I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

Паска від відомих кулінарів країни – 5 рецептів

Своїми рецептами діляться Ліза Глінська, Тетяна Литвинова, Володимир Ярославський, Євген Клопотенко

Продовжуємо готуватися до Великодня і знайомити вас із оригінальними рецептами тематичного печива. Ми розповідали, де можна замовити і купити паску з доставленням в будь-який куточок країни, тепер дізнаємося, яке печиво стоятиме на столах відомих кулінарів України.

Віденська лимонна паска від Тетяни Литвинової

Реклама

Ця паска передбачає начинку – лимонний курд, його рецепт можна знайти на сторінках Тетяни Литвинової. Якщо хочете спекти традиційнішу паску, то курд можна не використовувати.

Інгредієнти

Реклама
  • Молоко – 250 г.
  • Яйця – 5 білків і 10 жовтків
  • Цукор – 400 г.
  • Дріжджі пресовані – 70 г
  • Масло гхі (томлене масло) – 330 г
  • Борошно пшеничне -1 кг.
  • Сік лимона – 80 мл
  • Цедра лимона – 2 шт.
  • Родзинки – 250 г
  • Ром – 50 мл
  • Ванільний цукор – 20 г
  • Кардамон – 1 ч. л.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Олія – 30 мл.

Спосіб приготування

  1. Трохи підігріти молоко і з'єднати з 5 яйцями і 5 жовтками. Додати половину цукру і живі дріжджі. Залишити на ніч у теплому місці під харчовою плівкою.
  2. Додати вершкове масло. Цукор, ванільний цукор, кардамон і сіль.
  3. Натерти в опару цедру лимона. Просіяти борошно в опару. Вимісити тісто 30 хвилин.
  4. Паралельно ввести сухофрукти. Перекласти тісто в посудину, накрити плівкою. Залишити в теплому місці на 3 години.
  5. Розділити на 3 частини, викласти у форму на 1/2 об'єму. Поставити в тепле місце.
  6. Увімкнути духовку на 160 градусів, випікати паску 55 хвилин.
  7. Дати охолонути. Ножем вирізати середину паски, не чіпаючи її дна.
  8. Додати лимонний курд і накрити крихтою від м'якуша паски. Прикрасити за смаком.

Ніжна вершкова паска від Лізи Глінської

Реклама

Інгредієнти на 3 форми по 500 г

Для опари

  • 150 г борошна
  • 170 мл молока
  • 1 г свіжих дріжджів

Для тіста

  • 500 г борошна
  • 320 г опари
  • 80 г цукру
  • 10 г солі
  • 40 г меду
  • 24 г свіжих дріжджів (8 г сухих дріжджів)
  • 300 г яєць (холодних)
  • 250 г вершкового масла (жирність 82% і вище)
  • 150 г родзинок (цукати, журавлина, горіхи)

Сироп для просочення

  • 100 мл води
  • 100 г цукру
  • 30 мл чорного рому (за бажанням)

Швейцарська меренга (для покриття пасок)

