На Різдво закінчується 40-денний піст, і господині готують святкову вечерю з великою кількістю м'ясних страв. Варять холодець, роблять крученики, начиняють ковбаси, запікають птицю і м'ясо, засолюють окости. Як і на Святий вечір, в центрі столу ставлять кутю, але тепер до неї можна додавати масло, молоко і вершки.
Дивіться відео, як приготувати різдвяний коктейль егг-ног:
Буженина з картопляним гарніром і журавлинним соусом
Час приготування:
- 2 години
Інгредієнти (4-6 порцій):
- Свинина духова (окіст/шия) – від 1 кг
- Часник – 4-5 зубчиків
- Гірчиця – 50 г
- Картопля дрібна – 1 кг
- Розмарин – 3 гілочки
- Часник – 3 зубчики
- Олія рослинна
- Сіль
Для соусу:
- Журавлина заморожена – 200 г
- Цукор – 90 г
- Вода – 50 мл
Спосіб приготування:
- Свинину нашпигувати часником, обмазати гірчицею і загорнути в 2-3 шари фольги.
- Картоплю викласти поруч в ванночку з фольги, посипати зверху дрібно нарізаним часником, листочками розмарину і полити олією.
- Запікати свинину та картоплю до готовності (від 1 години) при температурі 180-200 °С.
- Важливо не перетримати свинину, а щоб вона залишилася трохи рожевою всередині, але в жодному разі не сирою.
- Журавлину і цукор скласти в сотейник, довести до кипіння і варити 15 хвилин на повільному вогні.
- Розрізати свинину на шматочки, покласти поруч картоплю і полити соусом.
Холодець за рецептом Алли Ковальчук
Час приготування:
- більше 3-х годин
Інгредієнти:
- Свинячі ніжки – 700 г
- Яловичина – 1,4 кг
- Молоко (3,2%) – 1 склянка
- Іільтрована вода
- Ріпчаста цибуля – 1 шт.
- Морква – 1-2 шт.
- Горошини чорного перцю – 10 шт.
- Чорний мелений перець – ¼ ч. л.
- Гвоздика – 1 шт.
- Сіль – 1,5-2 ч. Л.
- Лимонна кислота – щіпка
- Часник – 3 зубчики
- Лаврове листя – 1 шт.
- Свіжий кріп – 10 гілочок
Спосіб приготування:
- Свинячі ніжки очистіть, помийте і розріжте вздовж, відкриваючи сухожилля. Залийте молоком і долийте води, щоб рідина повністю покривала ніжки. Залиште на 30 хвилин.
- Яловичину помийте, залийте водою і залиште на 30 хвилин.
- Вимочені ніжки очистіть, сполосніть і разом з м'ясом складіть в каструлю з водою. Вода повинна повністю покривати м'ясо. Доведіть воду до кипіння. Коли підніметься піна, злийте воду, промийте м'ясо і вимийте каструлю.
- Залийте фільтровану воду в пропорції: на 1 кг м'ясного м'яса і кісток – 2 л води. Покладіть в воду свинячі ніжки і яловичину. Доведіть до кипіння, зменшіть вогонь і зніміть піну. Додайте щіпку лимонної кислоти і 1/3 необхідної кількості солі.
- До половини накрийте каструлю кришкою і варіть холодець на дуже повільному вогні 3 години.
- Цибулину прямо в лушпинні помийте і відріжте корінець. Моркву і корінь петрушки очистіть. Залиште овочі у воді до моменту додавання бульйону.
- Додайте до бульйону овочі, горошини перцю і лаврове листя. Досоліть бульйон, щоб він був трохи пересолений.
- Варіть бульйон на слабкому вогні під напівзакритою кришкою ще годину. Після цього зніміть каструлю з вогню і виберіть м'ясо і овочі. Лук викиньте, а моркву і м'ясо залиште охолоджуватися.
- Приберіть жир з поверхні бульйону. Перетріть часник з дрібкою солі і чорного меленого перцю, додайте його в бульйон і розмішайте. Накрийте кришкою і залиште бульйон на 15-20 хвилин.
- Руками відокремте м'ясо від кісток. Розділіть його на волокна.
