I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

Портулак – це не бур'ян. Навіщо його їсти і 5 способів приготування

Він багатий на вітаміни, кислуватий на смак і смачний у салатах

Весняна зелень – це те, чого ми так довго чекаємо. Адже тепер наша їжа стане яскравіше і корисніше. Ми розповідали про користь, кропу, петрушки, шпинату. Ці рослини звичні для нас. Але мало хто знає, що портулак, який вважається бур'яном, неймовірно корисний. А ще – прекрасний у салатах і як гарнір. Дієтолог Валентина Яковлєва розповіла, навіщо портулак треба їсти і запропонувала 5 рецептів.

Фото: instagram.com/foragebyronbay/

Навіщо нам треба їсти портулак?

Реклама

"Портулак широко відомий як бур'ян, який нещадно викорчовують всі городники. При цьому багато хто не знає, що ця рослина дуже корисна і її можна вживати в їжу. Виживаючи у складних умовах, дикорослі трави володіють сильним імунітетом, який охоче передадуть тим, хто їх їсть! Тепер детальніше про властивості", – каже Валентина Яковлєва.

Портулак – "рибна рослина". І ось чому:

Це прекрасне джерело Омега-3 жирних кислот і його навіть називають "рибною рослиною" – у 100 грамах свіжого листя портулаку міститься цілих 400 мг альфа-лінолевої кислоти, а це вп'ятеро більше, ніж у морепродуктах!

Реклама

Але це ще не все. Портулак багатий на вітаміни С, РР, А і бета-каротин. У ньому багато клітковини і рослинного білка. Є цинк, селен, багато заліза і калію.

А ще портулак містить норадреналін, який покращує настрій і сприяє збільшенню м'язової сили.

Для тих, хто худне, портулак швидко створює відчуття ситості і при цьому низькокалорійний.

Реклама

Як їсти портулак, щоби було смачно

  • Портулак можна і треба їсти в свіжому вигляді, насамперед навесні до початку цвітіння, просто додайте його в різні салати
  • Можна загорнути портулак у вірменський лаваш разом з молодим сиром і часником
  • Щедро посипати листям портулаку бутерброд з вершковим маслом
  • З початку червня та до пізньої осені, коли портулак стає грубішим, його тушкують, додають у супи або в різні другі страви
  • Портулак можна маринувати

Що можна приготувати з портулаком

Фото: instagram.com/food_clicker_/


Італійський салат

Інгредієнти

  • Портулак – 200 г.
  • Яблуко – 1 шт.
  • Кукурудза солодка (консервована) – 150 г.
  • Сік половинки лимона
  • Волоські горіхи – 4 ст. л.
  • Оливки чорні – 1 ст. л.
  • Сіль і перець – за смаком
  • Оливкова олія

Спосіб приготування

  1. Вимийте і висушіть молодий портулак, розріжте на шматочки 3-5 см. Очистіть яблуко від шкірки і натріть на крупній тертці.
  2. Горіхи підсушіть на сковороді і подрібніть. З'єднайте всі інгредієнти в салатниці, додайте сіль, перець, лимонний сік і оливкову олію, перемішайте.

Салат з портулаком і помідорами

Інгредієнти

  • Молоді пагони і листя портулаку
  • Помідори
  • Оливкова олія
  • Сіль
  • Винний оцет
  • Можна додати трохи гірчиці діжонської

Спосіб приготування

  1. Добре вимийте портулак і відокремте листя і молоді пагони від стебел.
  2. Помідори поріжте, перекладіть у салатник і перемішайте з портулаком.
  3. В окремому посуді змішайте сіль з винним оцтом, додайте (якщо захочете) діжонську гірчицю і перемішайте. Додайте оливкову олію і ще раз добре все перемішайте. Полийте соусом салат.

Тушкований портулак

Інгредієнти

  • Портулак – 200 г.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Олія для смаження
  • Сіль і перець – за смаком

Спосіб приготування

  1. Ретельно вимийте портулак. Якщо ви готуватимете портулак після його цвітіння, не дивуйтеся великій кількості насіння, вони корисні і не відчуватимуться в готовій страві.
  2. Розріжте пагони на шматки 3-5 см. І залийте холодною водою, доведіть до кипіння і варіть 5 хвилин, портулак має стати м'яким, але злегка похрускувати. Відкиньте на друшляк, щоб стекла вода.
  3. Наріжте цибулю, обсмажте в сковороді до м'якості, з'єднайте з відвареним портулаком і тушкуйте ще 5-10 хвилин, періодично помішуючи. Можна додати трохи води.
  4. Додайте сіль і перець за смаком. Коли рідина випарується, портулак готовий.

Омлет з портулаком і помідорами

Інгредієнти

  • Яйця – 3 шт.
  • Портулак невеликий пучок
  • Помідори – 2-3 шт. або помідори чері – 8шт.
  • Часник – 0,5 зуб.
  • Оливкова олія
  • Сіль і перець – за смаком

Спосіб приготування

  1. Добре промийте портулак, видаліть жорсткі стебла, залишивши листя і ніжні верхівки.
  2. Вимийте помідори і розріжте їх на кільця.
  3. На сковороді прогрійте часник в оливковій олії. Коли він злегка пожовтіє, додайте помідори, розмістивши їх зрізом вниз. Прогрійте 2-4 хвилини.
  4. Додайте портулак і дрібку солі. Прогрійте кілька хвилин.
  5. Збийте яйця, підсолити і поперчіть. Вилийте яйця зверху на портулак, рівномірно розподіліть і готуйте доти, доки омлет не схопиться.

Гарнір з портулаку

Інгредієнти

  • Портулак великий пучок
  • Часник – 2 зуб.
  • Сік лимона – 1 ст. л.
  • Сіль – за смаком
  • Оливкова олія

Спосіб приготування

  1. Ретельно вимийте портулак, видаліть, якщо є, старі тверді стебла і поріжте на шматочки завдовжки 5 см. Налийте на сковороду оливкова олія. Очистіть часник і дрібно порубати, прогрійте в олії 3-4 хвилини.
  2. Додайте портулак і готуйте на слабкому вогні кілька хвилин, періодично помішуючи. Додайте сік лимона і сіль. Подавайте до столу гарячим або теплим.

Тут дізнаєтеся, як зберегти зелень свіжою надовго.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти