Переддень святого Миколая, найшанованішого у нас святого. Та найбільше його люблять діти, адже цими днями вони знайдуть подарунки під своїми подушками. Традиційно – в Україні це миколайчики – запашні
фігурки-пряники. Проте ця, на перший погляд, легка випічка має свої таємниці. Майстриня Вікторія Загородня охоче ними поділилася з кореспонденткою "Сьогодні" Тетяною Лазарчук.
Отже, основними інгредієнтами для святкових пряників є:
- яйця
- борошно
- розпушувач
- цукор
- вершкове масло
- цедра апельсину
- спеції та мед
Спосіб приготування теж має свої тонкощі:
- Спочатку розігрівається мед, масло, додається апельсинова цедра та спеції.
- Потім у суміш додаються збиті яйця з цукром.
- І нарешті – треба всипати борошно з розпушувачем.
- Замішати тісто й випікати пряники.
Особливість миколайчиків – ні з чим незрівняний аромат. І, звісно, візерунки, якими прикрашається випічка.
Вікторія Загородня радить: пряники після випікання мають охолонути.
Найліпше – почекати ніч. Тоді вже можна прикрашати глазур'ю. Найпопулярніший орнамент для миколайчиків – сніговики, новорічна ялинка, сам святий Миколай.
Ще один секрет від майстрині – на барвниках для глазурі економити не треба
Вони мають бути якісними, деталі візерунків треба наносити поступово й ретельно сушити, щоб кольори не змішалися.
За бажанням з миколайчиків можна змайструвати будиночок. Яким він буде і як його розмалювати – тут дайте волю фантазії. До того ж святковою випічкою та її оформленням можна займатися всією сім'єю. Та й собівартість домашніх миколайчиків удвічі нижча за ціни в крамницях. І найголовніше – ми точно, з яких продуктів випікалися наші пряники.
Тут знайдете 5 рецептів смачних десертів з яблуками.