Петрів піст-2020 триватиме з 15 червня по 11 липня. Протягом цього часу церковний статут забороняє вживати м'ясо, птицю, молочні продукти і яйця. Проте, овочі, фрукти, гриби, крупи і бобові дозволені. Можна їсти рибу і морепродукти, але тільки не по середах і п'ятницях.
Смачні домашні вареники – прекрасний варіант для вечері під час посту. Якщо ви зварите не всі, викладіть заготовки на тацю і заморозьте. Відправте вареники в пакети і зберігайте у морозильній камері.
Пісні вареники з картоплею та грибами
Час приготування:
- 1,5 години
Складові:
- 500 г борошна
- 200 мл води
- 2 ст.л. рослинної олії
- Дрібка солі
- 5 шт. картоплі
- 200 г грибів
- 2 шт. ріпчастої цибулі
Спосіб приготування:
- Змішайте просіяне борошно, воду, олію і сіль. Замісіть тісто для вареників, загорніть його в плівку та відкладіть, поки готується начинка.
- Очистіть картоплю, наріжте і відваріть до готовності. Розімніть до пюре.
- Цибулю і гриби наріжте, обсмажте на сковороді до м'якості. Перемішайте з картопляним пюре.
- Розкатайте тісто на присипаній борошном поверхні, виріжте кружечки. Розкладіть зверху начинку і позліплюйте краї.
- Потім вареники опустіть у киплячу підсолену воду, варіть на слабкому вогні п'ять-сім хвилин після закипання.
- Вареники можна подавати зі смаженою цибулею і зеленню.
Дивіться відео, як зробити дріжджові вареники з халвою:
Пісні вареники з молодою капустою
Час приготування:
- 1,5 години
Складові:
- 200 мл води
- 700 г молодої капусти
- 2 ріпчасті цибулини
- 2-3 ст.л. олії
- 500 г борошна
- 1 г меленого перцю
- 2 ч. л. солі
- 30 г кропу
- 1 зубчик часнику
Спосіб приготування:
- У каструльку влийте воду, додайте 1 ч. ложку солі і закип'ятить.
- Просійте борошно в миску. Влийте окріп і замісіть тісто.
- Влийте 2-3 ст. ложки олії. Помістіть тісто в пакет. Залиште при кімнатній температурі на 20 хвилин.
- Капусту нашаткуйте, цибулю наріжте кубиками.
- У сковороду влийте олію. Обсмажте цибулю до м'якості і прозорості.
- Додайте капусту. Відразу перемішайте її з гарячою цибулею. Тушкуйте капусту на середньому вогні, помішуючи, до м'якості, близько 10 хвилин.
- Наприкінці посоліть і поперчіть за смаком. Додайте видавлений через прес часник. Начинка готова.
- Тісто розділіть на кілька частин. З кожної частини скачайте ковбаску. Кожну ковбаску розріжте на шматочки.
- З кожного шматочка розкачайте млинець. На серединку викладіть 1 ст. ложку капустяної начинки. Заліпіть краї. Так само зробіть з усією начинкою і тістом.
- Вареники можна заморозити про запас або зварити у підсоленій воді. Після варіння вареники вийняти з води. Викласти в миску і додати трохи олії, щоб не злипалися.
Пісні вареники з вишнями
Час приготування:
- 1,5 години
Складові:
- 400 г вишні
- 2,5 склянки борошна
- 200 мл води
- 50 мл олії
- 0,5 ч. л. солі
- Цукор – за смаком
Спосіб приготування:
- Змішайте сіль, олію та воду, поставте на вогонь і доведіть до кипіння.
- Висипати половину борошна, швидко мішаючи масу ложкою.
- Залишок муки розсипте по столу і замісіть тісто. Воно повинно вийти еластичним і м'яким.
- Розкачайте тісто в тонкий пласт, видавіть склянкою кружальця.
- У центр кожного кружечка покладіть невелику гірку ягід, посипте цукром і зліпіть вареники. Якщо ви видаляли кісточки, можна присипати начинку дрібкою борошна для згущення соку.
- Відваріть заготовки в підсоленій воді приблизно 5 хвилин після закипання, періодично помішуючи, щоб не злиплися.
- Подавайте вареники з медом, цукром, цукровою пудрою або сиропом.
Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептами пісної випічки з яблуками і склали календар харчування під час посту Петра і Павла.