Плацинди – вид пирога, який нагадує плоский корж. Ця страва характерна для молдавської, румунської та української кухонь. Найпопулярніші начинки для плацинди – з бринзи із зеленню або з гарбуза.
Дивіться відео, як зробити хрусткі бутерброди в лаваші:
В якості наповнювача також використовують нашатковану капусту, сир солодкий або солоний, картоплю, нарізане дрібними кубиками м'ясо, яблука.
Плацинди з гарбузом і бринзою
Час приготування:
- 2 години
калорійність:
- 510 ккал на 100 г
Складові:
Для тіста:
- 500 г борошна
- 200 мл молочної сироватки
- 80 г м'якого сиру
- 1 ч. л. солі
- 1 яйце
- 1 ст. л. оливкової олії
- 1/2 ч. л. соди
Для начинки:
- 1,5 кг очищеного гарбуза
- 300 г овечої бринзи
- 5-6 ч. л. цукру
Спосіб приготування:
- Змішати борошно, сіль і соду. Додати всі інші інгредієнти і замісити тісто. Сформувати з нього кулю, загорнути його в харчову плівку і покласти на 1 годину в холодильник.
- Тісто дістати з холодильника і розділити на 10 рівних частин.
- Кожну частину розкачати в коло діаметром 25-28 см, змастити олією.
- Для начинки гарбуз натерти на крупній тертці, змішати з цукром. Кількість цукру залежить від солодкості гарбуза. Бринзу розділити на 10 рівних частин.
- На тісто викласти тертий гарбуз, відступивши від краю на 3-4 см. Поверх гарбуза розкришити один з 10 шматочків бринзи.
- Краї тесту, злегка витягаючи, загорнути наверх як конверт і притиснути злегка рукою, щоб краї не розійшлися.
- Випікати плацинди в розігрітій до 180 °С духовці близько 15-20 хвилин.
- Гарячі плацинди гарбузом і бринзою викласти на решітку й остудити.
Секрети приготування начинки для плацинди
- Обирайте мускатний гарбуз – він найсолодший та найароматніший;
- До начинки можна додати трохи рубаної зелені – наприклад, петрушки або м'яти;
- Якщо вам попалася дуже солона бринза, потрібно вимочити її у воді або в молоці протягом декількох годин. Але найкраще "забирає" сіль молочна сироватка. Сир слід попередньо розрізати на пластини товщиною близько 3 см. Рідину потрібно міняти кожні 2 години, пробуючи бринзу на смак.
Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати вертуту c гарбузом, родзинками і горіхами . "Сьогодні" також ділилися рецептом вертути з яблуками по-одеськи.