Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.
Прийняти
Головна Сьогодні

М'ясні страви на Різдво: найкращі рецепти до свята

Готуємо смачні святкові страви з м'яса і птиці

М'ясні страви на Різдво
М'ясні страви на Різдво
Фото: Depositphotos

На Різдво закінчується 40-денний піст, і господині готують святкову вечерю з великою кількістю м'ясних страв. Варять холодець, роблять крученики, начиняють ковбаси, запікають птицю і м'ясо, засолюють окости. Як і на Святий вечір, в центрі столу ставлять кутю, але тепер до неї можна додавати масло, молоко і вершки.

Дивіться відео, як приготувати різдвяний коктейль егг-ног:

Буженина з картопляним гарніром і журавлинним соусом

depositphotos_44574787_m-2015

Буженина с журавлинним соусом

Фото: depositphotos.com

Час приготування:

  • 2 години

Інгредієнти (4-6 порцій):

  • Свинина духова (окіст/шия) – від 1 кг
  • Часник – 4-5 зубчиків
  • Гірчиця – 50 г
  • Картопля дрібна – 1 кг
  • Розмарин – 3 гілочки
  • Часник – 3 зубчики
  • Олія рослинна
  • Сіль

Для соусу:

  • Журавлина заморожена – 200 г
  • Цукор – 90 г
  • Вода – 50 мл

Спосіб приготування:

  1. Свинину нашпигувати часником, обмазати гірчицею і загорнути в 2-3 шари фольги.
  2. Картоплю викласти поруч в ванночку з фольги, посипати зверху дрібно нарізаним часником, листочками розмарину і полити олією.
  3. Запікати свинину та картоплю до готовності (від 1 години) при температурі 180-200 °С.
  4. Важливо не перетримати свинину, а щоб вона залишилася трохи рожевою всередині, але в жодному разі не сирою.
  5. Журавлину і цукор скласти в сотейник, довести до кипіння і варити 15 хвилин на повільному вогні.
  6. Розрізати свинину на шматочки, покласти поруч картоплю і полити соусом.

Холодець за рецептом Алли Ковальчук

76_ls.1546432204
Холодець зі свинини
Фото: depositphotos.com

Час приготування:

  • більше 3-х годин

Інгредієнти:

  • Свинячі ніжки – 700 г
  • Яловичина – 1,4 кг
  • Молоко (3,2%) – 1 склянка
  • Іільтрована вода
  • Ріпчаста цибуля – 1 шт.
  • Морква – 1-2 шт.
  • Горошини чорного перцю – 10 шт.
  • Чорний мелений перець – ¼ ч. л.
  • Гвоздика – 1 шт.
  • Сіль – 1,5-2 ч. Л.
  • Лимонна кислота – щіпка
  • Часник – 3 зубчики
  • Лаврове листя – 1 шт.
  • Свіжий кріп – 10 гілочок

Спосіб приготування:

  1. Свинячі ніжки очистіть, помийте і розріжте вздовж, відкриваючи сухожилля. Залийте молоком і долийте води, щоб рідина повністю покривала ніжки. Залиште на 30 хвилин.
  2. Яловичину помийте, залийте водою і залиште на 30 хвилин.
  3. Вимочені ніжки очистіть, сполосніть і разом з м'ясом складіть в каструлю з водою. Вода повинна повністю покривати м'ясо. Доведіть воду до кипіння. Коли підніметься піна, злийте воду, промийте м'ясо і вимийте каструлю.
  4. Залийте фільтровану воду в пропорції: на 1 кг м'ясного м'яса і кісток – 2 л води. Покладіть в воду свинячі ніжки і яловичину. Доведіть до кипіння, зменшіть вогонь і зніміть піну. Додайте щіпку лимонної кислоти і 1/3 необхідної кількості солі.
  5. До половини накрийте каструлю кришкою і варіть холодець на дуже повільному вогні 3 години.
  6. Цибулину прямо в лушпинні помийте і відріжте корінець. Моркву і корінь петрушки очистіть. Залиште овочі у воді до моменту додавання бульйону.
  7. Додайте до бульйону овочі, горошини перцю і лаврове листя. Досоліть бульйон, щоб він був трохи пересолений.
  8. Варіть бульйон на слабкому вогні під напівзакритою кришкою ще годину. Після цього зніміть каструлю з вогню і виберіть м'ясо і овочі. Лук викиньте, а моркву і м'ясо залиште охолоджуватися.
  9. Приберіть жир з поверхні бульйону. Перетріть часник з дрібкою солі і чорного меленого перцю, додайте його в бульйон і розмішайте. Накрийте кришкою і залиште бульйон на 15-20 хвилин.
  10. Руками відокремте м'ясо від кісток. Розділіть його на волокна.
  11. Частину свинячої шкурки і м'яких хрящиків подрібніть і змішайте з м'ясом. Викладіть м'ясо в форму шаром завтовшки 2-2,5 см.
  12. Виріжте з вареної моркви квіти і викладіть поверх м'яса.
  13. Залийте бульйон, проціджуючи через сито з паперовою серветкою, шаром 2-2,5 см. Подрібніть кріп і посипте поверхню холодцю по периметру.
  14. З поверхні бульйону приберіть паперовою серветкою залишки жиру. Поставте холодець до холодильника на 4-5 годин.

