На перший погляд здається, що варенням давно нікого не здивувати. Але чи так це? Вразити гостей допоможуть варення з серпневих плодів, які за смаком і ароматом не поступаються звичним, але з першого разу гостям буде важко здогадатися, що за десерт перед ними.
Сливове варення з персиком і волоським горіхом
- На 0,5-літрову банку: 350 г міцних слив (16 штук), 4 волоські горіхи, 1/4 персика, 200 г цукру.
Рецепт приготування:
- Відібрати цілі і тверді сливи. Вимити. Зробити розріз і вийняти кісточку. На місце кісточки вставити четвертинку волоського горіха (або ціле абрикосове ядерце). Горіхи попередньо потрібно ошпарити окропом. Акуратно укласти начинені сливи в банку, викладаючи на кожен ряд слив по часточці очищеного від шкірки персика.
- Залити в банку зі сливами окріп, прикрити ошпареною кришкою і дати постояти 2-3 хвилини.
- Воду зі слив злити в каструльку, всипати цукор, довести до кипіння і залити в банки зі сливами.
- Банки закрити і добре укутати. Для посилення аромату варення до слив додають часточки персика.
Варення з незрілих помідорів з горіхами
- 1 кг зелених помідорів, 100-150 г ядер волоських горіхів, 1,3 кг цукру, 1,5 склянки води.
Рецепт приготування:
- Дрібні зелені помідори (3-4 см) вимити і покласти на 2-3 години в розчин соди (20 г питної соди на 1 л води), знову вимити і перекласти в тазик для варіння.
- Ядра волоських горіхів злегка підсмажити на сковороді і розрізати на кілька частин.
- Помідори і горіхи залити гарячим цукровим сиропом і варити в три прийоми по 8-10 хвилин, востаннє варити до готовності. Закрити в банки і укутати.
Варення з дині
- Сироп – на 1 кг дині – 1,2 кг цукру і 1,5 склянки води.
Рецепт приготування:
- Для варення беруть не зовсім зрілі дині з щільною і ароматною м'якоттю. Очищають від насіння і шкірки та ріжуть шматочками 5х3 см.
- Бланшують у киплячій воді 5-8 хвилин, охолоджують водою і заливають гарячим сиропом.
- Варять по 2-3 хвилини через 6 годин витримки, в третій раз, після 10-12 годин витримки, варять до готовності, додаючи в кінці на 1 кг варення 0.05 г ваніліну і 3 г лимонної кислоти.
- Гаряче варення розливають по банках і закривають.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
Варення з кабачків з лимоном
- Кабачок (очищений) – 1 кг, лимон (великий) – 1 шт., цукор – 800 г.
Рецепт приготування:
- Очистити кабачок від шкірки і насіння. Порізати кабачок якомога дрібніше в ту посуд, де будете варити.
- Натерти на крупній тертці в ту ж посудину 1 великий лимон з цедрою. Засипати 800 грам цукрового піску. Перемішати. Залишити на одну ніч. Вранці все повинно розтанути. Може з'явитися дуже багато соку.
- Поставити на вогонь, довести до кипіння, дати покипіти приблизно п'ять хвилин.
- Зняти з вогню і залишити на 5-7 годин. Знову поставити на вогонь і варити як звичайне варення 40 хвилин. Закатати в банки.
- Ні в який момент, в жодному разі, не додавати води.
Яблучно-апельсиновий мармелад
1 кг яблук, 2-4 апельсини, 2/3-1 стакан цукру, 2 пакетики желейного засобу для варення (містить пектин, але не желатин).
Рецепт приготування:
- У апельсинів натерти на дрібній тертці цедру (тільки забарвлену частину шкірки). Цедри досить 2-3 чайні ложки. Сік вичавити. Яблука почистити від шкірки і насіння та порізати.
- У глибоку сковороду влити приблизно 1/4 склянки апельсинового соку і рівномірно насипати цукор. Поставити на вогонь, поки цукор не почне частково змінювати колір. Всипати в сковороду яблука і влити апельсиновий сік. Всипати цедру і желейний засіб (у складі його повинен бути вказаний пектин). Вогонь зменшити, сковороду накрити кришкою і томити яблука до тих пір, поки вони не стануть м'якими (10 хвилин).
- Яблука збити в блендері або протерти через сито. Якщо маса вийшла занадто рідкою, то вилити знову в сковороду і поставити на малесенький вогонь. Кришкою не закривати. Випарювати зайву вологу доти, доки булькання не заміниться характерним пихтінням.
- Плоский піднос або деко змастити дуже тонким шаром рослинного масла. Вилити яблучну масу товщиною близько 2 см. Верх розрівняти. Залишити охолоджуватися. Готовий мармелад порізати на шматочки.
Порада на випадок, якщо мармелад після доби настоювання все ж не застиг. Форму з мармеладом акуратно перевернути на деко, застелене папером для випічки і вивалити яблучну масу. Верх мармеладного пласта розрівняти. Підсушувати в духовці з відкритими дверцятами при температурі 80 ° C приблизно півтори-дві години. Якщо є режим вентиляції – включити. Мармелад не повинен сильно присохнути і сильно поміняти колір. Він повинен злегка мазати. Після охолодження мармелад "схопиться".
Нагадаємо, раніше ми писали, як легко вийняти кісточки з ягід і фруктів. Сайт "Сьогодні" також ділився рецептом варення із соснових шишок. Крім цього, ми розповідали, яке варення містить найбільше вітамінів.
Дивіться відео, як приготувати варення з огірків: