Готувати чи купувати? Олів'є – традиційна страва на українському новорічному столі. І в кожної господарки є свій улюблений рецепт. У ресторанах уже продають так звані "конструктори" салатів, в інтернеті – готують на замовлення з доставкою. Але де – смачніше і дешевше? З'ясували журналісти "Сьогодні" Юлія Юліна, Олександр Колодяжний.
Скільки коштує салат, якщо готувати його власноруч?
Домашній олів'є
- 6 яєць – 20 грн
- 6 картоплин – 8 грн
- 2 моркви – 2 грн
- майонез – 25 грн
- зелений горошок – 23 грн
- огірки – 36 грн
- ковбаса – 50 грн
Отже, кілограм домашнього салату – 66 грн
Доволі приємна ціна, проте приготування забере годину часу. Для тих, хто не хоче варити та нарізати, – чимало оголошень, де пропонують зробити це за вас.
Олів'є з доставкою
По-перше, ціна за такий салат дорожча від домашнього олів'є на 100 грн. Вам додому привозять в одному контейнері підготовлені інгредієнти, в іншому – соус для заправки.
Якщо олів'є з куркою чи ковбасою – 160 грн за один кілограм. Якщо з яловичиною чи свининою – 180-200 грн за кілограм. Кулінари, які займаються приготуванням олів'є, запевняють: м'ясо вони купують у перевірених людей.
Олів'є з кулінарних відділів супермаркетів
Перед святами справді беруть кілограмами. За кілограм святкового салату з яловичиною просять 140 грн. З лікарською ковбасою – 120 грн.
Олів'є, нарізаний у банках
Господині залишається тільки його заправити. Коштує 110 грн.
Отже, найдешевше все одно готувати олів'є вдома – 66 грн за кілограм. Купити в супермаркеті – від 95 грн. Найдорожче замовити за оголошенням в інтернеті – 160 гривень.
Дієтолог Юлія Поворознюк радить уважно стежити за термінами зберігання страви. Зберігати уже заправленний олів'є можна не більше 24 годин. Олів'є можна покришити, покласти в холодильник, але не додавати, наприклад, майонезу, не додавати огірків і цибулі і він може ще зберігатися до двох діб.
Тут зібрані 8 оригінальних рецептів олів'є на Новий рік.
Читайте також:
- Оригінальні, яскраві та смачні – 10 рецептів канапе і бутербродів на Новий рік
- З креветками, кальмарами і мідіями – 5 салатів із морепродуктами на Новий рік
- Експериментальний олів'є від Сави Лібкіна: рецепт з фото
- Експериментальний олів'є від шеф-кухаря Андрія Дромова: рецепт з фото
- Експериментальний олів'є з перепелиним м'ясом від шеф-кухаря Івана Булавіна: рецепт з фото