Запечена свинина в гірчичній скоринці

69_ls.1542096228_01

Свинина в духовці з горчицею

Фото: depositphotos.com

Час приготування:

  • 1,5 години

Інгредієнти:

  • 1 кг м'якоті свинини
  • 1 яєчний жовток
  • 1/2 ч.л. меленого імбиру
  • Сіль
  • Зерниста гірчиця
  • 1 ст.л. меду
  • 2 зубчики часнику
  • 3 ст.л. вермуту

Спосіб приготування:

  1. М'ясо помити і обсушити за допомогою серветки.
  2. Часник очистити і нарізати часточками. Зробити в м'ясі невеликі отвори і нашпигувати м'ясо шматочками часнику, натерти сіллю і перцем.
  3. М'ясо згорнути в цілий шматок і перев'язати кулінарною ниткою.
  4. Змішати гірчицю, мед і яєчний жовток. Посолити, поперчити.
  5. Нагріти духовку до 200 °С.
  6. М'ясо викласти в глибоке деко, за допомогою кулінарної кисті покрити м'ясо медово-гірчичною сумішшю.
  7. Поставити запікатися до духовки. Через 20 хвилин полити м'ясо 3 ст.л. вермуту. Запікати протягом 40 хвилин, періодично поливаючи соком.
  8. Вийняти з духовки, звільнити від ниток і подавати, нарізавши на шматки.

Запечена качка в духовці з фруктами і медової глазур'ю

96_ls.1546015813

Запечена качка в духовці

Фото: depositphotos.com

Час приготування:

  • 2 години

Інгредієнти:

  • Тушка качки
  • Оливкова олія
  • 30 г вершкового масла
  • 200-300 г інжиру
  • 4-5 ст.л. меду
  • Морська сіль
  • Мелений перець
  • Коріандр
  • Насіння гірчиці
  • Апельсин або лимон
  • 100-200 мл червоного вина

Спосіб приготування:

  1. Тушку качки помити і обсушити.
  2. Акуратно, гострим ножем, зробити надрізи вздовж грудки з двох сторін, намагаючись не зачепити м'ясо. Посолити, поперчити.
  3. У качатниці розігріти оливкову олію і обсмажити качку з усіх боків до рум'яної скоринки.
  4. Відправити качку до розігрітої до 220 °С духовки приблизно на 30 хвилин. Час від часу перевертати, щоб качка підрум'янилася.
  5. До каструлі для тушкування додати шматочок вершкового масла. Додати качку і обкласти її інжиром. Закрити кришкою і тушкувати 15 хвилин.
  6. Приготувати глазур. У сотейнику розігріти мед. Додати спеції: сіль, перець, коріандр, насіння гірчиці, цедру апельсина. Трохи уварити.
  7. Дістати качку і полити глазур'ю, додати вино.
  8. Тушкувати під кришкою хвилин 20, потім кришку зняти і довести качку в духовці до бажаної готовності.

Курячі рулети з морквою і грибами

54_ls.1541159459

Рулети з курки з начинкою

Фото: depositphotos.com

Час приготування:

  • 1,5 години

Інгредієнти:

  • 2 курячих філе
  • 100 г моркви по-корейськи
  • 100 г печериць
  • 3 ст.л. сметани
  • 100 г твердого сиру
  • Сіль, перець
  • 1 ст.л. нарізаної зелені
  • Вершкове масло або рослинна олія для обсмажування

Спосіб приготування:

  1. Печериці помити і нарізати кубиками. Обсмажити в олії до готовності, посолити і поперчити. Додати зелень, столову ложку сметани і перемішати.
  2. Куряче філе помити і надрізати уздовж. Розгорнути як книжку, посолити, поперчити і змастити сметаною.
  3. На одне філе викласти смажені гриби, на інше – корейську моркву. Посипати тертим сиром.
  4. Згорнути філе в рулети і при необхідності скріпити їх зубочистками. Готувати на пару протягом 40 хвилин або в духовці до золотистого кольору.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як приготувати 12 пісних страв. "Сьогодні" також ділилися рецептом різдвяного Львівського сирника.

Всі подробиці в спецтемі Новорічне меню: ідеї та рецепти страв

Читайте найважливіші новини в Telegram, а також дивіться цікаві інтерв'ю на нашому YouTube-каналі.

Джерело: Сьогодні

Новини партнерів

Загрузка...

Популярні статті

Новини партнерів