Мусака – це запіканка з золотистою скоринкою з тонких скибочок баклажанів, перешарованих м'ясним фаршем і помідорами, одна з найсмачніших страв грецької кухні.
Щоб мусака вийшла смачною, для неї потрібно вибирати якісні овочі. Не варто намагатися приготувати грецьку страву з блідих тепличних помідорів і переспілих баклажанів, слід використовувати тільки найкращі та свіжі інгредієнти.
Грецька мусака в духовці
Час приготування:
- 2 години
Калорійність:
- 145 ккал на 100 г
Складові:
- 1 кг баклажанів
- 650 г фаршу баранини
- 2 ріпчастої цибулі
- 3 помідори
- 150 мл червоного сухого вина
- 2 столові ложки оливкової олії
- 1 чайна ложка солі
- Половина чайної ложки меленого чорного перцю
- Половина чайної ложки орегано
Для соусу:
- 500 мл молока
- 130 г твердого сиру
- 2 яйця
- 2 столові ложки борошна
- 90 г вершкового масла
- 1/2 ч.л. солі
- 1/2 ч.л. чорного меленого перцю
Дивіться відео, як вибрати м'ясний фарш:
Спосіб приготування:
- Помідори помити, залити окропом на хвилину, потім дістати і очистити від шкірки. Нарізати тонкими скибочками.
- Вимити баклажани і обрізати хвостики. Нарізати тонкими кружечками.
- Очистити цибулю і нарізати її тонкими півкільцями.
- Розігріти сковороду і змастити її оливковою олією. Потім розмістити в один шар кружечки баклажанів і з кожного боку обсмажувати по 40 секунд. Скласти їх в окрему ємність.
- Розігріти знову сковороду з невеликою кількістю оливкової олії і відправити в неї підготовлену цибулю, обсмажувати до м'якості.
- Потім додати фарш і добре перемішати. Всипати орегано, мелений чорний перець і сіль. Збільшити вогонь і смажити кілька хвилин, розбиваючи грудочки лопаткою.
- Влити вино і тушкувати страву ще 5 хвилин.
- Взяти форму для запікання і на дно викласти рівномірним шаром частину баклажанів.
- Потім розмістити трохи фаршу і розрівняти його. Зверху розкласти помідори, потім знову баклажани, фарш і помідори.
- Для соусу розтопити в сотейнику вершкове масло. Після чого додати борошно і добре перемішати.
- Не припиняючи помішувати, влити молоко. Приправити перцем, мускатним горіхом і сіллю. Добре перемішати і довести до кипіння, потім зняти з вогню. Всипати дрібно натертий сир і перемішати.
- В окремій ємності збити трохи яйця і перелити їх в соус. Перемішати і вилити на мусаку.
- Готувати в розігрітій до 180 ° С духовці близько 40 хвилин.
Корисна порада
У страву можна додати тонко нарізану і обсмажену картоплю.
Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом мусаки з духовці з фаршем і писали, як зробити картопляну запіканку з грибами і м'ясом в мультиварці .