У цьому матеріалі мова піде про те, в яких випадках необхідно відварювати сосиски і чи потрібно їх відварювати взагалі.
"Перед вживанням сосиски обов'язково потрібно відварити" – ще один давно укорінений міф з часів Радянського Союзу. Пам'ятаєте, як ми всі дружно промивали макарони? А потім дізналися, що цього робити не потрібно, та й познайомилися з пастою твердих сортів, що не злипається після варіння. А як з сосисками? Адже на упаковці сосисок ви не знайдете інструкції, скільки їх потрібно варити, як би уважно ви її не вивчали. А все тому, що самі по собі сосиски це вже готовий продукт, який не вимагає термічної обробки. Але оскільки нам звичніше і приємніше вживати теплу їжу, сосиски можна прогріти або підсмажити. І ось тут ключова відмінність між "зварити" і "прогріти".
Як правильно прогріти сосиски
Продукт занурте в підсолений окріп (2 л води і 30 г солі на кожен кілограм сосисок), зменшіть вогонь і дайте їм прогрітися. Охолоджені прогрівайте 3-5 хвилин на середньому вогні, заморожені – 5-8 хвилин. Головне, щоб час перебування сосисок у теплій воді не перевищував 20-ти хвилин. Нагрівайте не вище 85°.
Очищати від оболонки сосиски до чи після прогріву – залежить від оболонки. Вироби в натуральній оболонці не потрібно чистити, вона їстівна і її можна не знімати зовсім. Щоб оболонка не лопнула при прогріванні, кілька разів проткніть її виделкою. А плівкову упаковку краще зняти перед термічною обробкою. Або прогрівайте в плівці, а потім облийте холодною водою і зніміть її.
Але чи обов'язково прогрівати продукт перед вживанням?
"Виробникам харчової продукції варто враховувати, що сучасна людина живе в швидкому ритмі. Готування не повинне забирати багато часу і завдання виробника – зробити продукт максимально готовим до вживання", – коментують технологи ТМ Бащинський, продукція якої виробляється на одному з найбільших м'ясопереробних заводів в Україні з 20-річною історією (ПрАТ" Український бекон "). – Саме тому в лінійці продукції ТМ Бащинський – сосиски, які вже зварені, очищені від оболонки і охолоджені. Хочете – їжте їх відразу, хочете – прогрійте, зробіть основою смачних страв. У такого продукту на упаковці написано "без оболонки" і "готові до вживання".
Довіряємо або все таки варимо?
Ми вирішили запитати у киян, як вони вважають за краще їсти сосиски.
"Коли купую сосиски на базарі, то обов'язково їх гарненько проварюю, перестраховуюся. Магазинні ж тільки трохи потримаю в окропі – і подаю сімейства", – ділиться досвідом 54-річна домогосподарка Тетяна Бойко.
А монтажник пластикових вікон Ігор Волохно розповів, що часто їсть їх холодними, прямо з упаковки: "Якщо часу немає, беру сосиски тієї фірми, якій довіряю, і їм з булкою вприкуску або додаю овочів, кетчуп і роблю такий собі холодний хот-дог" .
Схожими були і відповіді інших опитуваних: більшість підкреслили, що продукт, в якому сумніваються, намагаються проварити або прожарити довше, особливо ті м'ясні вироби, що придбані на стихійних ринках. І на це є свої підстави, адже майже третина сосисок та сардельок, вироблених в Україні, – сумнівної якості, оскільки виготовлена тіньовими компаніями. Як правило, збувають свою продукцію вони на стихійних ринках і псують репутацію іншим виробникам.
Радити, чи довше поварити або яким-небудь іншим чином термічно обробити продукт від незрозумілого виробника – було б некоректно. Чи не краще віддати перевагу відомим виробникам і вживати улюблені сосиски, орієнтуючись на свій смак і не боячись за своє здоров'я?
А, втім, не варінням єдиним – сосиски можуть стати інгредієнтом багатьох страв: від яєчні до солянки. Їх можна смажити, запікати в тісті, додавати в салати, пасту або робити основою закусочних пирогів, це багатофункціональний і дуже зручний інгредієнт. Ну і звичайно ж смачний, якщо зроблений з любов'ю.
Дякуємо за допомогу в підготовці матеріалу ТМ Бащинський