У вересні на прилавках з'являються нові продукти, за якими ми вже встигли скучити за літо. І це не тільки яблука, груші та виноград.
Розбираємося, на що варто звернути увагу на початку осені і які сезонні продукти можна знайти на ринках у вересні.
Лисички
Ці гриби унікальні, і не тільки завдяки своєму красивому зовнішньому вигляду, але і поживним властивостям. Якщо лисички молоді та правильно зібрані, вони є найбагатшими на вітаміни грибами. Концентрація вітаміну А в лисичках майже така ж, як у моркві. А вітаміну С трохи менше, ніж в цитрусових. Ще лисички містять багато цинку і міді, які важливі для процесів кровотворення в організмі.
Зустріти свіжі лисички в магазині не завжди вдається, тому краще шукати їх на ринкових прилавках. Але ці гриби точно варто спробувати. А найсмачніші вони смажені або тушковані, хоча їх додають і в салати, і в сметану. Сушені лисички можна змолоти і використовувати як приправу.
Інжир
Інжир гарний як в свіжому, так і в сушеному вигляді. Зелений, в'ялений або сушений – всі ці види інжиру корисні для нашого організму. Але якщо є можливість, все ж краще вживати свіжі плоди, що ще не потемніли. Свіжий інжир містить 49 ккал на 100 г продукту, а сушений – 257 ккал на 100 г.
Дивіться відео, як законсервувати інжир з динею:
З плодів інжиру варять варення, джем, з ними готують м'ясо, салати, з них роблять вино. Так як свіжий інжир має м'який і нейтральний солодкий смак, він відмінно доповнює насичені сири і шинку.
Обліпиха
У вересні починається сезон обліпихи. Що приготувати з цієї ягоди? Варення, компоти, желе, киселі, мармелад, пастилу, муси, солодкі соуси – що завгодно. Чим менше термічна обробка обліпихи, тим більше зберігається в ній корисних властивостей.
І не забудьте заморозити жовтую ягоду: взимку, при перших ознаках застуди, залийте жменю обліпихи окропом і дайте настоятися. У теплий напій додайте мед.
Сливи
Сливи багаті на мінерали та є відмінним джерелом калію. Вони також містять антиоксиданти, які захищають організм від вільних радикалів, що руйнують клітини.
Ці плоди чудово відчувають себе в фруктових салатах, в мюслі або в якості свіжої начинки для млинців. Сливи – традиційна начинка для сезонних пирогів, перед казковим ароматом яких ніхто не може встояти. Якщо плоди недостатньо солодкі, можна їх злегка присипати цукром і дочекатися виділення соку.
Бобові
Вересень – час урожаю усіляких бобових. Тобто саме зараз у продажу з'являється найсвіжіша квасоля в році, навіть якщо вона вже давно не зелена. Крім того, достигає нут, він же турецький горох, що по живильній цінності перевершує всі інші види бобових, включаючи горох, сочевицю і сою. На ринкових розкладках нут нового врожаю з'явиться ближче до кінця місяця.
Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом салату з винограду з інжиром, а також писали, що можна приготувати з нуту.