- Частину свинячої шкурки і м'яких хрящиків подрібніть і змішайте з м'ясом. Викладіть м'ясо в форму шаром завтовшки 2-2,5 см.
- Виріжте з вареної моркви квіти і викладіть поверх м'яса.
- Залийте бульйон, проціджуючи через сито з паперовою серветкою, шаром 2-2,5 см. Подрібніть кріп і посипте поверхню холодцю по периметру.
- З поверхні бульйону приберіть паперовою серветкою залишки жиру. Поставте холодець до холодильника на 4-5 годин.
Запечена свинина в гірчичній скоринці
Час приготування:
- 1,5 години
Інгредієнти:
- 1 кг м'якоті свинини
- 1 яєчний жовток
- 1/2 ч.л. меленого імбиру
- Сіль
- Зерниста гірчиця
- 1 ст.л. меду
- 2 зубчики часнику
- 3 ст.л. вермуту
Спосіб приготування:
- М'ясо помити і обсушити за допомогою серветки.
- Часник очистити і нарізати часточками. Зробити в м'ясі невеликі отвори і нашпигувати м'ясо шматочками часнику, натерти сіллю і перцем.
- М'ясо згорнути в цілий шматок і перев'язати кулінарною ниткою.
- Змішати гірчицю, мед і яєчний жовток. Посолити, поперчити.
- Нагріти духовку до 200 °С.
- М'ясо викласти в глибоке деко, за допомогою кулінарної кисті покрити м'ясо медово-гірчичною сумішшю.
- Поставити запікатися до духовки. Через 20 хвилин полити м'ясо 3 ст.л. вермуту. Запікати протягом 40 хвилин, періодично поливаючи соком.
- Вийняти з духовки, звільнити від ниток і подавати, нарізавши на шматки.
Запечена качка в духовці з фруктами і медової глазур'ю
Час приготування:
- 2 години
Інгредієнти:
- Тушка качки
- Оливкова олія
- 30 г вершкового масла
- 200-300 г інжиру
- 4-5 ст.л. меду
- Морська сіль
- Мелений перець
- Коріандр
- Насіння гірчиці
- Апельсин або лимон
- 100-200 мл червоного вина
Спосіб приготування:
- Тушку качки помити і обсушити.
- Акуратно, гострим ножем, зробити надрізи вздовж грудки з двох сторін, намагаючись не зачепити м'ясо. Посолити, поперчити.
- У качатниці розігріти оливкову олію і обсмажити качку з усіх боків до рум'яної скоринки.
- Відправити качку до розігрітої до 220 °С духовки приблизно на 30 хвилин. Час від часу перевертати, щоб качка підрум'янилася.
- До каструлі для тушкування додати шматочок вершкового масла. Додати качку і обкласти її інжиром. Закрити кришкою і тушкувати 15 хвилин.
- Приготувати глазур. У сотейнику розігріти мед. Додати спеції: сіль, перець, коріандр, насіння гірчиці, цедру апельсина. Трохи уварити.
- Дістати качку і полити глазур'ю, додати вино.
- Тушкувати під кришкою хвилин 20, потім кришку зняти і довести качку в духовці до бажаної готовності.
Курячі рулети з морквою і грибами
Час приготування:
- 1,5 години
Інгредієнти:
- 2 курячих філе
- 100 г моркви по-корейськи
- 100 г печериць
- 3 ст.л. сметани
- 100 г твердого сиру
- Сіль, перець
- 1 ст.л. нарізаної зелені
- Вершкове масло або рослинна олія для обсмажування
Спосіб приготування:
- Печериці помити і нарізати кубиками. Обсмажити в олії до готовності, посолити і поперчити. Додати зелень, столову ложку сметани і перемішати.
- Куряче філе помити і надрізати уздовж. Розгорнути як книжку, посолити, поперчити і змастити сметаною.
- На одне філе викласти смажені гриби, на інше – корейську моркву. Посипати тертим сиром.
- Згорнути філе в рулети і при необхідності скріпити їх зубочистками. Готувати на пару протягом 40 хвилин або в духовці до золотистого кольору.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, як приготувати 12 пісних страв. "Сьогодні" також ділилися рецептом різдвяного Львівського сирника.