  • 150 г білка
  • 300 г цукру

Спосіб приготування

  1. У сотейнику змішайте воду, цукор і чорний ром, доведіть до кипіння, зніміть з вогню, остудіть.
  2. Замочіть родзинки в охолодженому сиропі, накрийте плівкою, приберіть в холодильник.
  3. Приготуйте опару. З'єднайте трохи тепле молоко, дріжджі, перемішайте.
  4. Додайте борошно, перемішайте. Накрийте плівкою, залиште на 3-4 години. Якщо ви використовуєте сухі дріжджі, змішайте їх з борошном. Замісити тісто.
  5. В чашу комбайна помістіть опару, яйця, цукор, мед. Перемішайте на слабких оборотах за допомогою насадки "Гак".
  6. Змішайте в чаші комбайна борошно, дріжджі, сіль на слабких оборотах. Додайте холодні кубики вершкового масла. Вимішайте до однорідності.
  7. Перекладіть тісто в миску, накрийте плівкою, приберіть в тепле місце на 1,5-2 години – для першого підходу тіста.
  8. Обімніть тісто, що підійшло. Загорніть харчовою плівкою і помістіть на 10-12 годин в холодильник – для другого підходу.
  9. Форми змастіть вершковим маслом і присипте борошном.
  10. Злийте сироп з родзинок. Дістаньте тісто з холодильника, вмішайте родзинки в тісто.
  11. Розкладіть тісто у форми – на 1/3 висоти форми. Залиште для третього підйому на 1,5-2 години.
  12. Розігрійте духовку до 170 градусів. Випікайте 30-40 хвилин.
  13. Приготуйте меренгу. У чаші комбайна перемішайте білок, цукор, поставте на парову баню і, постійно помішуючи, розчиніть цукор. Температура меренги не має перевищувати 60 градусів.
  14. Збийте в комбайні білок із цукром – він має стати пухким. Меренга має стати блискучою, гладкою і текучою.
  15. Умочіть паски в мерензі. Задекоруйте.

Сирна паска від Володимира Ярославського

Інгредієнти

  • 300 г зернового сиру жирністю 9%
  • 3 жовтки
  • 100 г вершків жирністю 20%
  • 30 г цукру
  • 50 г вершкового масла
  • 50 г білого шоколаду
  • 50 г родзинок або цукатів
  • 1 ст. л. кокосової стружки
  • 1 ст. л. мигдалю
  • ваніль

Спосіб приготування

  1. Важливо позбутися зайвої вологи і добре віджати сир.
  2. Сир, вершкове масло, жовтки, цукор і вершки змішуємо в сотейнику і перебиваємо блендером до кремоподібної маси. Якщо немає блендера, то попередньо сир перетираємо через сито.
  3. Ставимо сотейник на плиту і доводимо суміш до появи перших бульбашок, інтенсивно помішуючи. Важливо не довести до кипіння, а одразу зняти сотейник з вогню. Суміш вийде рідка – це нормально.
  4. Відразу додаємо білий шоколад і розмішуємо лопаткою до повного розчинення. Далі всипаємо попередньо бланшовані родзинки, кокосову стружку, мигдаль і за бажанням ваніль.
  5. Форму застилаємо подвійним шаром марлі (форма має стояти вузьким краєм вниз). Висипаємо теплу суміш і ущільнюємо її ложкою. Складаємо краї марлі нагору і ставимо невеликий прес – наприклад, 300-грамовий пакет крупи. Ставимо в холодильник на добу або щонайменше на ніч.
  6. Прикрашаємо білим шоколадом, цукатами, горіхами або тим, що вам більше подобається.
  7. Покриваємо паску плівкою і зберігаємо її в холодильнику 3-4 дні.

Секрети приготування пасок від Володимира Ярославського

  • Замість вершків можна взяти сметану жирністю 20%.
  • Спочатку я брав більше цукру, але родзинки додавали солодкості. Тому, якщо не додаєте родзинки, можна збільшити кількість цукру
  • Не раджу використовувати курагу – в поєднанні із сиром дає металевий присмак.

Класична паска від Євгена Клопотенка

Фото: Євген Клопотенко, шеф-кухар

Інгредієнти

  • 750-800 г борошна
  • 220 мл молока (теплого)
  • 25 г живих дріжджів
  • 1 яйце
  • 1 яєчний жовток
  • 225 г цукру (+ 1 ст. л. для опари)
  • 10 г ванільного цукру
  • 1 апельсин (сік і цедра)
  • 100 г вершкового масла
  • 2 ст. л. рослинної олії
  • 25 мл коньяку (або рому / віскі)
  • 100 г родзинок (або цукатів)
  • 200 г цукрової пудри
  • 2 ст. л. сметани
  • декоративна посипка (опціонально)
  • 1 щіпка солі

