поступово додаючи борошно, доки воно не перестане липнути до рук. Тісто має бути м'яким. Накрити рушником і залишити на 30 хвилин.
- Розкачати тісто завтовшки 0,2-0,5 сантиметра і тонким стаканом чи формою вирізати круглі печива і проколоти їх виделкою.
- Викласти коржики на деко, застелене пергаментним папером. Випікати в розігрітій до 180 градусів духовці 10 хвилин.
- Приготувати макову заливку: злити воду, перетерти мак з цукром, залити холодною водою і розмішати, доки вода не стане білою.
- Скласти коржики в миску, залити маковою сумішшю і відправити в прохолодне місце настоюватися мінімум на 2 години.
З відео дізнаєтеся рецепт ще однієї цікавої випічки – овочевих пиріжків самосів.
До Маковея можна приготувати і випічку з медом, кращі рецепти зібрані тут.