Спосіб приготування

  1. Приготуйте опару. У тепле молоко (220 мл) покришіть дріжджі (25 г). Добре перемішайте до повного розчинення дріжджів. Краще це робити руками, щоб переконатися у відсутності грудочок.
  2. Додайте 1 ст. л. цукру і ще раз перемішайте, щоб цукор теж розчинився. Накрийте чистим рушником або харчовою плівкою і залиште в теплому місці на 20 хвилин, щоб дріжджі почали працювати.
  3. Потім додайте в опару яйце (1 шт.) і жовток (1 шт.), ванільний цукор (10 г), цукор (225 г) і дрібку солі.
  4. Додайте розм'якшене вершкове масло (100 г) і сметану (2 ст. л.). Добре перемішайте все віничком.
  5. Натріть цедру апельсина на дрібній тертці і додайте до суміші з опарою.
  6. Видавіть сік половини апельсина. Другу половину апельсина відкладіть, нам знадобиться сік для глазурі.
  7. Добре перемішайте віничком, щоб сік і цедра рівномірно розподілилися.
  8. Додайте борошно (750-800 г) і перемішайте тісто лопаткою до однорідності.
  9. За бажанням додайте до великодньої паски міцний алкоголь – коньяк, ром або віскі (25 мл). Це додасть їй особливого аромату.
  10. Вимісіть м'яке тісто, бажано приблизно 10 хвилин, так воно буде одноріднішим. Воно не має липнути до рук.
  11. Сформуйте з тіста грудку і викладіть у миску, змащену маслом. Накрийте рушником і залиште в теплому місці на 1 годину, щоб піднялося. Тісто має збільшитися в 2-3 рази.
  12. Обімніть тісто і знову сформуйте грудку. Ще раз залиште на 40 хвилин, щоб отримати пухку паску.
  13. Потім знову обімніть тісто і вмісіть в нього родзинки (100 г). Ви можете вибрати будь-які цукати або мак з горіхами за бажанням.
  14. Родзинки слід вмішувати так, щоб їх не було на поверхні тіста і вони не пригоріли у печі.
  15. Якщо використовуєте металеві форми, попередньо застеліть дно форми пергаментом. Змастіть дно і стінки форми вершковим маслом. Наповніть форми тістом на 2/3 об'єму.
  16. Залиште форми в теплому місці, накривши рушником, щоб тісто підійшло до країв форми. Випікайте паски в духовці, розігрітій до 180 градусів, 20-35 хвилин залежно від розміру форм.
  17. Готові паски повністю остудіть і прикрасіть апельсиновою глазур'ю. Для цього в цукрову пудру (200 г) додайте сік половини апельсина і добре перемішайте. Отриману цукрову масу нанесіть на паски і прикрасіть цукровою посипкою.

Паска від кондитерки і блогерки Катерини Піскової

Для опари

  • 200 мл молока
  • 100 г борошна
  • 60 г дріжджів
  • 20 г цукру

Для паски

  • 300 г жовтків
  • 300 г цукру
  • 10 г солі
  • 900 г борошна
  • 300 мл молока
  • 260 г вершкового масла 82%
  • родзинки, цукати, журавлина, спеції і прянощі – за смаком

Спосіб приготування

  1. Змішайте дріжджі з молоком, додайте цукор, борошно. Залиште на 30 хвилин.
  2. Окремо збийте 100 г жовтків, додайте 100 г цукру, сіль, перемішайте.
  3. Змішайте опару із жовтками, додайте 300 мл молока, 900 г борошна, перемішайте протягом 7-10 хвилин. Залиште в теплому місці на 60-90 хвилин, через 30 хвилин перемішайте тісто.
  4. Збийте 200 г жовтків, додайте 200 г цукру. Розділіть тісто, додайте жовтки з цукром, перемішайте.
  5. Додайте спеції, прянощі, родзинки, журавлину, цедру. Замісіть тісто.
  6. Викладіть тісто в форми, залиште при кімнатній температурі на 2, 3, 4 години.
  7. Розігрійте духовку до температури 170-180 градусів, випікайте 25 хвилин до готовності.
  8. Прикрасіть за смаком.

Тут зібрані важливі поради від шеф-кухарів з приготування сирників.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти